Изкаралите COVID-19 без PCR-тест може да останат без имунизационни сертификати

Само ваксинираните и "официално" преболедувалите ще получават удостоверение за по-лесно придвижване в ЕС, гласи засега проектът за нов еврорегламент

Милиони европейци, изкарали COVID-19 "на крак", без официално да потърсят лекарска помощ или без положителен PCR-тест, може да се окажат лишени от възможност да получат автоматично т.нар. "имунизационни паспорти" на ЕС или както официално ще се наричат - "цифрови зелени удостоверения".

Това става ясно от проекта за регламент на Европейския парламент, който беше внесен преди седмица от председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. Поне на теория въпросният дигитален документ би трябвало да възстанови нормалното придвижване на територията на евросъюза, като гарантира, че притежателят му не е заразен или поне че рискът да представлява опасност за здравето на околните е пренебрежимо малък. Основен лобист за приемането на сертификатите са туристическите страни в ЕС начело с Гърция, като в тази група попада и България.

При по-подробен прочит на проекта за нормативен акт може да се види, че въпросът за наличието на антитела у преболедувалите и установяването им чрез количествени тестове напълно отсъства. "Резултатите от тестовете за антитела и измерването на нивото на антителата в момента не са включени сред основанията за издаване на сертификат за възстановяване", потвърдиха след запитване на "Капитал" от Европейската комисия.

Това е доста странен факт в контекста на предишните изказвания на Урсула фон дер Лайен, според които зелените сертификати за свободно придвижване в ЕС ще се издават при три хипотези - ваксинация, отрицателен PCR (или антигенен) тест или преболедуване, което се доказва с наличие на антитела. На практика обаче се оказва, че преболедуването ще може да се официализира, само ако съответният човек има първоначален положителен тест за инфекция със SARS-CoV-2 - PCR или евентуално антигенен, става ясно от чл. 7 ал. 1 от проекта за регламент. В противен случай той няма да има как да удостовери, че е изкарал коронавируса и ще има възможност да си извади зеления сертификат само след ваксинация или като си прави нов отрицателен PCR тест преди всяко пътуване, в случай че Европейският парламент одобри законопроекта в предложения вид.

Това положение би засегнало доста българи, тъй като нивото на тестване в страната ни е ниско и голяма част от хората карат болестта "неофициално" - безсимптомно или малосимптомно, без да потърсят лекар и по възможност като си спестят по-скъпия PCR тест. Честа практика в страната например е да се тества само един член от заразено домакинство, като останалите започват да прилагат профилактика "на сляпо" или лечение при характерна клинична картина. Така сериозна част от преболедувалите у нас остават извън официалната статистика и съответно не биха могли да си издадат зелен сертификат директно, дори и да имат достатъчно високо ниво на антитела.

От друга страна, така разписани правилата - умишлено или не, биха дали стимул на повече хора да се ваксинират и да получат безплатния сертификат, с който да пътуват, вместо да плащат за тест всеки път. Също така подобен регламент би могъл да се опита да ограничи потенциалния "черен пазар" на ваксини, както и имунизирането с нелицензирани препарати срещу заплащане в страни извън евросъюза.

Спорните моменти

"Да, удостоверенията за възстановяване ще бъдат издавани на базата на първоначален позитивен резултат от диагностичен тест за SARS-CoV-2. Все още е обект на дискусия да се приемат и антигенните тестове", потвърдиха за "Капитал" от Европейската комисия. Изискването ще засяга всички, включително и асимптоматичните случаи, допълват оттам.

От друга страна обаче според проекта за еврорегламент всеки заразен с COVID-19, който е имал положителен тест, ще може да получава автоматично сертификат за възстановяване след минимум 11 дни. "Този времеви период все още е обект на дискусии - дали да е над 10, 20 или повече от 20 дни. Европейският център за профилактика и контрол над заболяванията (ECDC) препоръчва да са преминали поне 10 дни", допълват от ЕК.

Причината официално заразените с коронавируса да получават автоматично сертификат за възстановяване след определен период според ЕК е, че някои от тях продължават да дават позитивни резултати дори седмици след края на болестта. "Въпреки това при тези хора вирусният товар не се приема за значим и поради тази причина при тях рискът от предаване на заразата е ограничен", уточняват от еврокомисията. И тъй като тези хора няма как да представят негативни тестове, за да пресичат границите, те ще получат алтернативна опция да използват цифрово зелено удостоверение за възстановяване, което ясно ще отбелязва датата на първоначалния позитивен резултат и времето, което е изтекло оттогава.

Какви са проблемите с удостоверяването на антитела

Въпросът за това как да се процедира с резултатите от количествените тестове за антитела все пак ще продължи се обсъжда от Европейския съвет. Най-вероятно той ще бъде дискутиран и на настоящото му заседание, което се провежда днес и утре.

От еврокомисията все пак уточняват, че според тях има няколко проблема с прилагането на подобна опция, не на последно място, защото не може да се знае кога точно се е случила инфекцията (при липса на диагностичен тест) и съответно да се направи валидиране.

Европейският център за профилактика и контрол над заболяванията също е излязъл с препоръка срещу прилагането на тестовете за антитела с три основни аргумента:

  • все още е трудно да се установи точната продължителност на инфекцията
  • липсва достатъчно информация по отношение на различните варианти на вируса
  • все още няма достатъчно стандартизирани методи за извършването на тези тестове

"Въпреки нарастващото познание как работи имунитетът срещу SARS-CoV-2, все още има неясноти по отношение на защитните механизми и все още не са идентифицирани корелациите между тях", обобщават от ЕК.

Ще има ли сертификати и за руските и китайските ваксини

Любопитен детайл около бъдещия регламент за дигиталните зелени удостоверения е свързан с режима, на който ще подлежат хората, имунизирани с неодобрени от ЕС ваксини. В тази категория попадат например държави като Унгария, която ускори програмата си по ваксинация, като добави руски и китайски препарати към лицензираните в евросъюза продукти на Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson&Johnson.

"Държавите членки ще издават ваксинни сертификати независимо от вида на ваксината. Това ще важи както за ваксини, одобрени от Европейската агенция за лекарствата, така и за ваксини, одобрени на национално ниво. Трябва обаче да се направи разграничение, че приемането на тези сертификати няма да е задължително", коментираха за "Капитал" от ЕК. Т.е. всяка държава-членка самостоятелно ще може да прецени кои ваксини да осигуряват облекчен режим на достъп до нейната територия.

Всяка страна от ЕС, която приеме, че доказателството за ваксинация е основание за премахване на ограничения като карантини и задължителни PCR/антигенни тестове при влизане, ще трябва да прилага същия режим и по отношение на всички ваксинни сертификати, издадени в рамките на системата Цифрови зелени удостоверения, т.е. и от другите държави членки. Това обаче ще важи само по отношение на ваксините, одобрени от Европейската агенция за лекарствата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    shumackov avatar :-@
    Momchil Shumackov
    • - 1
    • + 1

    Още една теория на конспирацията се сбъдва пред очите ни.

    Нередност?
Нов коментар