🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Задава ли се локдаун в Германия, Франция и Великобритания

Меркел и Макрон обмислят по-стриктни мерки срещу COVID-19

Германия и Франция обмислят затягане на карантинните мерки, а във Великобритания нарастват призивите за налагането на още рестрикции на фона на увеличаване на новозаразените от коронавирус.

Германският канцлер Ангела Меркел обсъжда въвеждането на национален локдаун, при който да бъдат затворени барове и ресторанти, както и да бъдат отменени публичните събития, пише Euronews. Училищата и някои магазини ще останат отворени според обмисляните мерки, които са по-леки от тези през пролетта, но все пак са втвърдяване на реакцията спрямо вируса.

Макрон обявява нови ограничения

Баварският окръг Ротал-Ин влезе в локдаун от вторник. Училищата и детските градини са затворени, а обществените мероприятия са анулирани. В района бяха регистрирани над 200 нови инфекции на 100 000 души през изминалата седмица, а областите са задължени да вземат мерки при 50 нови инфекции на 100 000 души. Това е вторият баварски окръг с локдаун, след като в Берхтесгаден беше въведен такъв на 20 октомври.

Очаква се френският президент Еманюел Макрон да обяви нови мерки в сряда вечерта, като спекулациите са за нов локдаун. Две трети от французите в момента спазват вечерен час, но това може и да не е достатъчно, за да се ограничи вирусът. Макрон планира четириседмичен национален локдаун от полунощ в четвъртък, като началните училища и обществените услуги ще останат отворени, пишат френските медии. Баровете и ресторантите ще затворят, но не е ясно дали всички магазини ще продължат да работят или само продаващите стоки от първа необходимост.

Призивикъм британското правителство дазатегнемерките

Общият брой на починалите от коронавирус във Великобритания надмина 60 000 души във вторник, което доведе до призиви за въвеждането на национален локдаун, пише Guardian. Според критиците на правителството досегашните мерки не са достатъчни и е необходима "прекъсвач" на тенденцията за нарастване на новозаразените.

"Няма спор, че управляващите напълно се провалят не само да управляват разпространението на този вирус, но и да го намалят", твърди д-р Зубайда Хак, бивш директор на Runnymede Trust и член на Independent Sage Group.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар