Intel ще инвестира над 20 млрд. в заводи в САЩ

Компанията ще увеличи вложенията си и в Европа

Intel ще стартира нов бизнес и ще позволи на други компании да произвеждат чиповете си в нейните фабрики
Intel ще стартира нов бизнес и ще позволи на други компании да произвеждат чиповете си в нейните фабрики
Intel ще стартира нов бизнес и ще позволи на други компании да произвеждат чиповете си в нейните фабрики    ©  Christian Wiediger
Intel ще стартира нов бизнес и ще позволи на други компании да произвеждат чиповете си в нейните фабрики    ©  Christian Wiediger
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новият изпълнителен директор на Intel, Пат Гелсингър, очерта своята визия за производителя на чипове през следващите години. Планът включва използването на производствената мощ на компанията, за да се намали зависимостта на полупроводниковата индустрия от азиатското производство. За целта американската компания ще инвестира 20 млрд. долара в два нови завода в щата Аризона.

Една от изненадите за инвеститорите по време на едночасово онлайн предаване е новината, че Intel ще създаде леярски бизнес като част от тристранната производствена стратегия, която Пат Гелсингър нарича IDM 2.0 (интегрирано производство на устройства). Intel ще продължи да произвежда свои собствени чипове и направи голям скок в решаването на проблемите, преминавайки към следващото поколение, 7-нанометрови чипове.

Гелсингър сподели, че Intel ще произвежда чипове за други компании чрез отделно предприятие на основния бизнес на групата, което прави чипове за персонални компютри, сървъри и центрове за данни. Компанията планира да похарчи 20 млрд. долара за две нови производствени съоръжения в Аризона, където вече има предприятия. Новите заводи ще произвеждат последната генерация чипове.

"По-голямата част от водещия леярски капацитет е съсредоточен в Азия, докато индустрията се нуждае от по-балансиран географски производствен капацитет", споделя Гелсингър, който официално пое поста на 15 февруари.

Пат Гелсингър също така намекна, че компанията може да увеличи производствения капацитет и в Европейския съюз като част от плана за обслужване на клиенти от САЩ и Европа. Intel вече има частично производство в Ирландия. Изпълнителният директор добави, че има потенциални финансови стимули както от правителствата на САЩ, така и на Европейския съюз, но че Intel се ангажира с тази стратегия без никакво правителствено финансиране към момента.

"Искаме инвестиции, защото за тях е правилно да ускорят производството в този дисбаланс на световната верига за доставки, каза Гелсингър в отговор на въпрос. Но ние поемаме тези ангажименти без обещания от правителствата да ги ускорят, но получихме доста положителни реакции."

В миналото Intel се занимаваше с леярски услуги, но този път, изглежда, е различен. Компанията ще създаде отделно дъщерно дружество, наречено Intel Foundry Services, оглавявано от Рандхир Тхакур, който наскоро беше корпоративен вицепрезидент на глобалното управление на доставките в Intel. Компанията ще предлага стандартни за индустрията инструменти и оборудване, така че нейните потенциални клиенти няма да се налага да използват правилата и дизайна на Intel за проектиране или инструменти, за да правят своите чипове.

Компанията публикува и прогнозите си за печалби през годината, като очакванията са за приходи 72 млрд. долара и нетна печалба около 18.5 млрд. долара.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sensi avatar :-|
    Асен Петров
    • + 1

    "преминавайки към следващото поколение, 7-нанометрови чипове" Докато направя двата завода, Самсунг и тайванците ще премината на 3-нанометрови чипове.

    Нередност?
  • 2
    m17 avatar :-|
    m17
    • + 2

    Леле, вземете се един редактор с поне минимални познания по технологии. Няма "леярски" услуги, Foundry в случая значи "на ишлеме" или производство на чипове по поръчка на клиента.

    Нередност?
Нов коментар