Китай се стреми към по-малък ръст на цените на суровините

Азиатската страна вече преодоля икономическите ефекти от пандемията

В новия 5-годишен план приоритет е ускоряване на разработването на технологиите от чипове до изкуствен интелект.
В новия 5-годишен план приоритет е ускоряване на разработването на технологиите от чипове до изкуствен интелект.
В новия 5-годишен план приоритет е ускоряване на разработването на технологиите от чипове до изкуствен интелект.    ©  Reuters
В новия 5-годишен план приоритет е ускоряване на разработването на технологиите от чипове до изкуствен интелект.    ©  Reuters

Докато голяма част от света все още се бори с пандемията от коронавирус, китайската икономика показва признаци, че вече е преминала пика на възстановяването. Един от признаците, че първоначалният скок е приключил, са цените на суровините. Според пред-пандемичните данни от 2019 г. Китай без съмнение е най-големият купувач на мед в света и търсенето й влияе върху цените по целия свят. В края на миналия месец медта достигна най-високата си цена от около десетилетие. Но оттогава котировките са спаднали с около 6%, според данните на Лондонската метална борса. Ръстът на цените на по-малко известни метали като кобалт и литий, използвани в производството на батерии за електрически превозни средства, също намалява, пише CNBC.

Китай остава основният източник на търсене на суровини, но търсенето нараства с по-бавни темпове, казват анализатори от Института за международни финанси. Те отбелязват, че за разлика от политиките, които повишиха цените на суровините и се стигна до т. нар. супер цикъл преди повече от десетилетие, сега Пекин използва по-консервативни стимулиращи мерки за справяне с пандемията. Анализаторите очакват Китай да използва "политическите стимули по-пестеливо" и да расте с по-бавни темпове от 5% до 6%, което няма да стимулира растежа на развиващите се пазари толкова, колкото в миналото.

Неотдавнашният ръст на търсенето на суровини се дължи на продължаващите фискални стимули в чужбина, докато усилията на Китай за намаляване на въглеродните емисии ограничиха някои доставки, каза Гу Шуанфей, анализатор на стоки в брокерската компания Nanhua Futures. Той очаква, че цените могат да се повишат леко в краткосрочен план, но печалбите ще намалеят, когато производството в чужбина се възстанови.

Пикът на възстановяване отмина

Данните, публикувани в понеделник за януари и февруари, показват, че инвестициите в производство и инфраструктура в Китай са спаднали на годишна база през последните две години, докато продажбите на дребно са нараснали с 3.2%. "Икономическите данни за януари-февруари показват, че икономиката остава стабилна, въпреки че пикът на възстановяването е зад нас", заявява Лари Ху, главен икономист на Macquarie за Китай. Според него основната цел на Пекин ще бъде ограничаването на зависимостта на страната от трупането на дълг, който да поддържа растежа. Анализаторите на Macquarie отбелязаха по-рано през март, че премахването на известна политическа подкрепа за икономиката вече забавя растежа.

В началото на месеца лидерите в Пекин обявиха проектоплана за икономиката за следващите пет години. В него като приоритет е посочено ускоряване на разработването на технологиите от чипове до изкуствен интелект. Тези цели са в резултат на постоянното блокиране на достъпа на Китай до американска технология по време на управлението на Доналд Тръмп. Китайски компании като Huawei бяха отрязани от възможността да купуват жизненоважни компоненти.

Китай беше единствената голяма икономика, която се разрасна през 2020 г., като отчете ръст на БВП от 2.3%. Това се случи въпреки спада от 6.8% през първото тримесечие, когато страната първа в света се сблъска с коронавируса и въведе ограничения. Китайската икономика се върна към растеж от 3.2%, през второто тримесечие на миналата година, тъй като на предприятията беше позволено постепенно да възобновят дейността си след строги мерки за блокиране. Тъй като чуждестранните компании все още се борят с ограниченията заради пандемията, силното глобално търсене на лични предпазни средства, произведени в Китай, и други продукти също спомогна за увеличаване на износа на страната и общия БВП.

Несигурността за бъдещите печалби обаче доведе до спад в продажбите на дребно през миналата година. Безработицата в градовете също се е увеличила от 5.2% през декември до 5.5% през февруари, като тази за младежите от 16 до 24 години е много по-висока - около 13%.

Все още няма коментари
Нов коментар