Еврозоната е заплашена от нова рецесия в началото на годината

Възстановяването може да започне през лятото, когато броят на ваксинираните нарасне

Зимните центрове в Европа останаха празни в началото на годината.
Зимните центрове в Европа останаха празни в началото на годината.
Зимните центрове в Европа останаха празни в началото на годината.    ©  Reuters
Зимните центрове в Европа останаха празни в началото на годината.    ©  Reuters

Икономиката на еврозоната върви към ново понижение в началото на годината, а пандемията ще доведе региона до двойна рецесия. Анализатори, включително от инвестиционни банки като JPMorgan Chase и UBS, понижават прогнозите си, като отчитат възстановяването на карантината и перспективата, че новият щам на коронавируса от Великобритания се разпространява и на континента, пише в анализ Bloomberg. Като се добави бавното начало на ваксинацията към проблемите в търговията заради Brexit, се очертава второ поредно тримесечие на спад на брутния вътрешен продукт (БВП).

Макар и по-малък от този в началото на пандемията през миналата пролет, той ще увеличи натиска върху задлъжнелите правителства и Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще има заседание следващата седмица.

Високочестотните показатели показват, че докато икономическата активност в еврозоната се повиши през първата седмица на 2021, когато хората се върнаха на работа, тя е далеч по-ниска от тази преди година. "Блокадите и бавните ваксинации "не помагат", казва Катарина Утермол, старши икономист в Allianz SE. "По-големият проблем е удължаването на ограниченията, които в началото бяха доста леки."

Bloomberg Economics сега предвижда, че икономиката на еврозоната ще се свие с около 4% през първите три месеца на 2021 г., въз основа на песимистичните предположения за това колко дълго ще продължат ограниченията. Последната прогноза беше за ръст от 1.3%.

Инвестиционната банка JPMorgan, която смята, че икономиката е претърпяла огромен спад от 9% през четвъртото тримесечие на 2020 г., сега прогнозира спад от 1% през първото тримесечие в сравнение с по-ранната прогноза за растеж от 2%. UBS очаква спад от 0.4% за първото тримесечие в сравнение с последните очаквания за ръст от 2.4%. Goldman Sachs прогнозира леко свиване, с голяма несигурност и "рискове, изкривени по-нататък в посока надолу".

Brexit също оказва влияние. ING смята, че в допълнение към сътресенията от вируса износът може отново да отслабне след увеличението в края на годината, когато компаниите от еврозоната бързаха да доставят стоките си до Великобритания заради опасенията търговските преговори да не достигнат до споразумение. Нидерландската банка очаква нулев растеж "в най-добрия случай" през следващите три месеца и заяви, че икономиката ще се върне на предпандемичното си ниво чак през 2023 г. "2021 г. започна лошо", казва главният икономист Петер Ванден Хюте в доклад. "Началото на кампанията за ваксинация беше бавно и понякога хаотично."

Налице са значителни различия между държавите. Германия се възползва от по-голямата си зависимост от производството, като предприятията остават отворени, докато регионалните правителства затварят несъществени магазини и голяма част от сектора на хотелиерството. Bloomberg Economics смята, че най-голямата европейска икономика вероятно е успяла да постигне известен растеж през четвъртото тримесечие. Канцлерът Ангела Меркел заяви във вторник, че строгите мерки може да се наложи да останат в сила до края на март.

Страни като Франция, които разчитат повече на услугите, са по-силно засегнати. Френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви във вторник, че изпълнението на прогнозата за 6% ръст на БВП през 2021 г. - което ще е най-бързият растеж от 50 години, ще бъде "предизвикателство". Всички правителства са под засилен натиск да подкрепят компании и работници с фискална помощ. Разходите се финансират с дълг, който се изкупува главно от ЕЦБ, която поддържа лихвите ниски. Централната банка вече е изготвила програмата си за изкупуване на облигации до март 2022 г. Това означава, че може да премине през тази година без големи корекции на политиката. Citigroup обаче смята, че програмата все пак ще трябва да бъде удължена отново.

Лятна изненада?

Повечето икономисти прогнозират, че през второто тримесечие в крайна сметка възстановяването ще започне. Първоначално то може да бъде силно, след като се намалят ограниченията и броят на заразените се понижи, тъй като по-голямата част от населението ще бъде ваксинирано.

Нарастването на търсенето може да доведе до освобождаване на част от стотици милиарди евро натрупани спестявания на потребителите заради локдауна - което може да причини временно нарастване на инфлацията. До средата на годината възстановителният фонд на ЕС трябва да започне да подкрепя растежа.

"Очакваме правителствата да предоставят постоянна подкрепа, за да подпомогнат възстановяването, с преминаване от подкрепа на доходите към стимулиране на търсенето", заявява в своя доклад икономистът на UBS Райнхард Клуз и добавя: "Постоянната подкрепа за паричната политика през 2021 г. и 2022 г. изглежда сигурна".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар