SpaceX счупи поредни рекорди за многократна употреба на ракети

Космическата компания на Мъск изстреля и приземи Falcon 9 седемкратно

Космическата компания SpaceX извърши тази сутрин 100-ния юбилеен полет на ракетата за многократна употреба Falcon 9, с който подобри едновременно цели три свои рекорда. На първо място първата степен със сериен номер B1049 изведе в орбита още 60 комуникационни спътника Starlink, след което за седми пореден път извърши меко кацане на кораба дрон "Of Course I Still Love You" - нещо, което е прецедент за компанията. Средносрочната цел на SpaceX е Falcon 9 да може да бъде изстрелвана до 10 пъти, преди да е нужен по-сериозен възстановителен ремонт, а дългосрочната - поне 100 полета, преди ракетата да бъде окончателно пенсионирана.

Второто безпрецедентно постижение за фирмата на Мъск е извършването на четири полета в рамките на един месец. През ноември компанията успешно изстреля в орбита не само настоящата 16-та порция сателити Starlink, но и пилотираната капсула Crew Dragon "Resiliance" с четирима астронавти на борда, навигационния спътник GPS III SV04 "Sacagawea" за космическите сили на САЩ, както и океанографския сателит Sentinel-6 Michael Freilich за нуждите на NASA и европейската система "Коперник". Ако SpaceX успее да запази това темпо на стартове, догодина би трябвало да удвои своя капацитет за извеждане на товари и екипажи в орбита.

Според изпълнителния директор на фирмата Гуейн Шотуел също така през 2021 г. ще бъдат извършени поне още три пилотирани полета с Crew Dragon, единият от които ще бъде първата изцяло частна орбитална мисия по договор с компанията Axiom Space. Въпросната фирма планира да транспортира четирима души до Международната космическа станция, като за момента официално е ясна само "експертната" част от екипажа - бившия астронавт-ветеран от NASA Майкъл Лопез-Алегрия, както и израелския военен пилот Ейтан Стибе. Самоличността на другите двама пасажери за момента е тайна, като за единия усилено се спекулира, че ще бъде актьорът Том Круз, който ще участва в заснемането на първия игрален филм в космоса.

С настоящото изстрелване SpaceX подобрява и досегашния си рекорд от 22 успешни старта в рамките на една и съща година и то без да се броят пусковете, предвидени за декември. През следващия месец компанията планира да изстреля за първи път товарната версия на новата капсулата Dragon, която ще транспортира провизии и екипировка до Международната космическа станция. Предвиден е също старт на ракета със секретен товар за нуждите на американската разузнавателна агенция National Reconnaissance Office - най-вероятно шпионски сателит. В календара за декември присъстват още евентуални изстрелвания на турския комуникационен спътник Turksat 5A, както и на SXM 7, който ще осигурява достъп до сателитно радио на клиенти на територията на Северна Америка. Така че програмата-максимум на SpaceX за 2020 е извършването 27 успешни изстрелвания.

Приблизително по същото време, когато приземяваше Falcon 9 за седми пореден път, SpaceX проведе паралелно успешен тест с прототипа SN08 на бъдещата си тежка ракета за многократна употреба Starship на полигона в Бока Чика, Южен Тексас. Компанията извърши първото безаварийно статично запалване на трите свръхмощни двигателя Raptor, което според публикация на Илън Мъск в Twitter отваря пътя за премиерния полет на ракетата на височина 15 км. още през следващата седмица.

Предстоящият експеримент ще бъде изключително рискован, тъй като SN08 за първи път ще се опита да извърши "меко" кацане по нова технология, планирайки като скайдайвър. Напълно възможно е ракетата да не успее да извърши т.нар. "belly flop maneuver", за да се стабилизира вертикално в заключителния етап от свободното падане и да се взриви, удряйки се в земята. Дори обаче това да се случи, SpaceX е в напреднал етап по конструирането на следващите няколко прототипа на Starship, с които да изпробва новата техника за приземяване.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    georgi960 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНКА
    • + 6

    Забележително.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 6

    Напомням, защото на някои катили им е нужно.

    Илън Мъск е роден в РЮА. Напуска страната, за да избегне задължителната военна служба (казармата).

    Вместо да стане "истински мъж", е станал истински човек. Преобразява не една индустрии и по пътя става доста богат. От нищото.

    Ей такива хора губят държавите със задължителна казарма.

    Нередност?
  • 3
    aek46312746 avatar :-|
    aek46312746
    • - 1
    • + 2

    Само че, ако Илън Мъск не беше емигрирал в САЩ, а си беше останал в ЮАР, надали щеше да стигне и до офисът на подобна компания, като тази, която е създал там. Самата Америка му е дала тези възможности, да разгърне потенциалът си и това няма нищо общо с казармата хаха...
    Друг е въпросът, дали действително е от нищото и чии интереси изпълнява като представителна фигура този господин, както и Бил Гейтс, Джеф Безос, студентчето създател на Фейсбук и тн невзрачни хора, които изведнъж стават топ милиардери в световен мащаб.

    Нередност?
  • 5
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov

    Мъск е велик, евалата му на него и на екипите, с които работи!

    Нередност?
Нов коментар