Отношенията САЩ – Германия ще останат сложни, който и да спечели президентските избори

Различията ще бъдат трудни за игнориране, независимо кой ще обитава Белия дом

Доналд Тръмп и Джо Байдън ще се изправят един срещу друг на президентските избори на 3 ноември в САЩ.
Доналд Тръмп и Джо Байдън ще се изправят един срещу друг на президентските избори на 3 ноември в САЩ.
Доналд Тръмп и Джо Байдън ще се изправят един срещу друг на президентските избори на 3 ноември в САЩ.    ©  Reuters
Доналд Тръмп и Джо Байдън ще се изправят един срещу друг на президентските избори на 3 ноември в САЩ.    ©  Reuters

Германия отказва да подкрепи САЩ в почти всяко ключово външнополитическо решение, било то спрямо Русия, Китай, Иран, Израел или другаде в Близкия изток. Същевременно Берлин продължава да не изпълнява целите за разходите за отбрана по отношение на НАТО.

Изкушаващо е това ново трансатлантическо захлаждане да бъде приписвано на Доналд Тръмп, но основните разделителни линии се очертаха, преди той да заеме президентския пост, пише Politico. Според изданието американското недоволство към Германия е дълбоко и идва както от републиканците, така и от демократите. Грубите нападки на Тръмп накараха много германци да забравят, че предшественикът му Барак Обама също искаше от Берлин да харчи повече за отбрана и критикуваше някои европейски страни, че са "гратисчии". Затова надеждите, че двустранните връзки ще се върнат към предишното си състояние, ако Джо Байдън спечели президентския вот, са несъстоятелни.

Политически разногласия

Една причина защо няма връщане назад е фокусът на Вашингтон към Китай. "Докато американската външна политика се центрира върху стратегическата конкуренция с Пекин и поставя на второ място отношенията с отдавнашните съюзници, Европа ще се изправи пред трудни решения, независимо кой е американски президент", посочва Ханс Кунднани от британския аналитичен институт Chatham House.

Има и по-прозаично обяснение защо нещата няма да продължат постарому - тридесет години след края на студената война става все по-трудно да се обясни на американците защо страната им трябва да остане в Европа, като това важи особено за американското военно присъствие в Германия. Атаките на Тръмп по скромните военни разходи на Берлин може да предизвикват гняв в Германия, но в САЩ са смятани за една от най-малко спорните му тези. Защо Вашингтон трябва да продължава да носи финансово бреме при защитата на най-богатата страна в Европа? Въпросът става още по-сложен, когато се вземат предвид германски политики като ангажимента към Русия посредством тръбопровода "Северен поток 2" въпреки възраженията на САЩ. Германското правителство не показва намерение да изостави проекта, а част от мотивите почиват на убеждението, че Вашингтон се нуждае от Берлин, почти колкото Берлин се нуждае от Вашингтон.

Какво смятат германците

Същевременно общественото възприятие на САЩ в Германия не е добро. Едва 26% от германците имат "положително отношение" спрямо САЩ според скорошно проучване на Pew. Изследване на Munich Security Conference показва, че съвсем малко повече - 27%, смятат САЩ за най-важния военен съюзник на страната, докато 50% казват, че това е Франция. Същевременно много германци изпитват облекчение, а не тревога от решението на Тръмп за изтеглянето на американски военни. Почти половината от анкетираните в проучване на YouGov подкрепят това решение. Една четвърт искат цялостно американско изтегляне, а под една трета подкрепят оставането на сегашния брой на войските.

Въпреки че германският антиамериканизъм има дълга история на възходи и спадове, настоящите отношения се коренят в дълбоки политически разногласия. Те ще бъдат трудни за игнориране, независимо кой ще обитава Белия дом.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар