И ЕС финансира разработката на ракета за многократна употреба

Проектът е координиран от аерокосмическата корпорация ArianeGroup

Аерокосмическата корпорация ArianeGroup получи грант в размер на 33 млн. евро от Европейската космическа агенция (ESA) за нуждите на първата фаза от разработката на Themis - прототип на ракета за многократна употреба, подобна на Falcon 9 на SpaceX. Системата ще използва евтиния и високоефективен метанов двигател Prometeus, който в момента е в процес на разработка отново с финансиране на ESA и е съвместно начинание на Франция, Белгия, Швеция и Швейцария. Проектът е възложен на подразделението за нови технологични разработки ArianeWorks, като целта е технологията за обратното приземяване да бъде изпробвана в реални условия през 2022 г. Идеята на ESA е новият тип ракета да стане гръбнакът на европейската космическа програма след 2030 г.

Технологичният демонстратор на Themis ще представлява едностепенна ракета с височина 30 метра и 3.5 метра в диаметър. Той ще побира около 130 тона втечнен кислород и метан, които ще задвижват три двигателя Prometeus. Първата фаза от проекта, която ще започне догодина, включва статични изпитания на двигателите на полигон във Вернон, Франция. Също така ще бъде извършена подготовката на наземното оборудване на космическия център "Есрейндж" в Кируна, Швеция, където ще бъдат извършени първите полети и приземявания на малка височина.

Първото суборбитално изстрелване в Космоса пък е насрочено за 2023 г. и ще бъде извършено от европейския космодрум в Куру, Френска Гвиана. В процес на обсъждане са двете възможни площадки за кацане на Themis - т.нар. Diamant Zone, използвана от ArianeGroup за експериментални демонстрации, и пусковата площадка на ракетите Ariane 5, която ще се освободи след преминаването към Ariane 6. Обмисля се също така и евентуално приземяването на първата степен на кораб-дрон в океана по подобие на SpaceX в бъдеще.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Айде , че китайците ще пренаселят и космоса ...

    Нередност?
Нов коментар