Какво знаем за новия, по-заразен щам на COVID-19

Той е до 70% по-лесен за предаване, но няма данни, че е по-опасен или по-смъртоносен

Точно когато ваксините срещу COVID-19 дават надежда за овладяване на пандемията, Великобритания съобщи за нов, по-заразен щам на коронавируса, който е засечен да циркулира в Англия. В момента лидерите на ЕС обсъждат общ отговор на новината, довела до въвеждането на забрана за пътувания от и до Острова в много държави.

Британските власти твърдят, че новият щам е до 70% по-лесен за предаване, но няма данни, че причинява по-тежки симптоми или, че е по-смъртоносен, въпреки че е необходимо допълнително наблюдение. Все пак обаче по-голямата заразност може да утежни ситуацията, тъй като повече хора ще бъдат инфектирани по-бързо и това ще доведе до допълнителен натиск върху болничните системи.

Много въпроси все още нямат категоричен отговор, затова здравните специалистите във Великобритания са препоръчали нови, по-строги мерки, с риск да сгрешат от прекомерна предпазливост, отколкото ситуацията да излезе извън контрол. Властите във Великобритания избраха да действат решително, тъй като милиони британци планираха да се съберат за Коледа и Нова година с близки - ситуация, която е твърде рискова на фона на липсада на категорични данни за новия вариант на вируса. Тази пределна предпазливост предизвика пък свръхреакция на някои държави, които веднага решиха да спрат полетите от Острова. Междувременно стана ясно, че новият вариант на вируса е засечен и в Австралия, Южна Африка и Италия, но мерки спрямо тях не последваха.

Как се е появил

Новият щам е бил засечен за първи път на Отрова през септември, като през ноември е съставлявал около една четвърт от случаите в Лондон, а в средата на декември делът е достигнал до две трети. Учените предупреждават, че щамът бързо измества другите версии на вируса. Той е необичайно силно мутирал и най-вероятното обяснение е, че се е появил в пациент с отслабена имунна система, която не е могла да се пребори със заразата. Така тялото се е превърнало в място, където вирусът е мутирал, пише Джеймс Галагър, здравен кореспондент на британската ВВС. И уточнява, че изследванията са в ранен етап и има много несигурност и въпросителни.

"Наистина е прекалено рано да се каже, но от това, което виждаме до този момент, той расте по-бързо, отколкото предишните варианти и е важно да го държим под око", коментира пред ВВС д-р Ерик Волц от Imperial College London. Пред британската медия проф. Джонатан Бол, вирусолог от University of Nottingham, посочва, че остава не съвсем ясно дали вирусът е по-заразен: "Количеството доказателства в обществената сфера е печално неадекватно, за да се правят категорични заключения дали той наистина е по-лесен за предаване".

Именно британският премиер Борис Джонсън обяви вчера, че новият щам може да бъде с до 70% по-заразен. Той каза, че това може да доведе до покачване на числото R (което показва дали дадена епидемия нараства или намалява) с 0.4. Смята се, че щамът се е появил у пациент във Великобритания или е бил "внесен" от страна с по-ограничени възможности да следи мутациите на коронавируса. Той може да бъде засечен из Обединеното кралство, с изключение на Северна Ирландия, като до голяма степен е концентриран в Лондон, Югоизточна и Източна Англия. Здравните власти предполагат, че случаите в Дания и Австралия са дошли от Великобритания. Холандия също е съобщила за такива случаи. Подобен щам, появил се в Южна Африка, има някои от същите мутации, но се смята, че не е свързан конкретно с този.

Ще действат ли ваксините

Учените твърдят, че няма доказателства, които да показват, че щамът реагира по различен начин на ваксините, тоест засега е почти сигурно, че те ще работят и срещу новия вариант на вируса. Ваксините тренират имунната система да атакува няколко различни части от вируса, така че дори част от него да е мутирала, имунизацията би трябвало да подейства.

Има обаче едно "ако". "Ако го оставим да добави още мутации, тогава започваш да се притесняваш. Този вирус потенциално е на път да се изплъзне от ваксината и е предприел първите няколко стъпки за това", обяснява пред ВВС проф. Рави Гупта от University of Cambridge. Това означава, че щамът продължава да се адаптира, докато инфектира все повече и повече хора. Което приближава ситуацията до тази с грипа, тоест ваксините да трябва да бъдат редовно осъвременявани.

Някои експерти призовават за спокойствие, тъй като според тях ще отнеме години, докато вирусът се промени достатъчно, за да направи сегашните ваксини безполезни. "Никой не трябва да се притеснява, че ще има една-единствена катастрофална мутация, която внезапно ще направи имунитета и антителата безполезни. Това ще бъде процес, който се случва във времевия отрязък от няколко години и ще изисква натрупването на няколко мутации", коментира пред New York Times Джес Блум, биолог от Fred Hutchinson Cancer Research Center.

Какво казват здравните експерти и у нас

Лекари и здравни експерти в България днес също коментираха ситуацията с новия вариант на вируса. Те бяха категорични, че поводи за притеснение засега няма, тъй като има известни данни за по-голяма заразност, но не и за по-тежки симптоми или повишена смъртност. Преобладава и мнението, че ваксината би трябвало да е ефективна и срещу този вариант на вируса. "След като се забави реакцията на институциите след първите случаи на новия вирус в Китай, сега мерките са много по-бързи и по-агресивни, за да се ограничи някаква предполагаема опасност, но тя не е ясна за момента", коментира пред bTV доц. Нина Янчева - ръководител Катедра по инфекциозни болести в Медицинския университет в София. По думите й не е доказано, че мутациите променят хода на пандемията и тежестта на заболяването. "За момента няма данни, че новият щам обезсмисля ваксината", заяви доц. Нина Янчева.

"Много е рано да се притесняваме за какъвто и да е нов щам, вирусът циркулира из огромната човешка популация. Великобритания е държава, която има ресурса бързо да направи детекция на подобен феномен. Варианти на този вирус ще се появяват и на други географски ширини", каза пред БНР и проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация. Той също е на мнение, че новия вариант на вируса няма генерално да повлияе на ефикасността на ваксината.

"Вирусите често мутират, преминавайки през населението, защото всеки притежава специфичен имунитет и имунитетът е причината за мутациите - вирусът търси начини да се разпространява, но този нов щам (по-скоро вариант -бел.ред.) на вируса, установен във Великобритания, засега не е показал големи промени в генния състав и мисля, че и с него ще се справим", каза пред БНР и д-р Николай Брънзалов, член на Националния ваксинационен щаб и зам- председател на Българския лекарския съюз. Той не очаква по-тежки реакции и по-голяма смъртност, а ваксината на Pfizer по думите му би следвало да повлияе и на него.

"Това, че някакъв вирус се разпространява по-лесно, по никакъв начин не означава, че е по-смъртоносен или причинява по-тежка клиника", подчерта пред БНТ и вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. "Ако клиничната картина беше по-тежка, заболеваемостта - по-дълга, а смъртността - по-висока, това вече щеше да ясно", каза още тя. Според нея, за да се разбере какво ще е взаимодействието му с неутрализиращите тела и ваксините, ще трябва да се експериментира в лабораторни условия. "Вече чухме, че с едната от новите ваксини няма да има проблеми, но категорично това изисква нови изследвания", уточни Александрова. По думите ѝ "засега има повод да бъдем много внимателни, много предпазливи, но в никакъв случай няма повод за паника и за излишна тревога".
11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 6

    Вирусолози казват, че този щам (както и още десетки мутации на САРС Ков-2) е познат и циркулира от март. На негово се дължи т.н. поредна "вълна" от октомври-ноември, която заля света (без Китай!!) и която се характеризира най-вече с по-ниската възраст на инфектираните.

    Ако въпросният щам беше открит в ОК миналата седмица, когато медиите разшумяха за наличието му, как да обясним масовия характер на заразявания с него в ...Австралия?

    А "съвпадението" на поредната хорор вълна с помпането на паника заради щама, дето бил със "70% по-лесен за предаване" и екстреното разрешаване за употреба в ЕС на ваксина, едва ли е случайно съвпадение.

    Защото при едва 30-40% от населението, обявили готовност да участват в експеримента с ваксина срещу ковид, цялото упражнение с досегашното плашене катастрофира. Затова се минава към ново плашене с "нов 70-% " по-зъл щам.
    Ако и това не помогне да се вдигне масовостта при ваксиниране, ще се предприеме последната стъпка преди армията да ни вади от къщите и да ни влачи до ваксинарниците: само ваксинирани ще могат да пътуват, да пазаруват в магазини, да се появяват на обществени места, само децата на ваксинирани ще ходят на училище, на детска градина, на екскурзии и пр ...

    Я да видим тогава няма ли да се наредите абсолютно доброволно пред ваксинарниците...
    Пък необратимите онкогенетични и автоимунни реакции на човешката клетка при вкарването в нея на чужд протеин никъде не е казано, че ще се проявят при повече от 1-2%...

    Здравна руска рулетка...

    Нередност?
  • 2
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Ясно, значи ваксината дето кодира един протеин ще ви загроби. Но ми е интересно, като истинския вирус влезе във вашите клетки дали предизвиква онкогенетични и автоимунни реакции от всичките 12 протеина дето кодира ? А всичките други десетки хиляди вируси дето се срещате за един живот дали и те ви причиняват всички тези реакции?

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#2] от "m17":

    Около 1% е вероятността.
    Прочетете, моля, един много сериозен анализ по темата:
    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2020/11/21/4155405_covid-19_v_bulgariia_-_kontrol_vurhu_krizata_ili_nova/

    Нередност?
  • 5
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#2] от "m17":

    изобщо не ги интересува какво би станало в действителност - те си знаят: Бил гейтс - лош, ваксини - лоши, маски - лоши. В един момент ги чуква ковида или техен близък и тогава болниците, лекарствата и не знам кой още са им виновни.

    Нередност?
  • 7
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Аз съм малко консервативен и вярвам предимно на опита. А именно имам близък роднина доктор, който има наблюдение върху ваксинирането в последните над 40 години (+ няколко в пенсия). И с изключение на няколко случая на усложнения с ваксината за едра шарка (да, да, същата жива ваксина с която е изкоренена тая болест и която не се слага от 70'те ) не е чувала НИКОГА за НИКАКВИ проблеми. А познава хиляди и хиляди пациенти със всевъзможни болести.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#7] от "m17":

    Предлаганите ковид ваксини са принципно различни от всички познати и прилагани дасега. Оттам и неяснотите за евентуалните реакции. Не държа да ви възсействав, попитайте си доктора.

    Нередност?
  • 9
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#8] от "D-r D":

    Не искам да обиждам докторите като цяло защото имам за какво да съм им задължен, даже за няколко неща. Но честно казано, като ви гледам вас не мисля че има смисъл да питам жив доктор. Щото може да чуя все същите антиваксърски глупости. А и рискувам да чуя и някакви съвсем масивни простотии като чипиране и съвсем да загубя вяра в компетентността на конкретния доктор.

    Нередност?
  • 10
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#8] от "D-r D":

    А по темата - единствената разлика е че вместо протеин от вируса, съдържат инструкцията за създаването му. С което се намалява драстично риска от вкарване на грешен протеин, от вкарване на повече от един протеин и съответно неочаквани взаимодействия, от мутация на аденовируса с който се вкарва протеина при други ваксини. РНК'то не може да мутира щото няма всички инструкции за копиране, не може да се закачи в моето ДНК и се изчиства до дни. Единствения риск е да се разпаднало поради неправилно съхранение и просто да няма ефект. Което си е риск със всяка ваксина ако се съхранява неправилно.На практика тази ваксина е значително по-безопасна от всички други ваксини защото съдържа само едно конкретно нещо, строго таргетирано. И е милион пъти по-безопасна от естествения вирус защото не може да се реплицира и да мутира.

    Нередност?
Нов коментар