🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Обединеното кралство се опитва едностранно да промени част от правилата за Brexit

ЕС ще предприеме законови действия срещу Лондон, след като британското правителство публикува спорен законопроект

От кабинета на Борис Джонсън твърдят, че настоящите гранични проверки на стоки, транспортирани от Англия, Шотландия и Уелс за Северна Ирландия, трябва да бъдат прекратени
От кабинета на Борис Джонсън твърдят, че настоящите гранични проверки на стоки, транспортирани от Англия, Шотландия и Уелс за Северна Ирландия, трябва да бъдат прекратени
От кабинета на Борис Джонсън твърдят, че настоящите гранични проверки на стоки, транспортирани от Англия, Шотландия и Уелс за Северна Ирландия, трябва да бъдат прекратени    ©  Reuters
От кабинета на Борис Джонсън твърдят, че настоящите гранични проверки на стоки, транспортирани от Англия, Шотландия и Уелс за Северна Ирландия, трябва да бъдат прекратени    ©  Reuters

ЕС ще предприеме законови действия срещу Обединеното кралство в сряда заради решението за едностранна промяна на част от търговските правила след Brexit. Британското правителство публикува в понеделник законопроект, чиято цел е да отмени някои аспекти от сделката, подписана с ЕС през 2020 г.

От кабинета на Борис Джонсън твърдят, че настоящите гранични проверки на стоки, транспортирани от Англия, Шотландия и Уелс за Северна Ирландия, трябва да бъдат прекратени. За ЕС обаче неспазването на договорката нарушава международното право, пише британската ВВС.

Какво е Протоколът за Северна Ирландия

Т.нар. Протокол за Северна Ирландия е част от сделката за Brexit и запазва Северна Ирландия в единния пазар на ЕС за стоки. По този начин се предотвратява "твърда граница" с Република Ирландия, включително гранични проверки на хора и стоки, което и Обединеното кралство, и ЕС искат да избегнат, за да се гарантира запазването на мира в района. Това обаче означава проверки за някои стоки, които пристигат в Северна Ирландия от други части на Великобритания.

Срещу тази мярка са юнионистите в Северна Ирландия, които казват, че така се създава търговска граница в Ирландско море и прилагането на протокола крие опасност за отцепване на провинцията от Обединеното кралство. Затова те настояват за промени.

Какъв е планът на Лондон

Правителството на Борис Джонсън твърди, че предпочита да договори промени с ЕС, вместо да действа едностранно спрямо протокола. "Показваме добра воля в тези преговори, но фундаменталните въпроси, засягащи стабилността в Северна Ирландия, са в текста на протокола и се нуждаем от това ЕС да се съгласи да го променим. Иначе преговорите няма да бъдат успешни", коментира пред ВВС британският външен министър Лиз Тръс.

Планът на британското правителство включва мерки, които според Лондон ще смекчат негативните последици върху бизнеса и сред които е предложението за "зелен канал" и "червен канал" за търговия. Тоест стоките, идващи от Англия, Шотландия и Уелс в Северна Ирландия и оставащи там, да използват "зелен канал" - без гранични проверки и с минимална документация. А стоките, идващи от Англия, Шотландия и Уелс през Северна Ирландия в Република Ирландия или други части на ЕС, да използват "червен канал" - продължават граничните проверки на пристанищата в Северна Ирландия.

Лондон също така иска съдът на Европейския съюз да няма бъдещи правомощия в разрешаването на споровете относно протокола, а за това да отговаря независим арбитър.

Какво ще предприеме ЕС

Очаква се ЕС да рестартира законовите действия, които предприе миналата година, когато обвини Обединеното кралство, че забавя прилагането на частта от протокола, засягаща митническите проверки. Сега съюзът може да отнесе въпроса до съда на Европейския съюз, обвинявайки Лондон, че не прави достатъчно, за да установи постове за граничен контрол и да споделя данни с ЕС.

Вероятно Европейската комисия ще утвърди следващите законови стъпки по време на среща в сряда. Същевременно лидери в ЕС разкритикуваха плана на Обединеното кралство за промени в протокола. "Великобритания взе решение, което буди голямо съжаление и нарушава всички споразумения между страната и ЕС. Още повече това е неоправдано, защото Европейската комисия направи някои много прагматични предложения по въпроса", заяви германският канцлер Олаф Шолц.

Ще влязат ли в сила промените

Британското правителство е уверено, че законопроектът ще устои на евентуално предприети съдебни действия, тъй като според него в случая се спазва "доктрината на необходимостта" в международното право, която позволява на държавите да действат при голям риск спрямо техните основни интереси. Лондон твърди, че приоритет е запазването на "Споразумението от Разпети петък", което регламентира бъдещето на Северна Ирландия, вместо спазването на Протокола. Но опоненти на Борис Джонсън у дома го обвиняват, че се позовава само на адвокати, които се съгласяват с неговото мнение.

Според анализ на Financial Times новият режим е все още далече, което "дава на Великобритания и на ЕС месеци да опитат да договорят споразумение - както британският премиер твърди, че предпочита да направи. Но доверието и добрата воля сега са почти изчезнали."

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 2

    То не бяха фойерверки и всенародни празненства в Лондон, в момента в който Brexit реално настъпи. Сега обаче англичаните, които поучават другите държави на морал и етика, искат да НЕ спазват правилата в договора с ЕС, който самите те подписаха след 5 годишно умуване.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 2

    ЕС е прекалено голям залък за острова ...

    Нередност?
Нов коментар