🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стимулите са ограничили спада на германската икономика до 5% през 2020 г.

Предварителните данни показват, че щетите са по-малки от очакваните

Коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел от март започна да прилага набор от мерки за подпомагане
Коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел от март започна да прилага набор от мерки за подпомагане
Коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел от март започна да прилага набор от мерки за подпомагане    ©  Reuters
Коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел от март започна да прилага набор от мерки за подпомагане    ©  Reuters

Икономиката на Германия се е свила с 5% през 2020 г. - по-малко от очакваното и под спада по време на световната финансова криза, тъй като безпрецедентните правителствени стимули са помогнали за намаляване на шока от пандемията от коронавируса.

Франция и Италия - втората и третата по големина икономики в еврозоната, се очаква да са отчели спад на БВП от 9% през 2020 г., което показва как кризата увеличава несъответствията във валутния блок. Свиването в Германия е по-малко от прогнозата на анкетата на Reuters от 5.1% и под рекордните 5.7% през 2009 г., по време на финансовата криза. Според календарно изгладените данни БВП е спаднал с 5.3%, съобщи в четвъртък статистическата служба. Резултатите са важни и за България, тъй като Германия е един от най-важните ни търговски партньори.

"Всъщност беше бедствена година, но съдейки по това, от което се страхувахме през годината, може да се каже, че се отървахме леко", заявява пред Reuters анализаторът от LBBW Уве Беркерт.

Статистическата служба посочва, че растежът вероятно е стагнирал през четвъртото тримесечие, но ще има положителен тласък през 2021 г., което предполага, че Германия досега е успяла да се справи сравнително добре с втора вълна на коронавируса. Коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел от март започна да прилага набор от мерки за подпомагане на компаниите и потребителите в най-голямата европейска икономика. Програмите, финансирани с дълг, включват помощ за осигуряване на ликвидност за затруднени фирми, схеми за защита на работните места за служители, намаляване на данъците и раздаване на пари в брой за повишаване на вътрешното търсене и дългосрочни инвестиции в зелени технологии и публична инфраструктура. Големите разходи бяха възможни, тъй като парламентът блокира конституционните ограничения на бюджетния дефицит.

Нов дълг

Очаква се дългът през тази и следващата година да нарасне с общо над 300 млрд. евро. Публичният сектор, включително федералните провинции, общините и системите за социално осигуряване, е натрупал бюджетен дефицит 158.2 млрд. евро, или 4.8% от БВП, съобщиха от ведомството. Това бележи сериозно влошаване на публичните финанси след излишък 52.5 млрд. евро, или 1.5% от БВП през 2019 г. Частното потребление е спаднало с 6% през 2020 г., въпреки че разполагаемият доход нараства благодарение на държавната помощ и схемата за краткосрочно работно време Kurzarbeit.

Мерките за блокиране за ограничаване на коронавируса означават, че много потребители не са в състояние да похарчат доходите си, така че нетните спестявания са се увеличили до рекордните 16.3%. Разходите на домакинствата могат да се увеличат през второто тримесечие, ако карантинните мерки постепенно бъдат премахнати през пролетта, предвиждат от статистическата служба.

Износът е спаднал с близо 10%, докато вносът - с 8.6%, което предполага, че традиционно големият излишък в търговията на Германия се е стеснил заради пандемията. Единственият светъл лъч са държавните разходи, които повишиха държавното потребление с 3.4%, и строителството, където инвестициите в сгради нараснаха с 1.5%, показват предварителните данни.