Открит е "български" вариант на вируса - потенциално по-заразен и по-устойчив на ваксини

Установената нова разновидност на вируса е британски вариант с мутация в спайк протеина, характерна за бразилския вариант

Нова мутация на коронавируса е засечена за първи път в България, стана ясно от съобщение на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Става дума за британски вариант на вируса, който е добил мутация в т.нар. спайк протеин (шипа), която е характерна за бразилския вариант. Тя е открита при разчитане на генома на вируса, изолиран от тежко болен от COVID-19 българин, който впоследствие е починал - става дума за възрастен човек над 80 г. от София. Подобен вариант досега не е засичан в други страни, въпреки че все още не е ясно дали е внесен у нас отвън, или вирусът е мутирал в хода на тежката болест на пациента. Той не е пътувал и не е имал контакт с пътували в чужбина, потвърди за "Капитал" директорът на НЦЗПЗ проф. Тодор Кантарджиев.

Новината е силно притеснителна, защото по думите на проф. Кантарджиев мутантът е по-заразен, какъвто е и самият британски вариант, който вече е изцяло доминиращ в България. Но освен това - подобно на бразилския вариант, ваксините и естественият имунитет може и да не са толкова ефективни спрямо него. Характеристиките му все пак тепърва ще бъдат проучвани.

Появата на мутации на вируса по света в последните месеци зачестява, а условията в България са благоприятни за тях - както за привнасянето им, така и за "отглеждането им", на фона на меките мерки, масовото им неспазване, сравнително либералния режим на влизане в страната в последната година и ниското ниво на ваксинации.

Какво се знае за мутацията

"При изследвания на SARS-CoV-2 чрез целогеномно секвениране от ново поколение на клинични проби, взети от различни части на страната, за първи път в България бе установена мутация от особено значение K417T, която присъства в британски вирусен вариант B.1.1.7 (VOC 202012/01)", гласи съобщението на НЦЗПЗ.

Тази мутация е е типична за бразилския вирусен вариант P1, известен още като B.1.1.28.1 или 20J/501Y.V3, както и Variant of Concern 202101/02 (VOC-202101/02).

Клиничната проба е от мъж във възрастовата група 80 - 90 години от София. Първият му позитивен тест е от края на април. Той е престоял в болница с тежко протичане на заболяването и необходимост от дихателна реанимация и интензивно лечение. В крайна сметка е починал. Не се посочва дали мъжът е бил ваксиниран.

Мутациите K417N или K417T в спайк протеина на вируса се появяват в няколко линии, K417N в линия B.1.351, открита в Южна Африка, и мутацията K417T в линия P.1, възникнала в Бразилия. Смята се, че мутацията води до по-здраво свързване на вируса към ACE2 рецептора на клетките, обясняват от НЦЗПЗ. Резултатите от някои изследвания показват, че мутацията K417T може да се окаже трудна за преодоляване от имунната защита на ваксинирани и преболедували, добавят оттам.

Made in Bulgaria?

Коронавирусът, както всеки друг вирус, мутира след определен брой размножавания - колкото по-масово и безконтролно се разпространява и колкото по-тежко, с висок вирусен товар и продължително е индивидуалното боледуване, толкова по-големи са шансовете за мутация. На този фон България представя прекрасни условия за мутации. В последната година управляващите поддържаха "либерални" мерки срещу епидемията, а неспазването дори на тях е национален спорт, още повече че контрол дори не се упражнява. По-тежки ограничения бяха налагани само като много крайна мярка, и то с огромно закъснение. Така и през есента и зимата на 2020 г., и през март-април тази година се стигна до големи и тежки вълни на епидемията.

Друг рисков фактор е много ниското ниво на ваксинациите в страната ни спрямо средно европейското - около 10.5% от населението е с първа доза, а малко над 7% - с втора, при средно за ЕС съответно 40% и 17%. Ваксините, освен че водят до овладяване на вълните от ковид, са важни и именно за противодействието на появата на мутации - колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-неблагоприятни са условията за масово предаване на заразата, тежко боледуване и съответно мутиране на вируса.

На този фон възникването на нова мутация в тежко болния пациент в България далеч не е невероятно, въпреки че шансът тя да бъде хваната в "пациента нула" не е твърде голям. България вече прави редовно геномно секвениране, но обемите му не са така големи, каквито са в други западни страни. Ако това се е случило все пак, шансът мутацията да бъде ограничена е по-голям.

Другият сценарий обаче е мутантът да е привнесен от чужбина. България например така и не взе ефективни мерки срещу внасянето на британския щам от Острова, предвид че много българи работят там и пътуват. В резултат той превзе страната ни за 2-3 месеца. Сега индийският вариант се разпространява активно във Великобритания и по същия начин внасянето му у нас е въпрос на време. Освен това и индийският, и бразилският, и южноафриканският вариант вече са засечени и в съседни на България страни.

Пациентът, в който новата мутация е открита за пръв път, не е пътувал и не е имал контакти с пътували в чужбина хора, което означава, че ако новият вариант е внос от чужбина, то той вече се разпространява достатъчно активно. Предвид характеристиките му това означава, че се увеличават рисковете от следваща вълна на епидемията и съответните последствия от това - пострадали хора и забавяне на икономическото възстановяване.

Сега какво?

Пред "Капитал" директорът на НЦЗПЗ проф. Кантарджиев коментира, че тепърва ще се правят още проучвания за новия вариант. Задължително е да се взима материал за изследване и от лица със симптоми на коронавирусна инфекция в рамките на 7 дни от завръщането им от чужбина, казва той. Същото се препоръчва и след пребиваване във всяка от страните с т.нар. притеснителни варианти на мутациите - особено индийския. Трябва да се вземат и изследват вирусни проби от ваксинирани хора, които се разболяват, след като са минали над 15 дни от втората им инжекция. Същото важи и за хора, които боледуват повторно след доказана с PCR зараза преди време.

В обществен контекст пък е важно спешно да се вземат мерки за повишаването на ваксинациите в България, които са тревожно ниски. Във възрастовата група над 80 години, в която е бил пациентът с мутиралия вариант например, са ваксинирани с две дози едва 6% от хората. Само 20% са пък са имунизираните медици, въпреки че те са хората с най-голям риск да срещнат мутации на вируса.

Вдигането на нивата на имунизациите трябва да се случи ударно до есента, когато влошаването на времето и връщането на децата на училище ще направи условията за нова вълна - от "българския" или който и да е друг вариант, много по-благоприятни.

Потенциалната голяма опасност от мутациите е SARS-CoV-2 да се научи ефективно да преодолява ваксините, които до момента са единственото оръжие за защита. А това би върнало борбата с пандемията значително назад.

По темата работи и Десислава Николова

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Българският вариант , като българският чадър , смъртоносен !

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    Това наистина е притеснително.

    "Каращисване" на британския вариант с мутация характерна за бразилския и южноафриканския вариант може потенциално да го направи по-опасен.

    Но до тук това е просто хипотеза.

    Трябва да се следи доколко бързо се разпространява този щам и какво са клиничните ефекти.

    Но, така или иначе, решението е едно - ускоряване (доколкото е възможно) да ваксинацията с Пфайзър и Модерна. Астразенека не пази добре с/у южно-африканския щам и е възможно да не пази добре с/у този.

    Нередност?
  • 3
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 1
    • + 1

    Повечето от новите варианти възникват в имуннодепресирани или възрастни хора при наличие на реинфекция от лекари в процес на имунизация (която моделира вируса). Най-вероятно това е единственият пациент с този вариант, ако не е заразил лекуващ лекар в процес на ваксинация. Лекарите, в процес на ваксинация не бива да се допускат до вируса. Най-малкото не продължително време. И може много лесно да се провери -- просто кръвните проби при приемането на мъжа се пазят. Ако се прави полицейска експертиза е достатъчна една дреха или ностна кърпичка откогато е постъпвал. А туй че с нелиберална политика щяло да се спре създаването на такъв вирус -- ами мижи да те лъжа. Точно обратното е вярно. Рестриктивната политика ще спре много повече не толкова опасния и лесно заразяващ щам и ще даде еволюционнно предмство на по-силно заразният щам. Варианта от ноември беше именно испанският, 20А.ЕУ1, постигнат след масивната употреба даже и на открито на маските. Английският вариант -- след ваксинирането на лекарите, които работеха и докато не бяха напълно имунни. Именно либералните политики са най-успешни. Като се приложи рестрикция се селекционира мутация вирус, която я преодолява.

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    До коментар [#] от "knb":

    Постът Ви е пълен с глупости. Казвам го като човек работил във вирусологична лаборатория.

    Освен това и фактологията Ви куца - "английският" вариант беше засечен за първи път през октомври или ноември мин.г - преди да започне ваксинацията в Англия.

    Нередност?
  • 5
    knb avatar :-|
    Кнб

    До коментар [#4] от "Николов":
    То динозаврите са си живели без проблеми. Това, което е направило да останат само птците и крокодилите от тях е промената на условията. Английският вариант си е възникнал по-рано, както и испанският. Но не е станал доминантен. Когато започват да ваксинират обече докторите с Пфайзер, английският вариант става доминантен. Защото изведнъж старият се оказва в положението на динозаврите и умира. И още нещо, в Испания, Бесерил, възниква наново. С по-малко мутации, отколкото лондонският. Толкова опасен че умират 33 старци и се заразяват даже минаващите по улицата минувачи (с маски).

    Има една лаборатория в Швейцария, която се занимава с генеалогия на САРС. Там много точно проследяват кой вирус от къде е. За испанския вариант се знае почти всичко. Възникнал в Сан Хуан, Леида, Испания. След затваряне под карантина на сезонни работници. Някои болни, други не. В края на краищата всички озравели. Но вируса се разпространил чрез полицаите, които ги пазели да не излязат на улицата. И този вирус маска не го лови, даже изглежда маската му идва добре. Аерозолите се увлажняват и стават на капчици, които по-лесно заразяват носа.

    Не се единственият, които се занимава с патогени и зарази. Но друг вирус с политички цели не знам дали има.

    Нередност?
Нов коментар