🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Роботите могат да заемат до 800 млн. работни места по света

Една четвърт от работната сила в индустрията може да бъде заменена от машините

Робот работи на поточна линия.
Робот работи на поточна линия.
Робот работи на поточна линия.    ©  Reuters
Робот работи на поточна линия.    ©  Reuters

Напредъкът в технологиите за автоматизация заплашва значителен дял от работни места в индустрии, които представляват близо една четвърт от работната сила в света. Това показват оценките на Bloomberg Economics.

В доклад, публикуван във вторник, икономистите Зиад Дауд и Скот Джонсън заявяват, че това може да означава, че до 800 млн. души са изправени пред голям риск работните им места "да остареят". Арабските страни в Залива, обединени в Съвета за сътрудничество в Персийския залив, Чехия, Словакия и Япония са най-уязвими от загуба на работни места поради автоматизацията, смятат те.

Кои страни са най-застрашени

Това е така, защото в тези държави голяма част от работната сила изпълнява прости, рутинни операции, които най-лесно могат да бъдат заменени от машини или вече разчитат на евтина работна ръка за изпълнение на тези задачи. Примерите включват техническа поддръжка в Япония или работа в заводи в страните от Централна Европа.

По-голямата автоматизация рискува да създаде по-голямо неравенство в доходите, пишат икономистите. Докато преди се смяташе, че роботите застрашават предимно нискоквалифицирани работни места, сега се вижда, че те заместват роли, които вместо това могат да бъдат разделени на прости механични дейности. Тези дейности често попадат в средата по разпределението на доходите, което води до ефект на поляризация.

Не всичко обаче е лоша новина. Някои от най-изложените на риска страни също така имат бързо застаряващо население, което означава, че технологията може да помогне за компенсиране на демографските проблеми в техните икономики, казват Дауд и Джонсън.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар