🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възможни са забавяния и с ваксината на Johnson&Johnson

Човешка грешка в САЩ е довела до бракуването на 15 млн. дози

След фиаското около ковид ваксината на Astra Zeneca потенциални проблеми са на път да сполетят и другия лицензиран за масова имунизация продукт, базиран на вирусен вектор - този на щатския гигант Johnson&Johnson. Според разследване на The New York Times производствен проблем във фармацевтично предприятие в Балтимор преди няколко седмици е довел до бракуването на 15 млн. дози от препарата. Това може сериозно да забави бъдещата дистрибуция на ваксините в САЩ, коментира изданието.

Проблемът не засяга ваксините на Johnson&Johnson, които вече са доставени или поставени на пациенти, тъй като те са произведени във фармацевтичен завод на територията на Нидерландия, уточнява NYT. Последното обаче повдига въпроса дали няма да станем свидетели на повторение на скандала около доставките на ваксината Astra Zeneca за ЕС, които бяха орязани от британско-шведския фармацевтичен гигант, за да се изпълнят приоритетно ангажиментите към правителството в Лондон. В отговор ЕС атакува Astra Zeneca, че изнася към Обединеното кралство ваксини, произведени в Белгия, и наложи експортен контрол над ковид медикаментите. По подобен начин и Белият дом би могъл да се опита да упражни натиск върху Johnson&Johnson, която е щатска корпорация, да доставя ваксини приоритетно за САЩ. Още повече въпросното проблемно фармацевтично предприятие, което е собственост на Emergent BioSolutions, получи авансово и целево 628 млн. долара от администрацията на Доналд Тръмп, за да увеличи капацитета си за производство на ваксини. Фабриката все още очаква разрешение от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), за да пусне официално поточната линия за продукта на Johnson&Johnson. Настоящият проблем, който според NYT е резултат от човешка грешка, обаче вероятно допълнително ще забави лицензирането.

Причината за бракуването на гигантската партида е, че работниците в балтиморското предприятие е трябвало паралелно да произвеждат два вида ваксини - на Johnson&Johnson и на Astra Zeneca, в резултат на което случайно са объркали съставките. Инцидентът е станал някъде в края на февруари, но е останал незабелязан в продължение на няколко дни, преди служителите на Johnson&Johnson по контрол на качеството да открият грешката. От фармацевтичния гигант твърдят, че нито една от потенциално засегнатите 15 млн. дози не е напуснала предприятието и че ще затегнат сериозно надзора над Emergent BioSolutions, "за да избегнат други подобни пропуски по отношение на качеството".

Инцидентът е изключително тежък удар по имиджа и на двете компании - първата, защото нейната еднодозова ваксина се приема като основен стълб за провеждането на бърза имунизация срещу COVID-19, а втората, защото и преди е била обект на сериозни критики заради воденето на тежка лобистка кампания да получи поръчки на федерално ниво за попълването на държавния резерв от лекарства. Следващата доставка на Johnson & Johnson за САЩ в размер на 24 млн. дози, които трябва да бъдат освободени за употреба през април, би трябвало да дойдат именно от фармацевтичния завод в Балтимор. Въпросната доставка обаче е под въпрос, докато не се изчистят проблемите с контрола на качеството, коментират източници на NYT.

В официално изявление от сряда Johnson & Johnson обявяват, че в резултат на мерките, които предприемат съвместно с Emergent BioSolutions, се надяват да произведат обещаните 24 млн. дози до края на април. Това обаче в много голяма степен завиди от това дали компаниите ще успеят да отговорят на регулаторните изисквания на FDA, които може да се окажат по-тежки след въпросния инцидент.

Все още няма коментари
Нов коментар