🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бившият италиански премиер Ренци изтегли партията си от правителството

Причината е несъгласие как ще бъдат похарчени 200 млрд. евро от възстановителния фонд на ЕС

Десните опозиционни партии, които водят по подкрепа в проучванията, призоваха за незабавни избори
Десните опозиционни партии, които водят по подкрепа в проучванията, призоваха за незабавни избори
Десните опозиционни партии, които водят по подкрепа в проучванията, призоваха за незабавни избори    ©  Reuters
Десните опозиционни партии, които водят по подкрепа в проучванията, призоваха за незабавни избори    ©  Reuters

Бившият премиер Матео Ренци изтегли в сряда партията си от коалиционното правителство на Италия, вкарвайки страната в политически хаос. Ренци, чиято партия "Италия Вива" е младши партньор в коалиция с "Движение 5 звезди" и Демократическата партия, заплашваше да оттегли подкрепата си за правителството на Джузепе Конте от дни заради несъгласие с плана за икономическо възстановяване от пандемията, пише Politico.

Той обяви оставката на министрите на земеделието и семейството - съответно Тереза Беланова и Елена Бонети, както и на зам.-министъра на външните работи Иван Скалфарото. Така правителството загуби парламентарната си подкрепа, което прави бъдещето му твърде несигурно.

Спорът

Ренци възразява на плановете на премиера Конте как и за какво да бъдат похарчени над 200 млрд. евро, обещани на Италия от ЕС в рамките на фонда за възстановяване на икономиката, засегната от пандемията от коронавирус.

За да получи тези средства, италианското правителство трябва да има национален план, който беше приет тази седмица. Двете министърки на Ренци гласуваха с въздържал се с мотива, че средствата ще бъдат похарчени нецелесъобразно. Планът трябва да се одобри и от парламента, където правителството остава без мнозинство.

Ренци, чийто псевдоним е Булдозера, каза, че е била нужна смелост да се оттегли от правителството, но политиците в коалицията и извън нея коментират този ход като безотговорен. Лидерът на демократите Никола Зингарети каза пред държавната телевизия, че това е "акт срещу Италия. Нуждаем се от инвестиции, работа, здраве, за да се преборим с пандемията. Не от правителствена криза".

Вито Крими, временен лидер на "Движение 5 звезди", написа във Facebook: "Докато страната се сблъсква с трудности, усилия и е жертва на най-лошата здравна, социална и икономическа криза в най-новата история, Ренци оттегля своите министри. Не вярвам някой да разбере това решение." Карло Календа, лидер на малката партия "Азионе" и бивш министър в правителството на Ренци, заяви, че ходът му е непонятен.

По-рано през деня Конте заяви, че италианците ще приемат правителствената криза за неразбираема в средата на пандемия, отнела 80 хил. живота. "Вярвам, че кризата няма да бъде разбрана в страната в момент, когато има толкова много предизвикателства", смята премиерът.

Ренци не приема обвиненията

Ренци отрече отговорността за кризата, като подчерта, че тя продължава "от месеци" поради липса на качество в правителството. Изправени пред криза като пандемията, "отговорността е да се решават проблемите, а не да се крият". Той разкритикува метода на Конте за управление с извънредни укази и навика му да комуникира чрез социалните медии и повтори исканията в плана за икономическо възстановяване на Италия да се използват средства от Европейския механизъм за стабилност (ЕМС).

Това е червена линия за "Движение 5 звезди" - най-голямата партия в коалицията, за която демонтирането на ЕМС е основна политика, заложена при създаването на евроскептичната организация.

Несигурно бъдеще

Конте се срещна в сряда с президента Серджо Матарела, който назначава премиера и е посредник при спорове във властта. Ренци настоя, че Конте трябва да разреши кризата, но посочи, че неговата партия може да работи отново с останалите коалиционни партньори, ако има по-силна правителствена програма. "Няма вето", каза той.

Като алтернатива Конте може да се стреми да сформира правителство без подкрепата на Ренци, с помощта на независими депутати или членове на малки центристки и десноцентристки партии като бившия евродепутат Джовани Тоти Камбиамо. Тези по-малки, често независими законодатели, са наричани от местните медии "отговорните", но не е ясно дали има достатъчно от тях, за да подкрепят правителството, особено в Сената, освен ако някои членове на "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони дадат подкрепата си.

Ако не може да осигури парламентарна подкрепа, Конте трябва да подаде оставка, а президентът ще проведе консултации за съставяне на ново правителство.

Ренци изключи възможността да подкрепи десницата, като каза, че е застанал зад Конте, за да задържи Матео Салвини от крайнодясната Лига извън властта. Ако не може да се осигури парламентарно мнозинство, Матарела може да назначи правителство на националното единство, водено от технократ - името, което се споменава в медиите, е на бившия президент на Европейската централна банка Марио Драги, за да преведе страната през икономическата и здравната криза.

Десните опозиционни партии, които водят по подкрепа в проучванията, призоваха за незабавни избори. Лидерът на "Братя на Италия" Джорджия Мелони написа в Twitter: "Италианците са на колене. Правителството е развалина. Италия не може да губи повече време, Конте да подаде оставка. Избори сега."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Ей така се крадат и пилеят държавни пари:
    1. Правиш нескопосан план, който не решава проблеми;
    2. Който не е съгласен, е безотговорен непрокопсаник, по-черен от дявола

    С тази драма по усвояването ми напомнят точно на ДПС-то. По същия начин те обясняваха по време на протестите, че ЕС щели да дават едни много пари, пък Бойко ако подаде оставка няма кой да ги усвои.

    Нередност?
Нов коментар