Брюксел предлага създаването на COVID сертификат, улесняващ пътуванията

Той ще се дава при ваксинация, негативен тест или преболедуване

Брюксел предложи създаването на COVID сертификат, който ще позволи пътуването на гражданите на ЕС в съюза. Сертификатът ще бъде даван при доказателство за ваксинация, при негативен тест или при установено възстановяване от вируса след преболедуване, пише Financial Times.

В сряда Европейската комисия призова за "дигитален зелен сертификат", чрез който гражданите ще пътуват до страните членки, без да бъдат карантинирани при пристигането си. Представители на Брюксел подчертават, че сертификатът няма да бъде паспорт, а обща система, която ще спомогне за координирането на мерките при пътуванията на фона на задаващите се летни почивки. Той ще бъде безплатен и ще е наличен в дигитална форма и на хартия, като ще включва QR код, гарантиращ сигурността и достоверността му.

За да влезе в сила, трябва да получи одобрението на Европейския парламент и на Съвета.

Разделение в ЕС

"Дигиталният зелен сертификат предлага решение за целия ЕС, като целта му е да гарантира, че европейските граждани ще се възползват от едно хармонизирано дигитално средство, подкрепящо свободното движение в ЕС. Това е добро послание в полза на възстановяването. Наша основна цел е да предложим лесно за използване, недискриминационно и сигурно средство, което напълно спазва защитата на данните", коментира заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова.

Гърция и други зависещи от туризма членки на ЕС настояват за обща рамка, която да улеснява пътуванията, тъй като в противен случай очакванията им са за провален летен сезон. Но някои европейски страни са против плановете за т.нар. ваксинни паспорти, като Франция твърди, че подобни мерки биха били дискриминационни. Освен това държавите са разделени по въпроса кои ваксини да бъдат признати за получаването на сертификат. Унгария например разреши употребата на ваксини от Русия и Китай, преди те да бъдат формално оторизирани от регулаторите в ЕС.

Европейската комисия посочва, че всички ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, ще бъдат автоматично признати от страните членки за нуждите на сертификата. Но също така отделните правителства ще могат да признават за валидни ваксини като руската "Спутник V", ако така преценят. Това означава, че на разчитащите на туризма държави, няма да им се наложи да ограничават пътници, които са били имунизирани с все още неоторизирана ваксина. Едновременно с това обаче страните членки няма да бъдат принуждавани да признават неразрешени ваксини.

Правителствата в ЕС ще могат да сключват и двустранни споразумения за пътуване с държави извън съюза. Но те ще трябва предварително да бъдат одобрени от Европейската комисия.

Авиокомпаниите вече действат

За да тласнат регулаторите към създаването на електронни сертификати, някои авиокомпании провеждат свои тестове на дигитални документи, които да показват, че пасажерът е с негативен тест или е бил ваксиниран, преди да се качи на самолета. Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) е сред организациите, които са въвели свое приложение за пътнически пасове. Александър дьо Жуниак, изпълнителният директор на IATA, казва пред Financial Times, че е притеснен, че европейските правителства няма да успеят да координират отварянето на границите си за идващия летен сезон.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Hrs avatar :-?
    Hrs

    А доказателството за преболедуване колко актулно трябва да е?

    Нередност?
Нов коментар