Китай задава курс за икономическо възстановяване на годишния Национален конгрес

Прогнозите са за ръст от 6% и намаляване на бюджетния дефицит от 3.6%

Какъв курс да поеме икономиката на Китай, която се възстановява от пандемията от коронавирус. Това ще бъде фокусът на годишната сесия на Националния народен конгрес, която започва в петък и ще продължи около една седмица. В този период обикновено официално се одобряват мерки и политики, които са предварително договорени.

Събитието също така дава възможност на президента Си Цзинпин да утвърди неоспоримата си хватка над парламента и комунистическата партия на фона на подготовката му за трети мандат в края на 2022 г., пише Financial Times.

Икономика, технологии и климат

По време на конгреса ще бъде прокаран 14-ият петгодишен икономически план на партията, който цели постигането на самодостатъчност в няколко ключови технологични сектори. Обърнато е внимание и на климатичните мерки, като например достигане на пик на въглеродните емисии до 2030 г. и нулеви нетни емисии до 2060 г.

Миналогодишната сесия беше забавена заради коронавируса и беше фокусирана върху налагането на спорния закон за националната сигурност в Хонконг. Сега се очаква да бъдат одобрени допълнителни мерки, които още да ограничат представянето на продемократичния лагер в градската администрация. Прогнозите са и за нови правила за затвърждаването на и без това силната хватката на Пекин върху избирателната комисия, определяща ръководството на Хонконг.

Що се отнася до икономиката, очакванията на някои анализатори са за годишен ръст от поне 6% "със съществена възможност за надскачане". Възстановяването на страната рязко контрастира със ситуацията в САЩ, където президентът Джо Байдън опитва да прокара през Конгреса пакет от стимули за 1.9 трлн. долара. Стимулите, въведени от администрацията на Си Цзинпин в началото на миналата година, спомогнаха за стимулирането на инвестициите, но също така увеличиха дълга до 270% от БВП. "Ръководството се чувства уверено относно траекторията на икономиката, но все още има несигурност. То трябва да намери начин да насърчи потреблението и да компенсира с индустриалното производство и инвестициите в имоти", казва Андрю Полк от базираната в Пекин консултантска фирма Trivium.

Необходимост от стимулиране на потреблението

Според банката Standard Chartered Китай вероятно ще успее да намали бюджетния си дефицит до 3% от БВП от 3.6% през 2020 г., като същевременно създаде 11 млн. работни места. "Най-належащите икономически въпроси са как да се излезе от миналогодишната експанзионна фискална политика и как да се увеличи потреблението. Бюджетният дефицит ще бъде по-нисък от 2020 г., но все още над 3%. Не може да се разчита прекалено много, че повишаването на дълга ще стимулира потреблението", твърди Джиа Джинджин, професор по икономика от RenminUniversity.

От пекинския правителствен институт "Китайски център за международен икономически обмен" посочват, че в момента протичат задълбочени дискусии за валутните и фискалните политики: "Основната цел е да се стабилизират предимствата, но ако политиката за затягане стигне прекалено далеч прекалено бързо, може да има негативен ефект върху финансовия пазар и икономиката".