🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай призова за по-справедлив световен ред, ще си партнира със САЩ за климата

Пекин обещава да се придържа към правилата на глобалната търговия

Китайският президент Си Цзинпин призова за отхвърлянето на хегемонията в световен мащаб на фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин. По време на ежегодната конференция в Боао, азиатската алтернатива на икономическия форум в Давос, той критикува усилията на някои страни да "изграждат бариери" и "разединяват", които според думите му ще навредят на всички. Китай отдавна призовава за реформи в глобалната система на управление с цел отразяване на различните перспективи и ценности от международната общност, съобщава Reuters.

Китай многократно е влизал в конфронтация най-вече със САЩ по редица въпроси - от спазването на човешки права до икономическото влияние на Пекин върху други страни. Президентът Си заяви по време на конференцията, че една голяма страна трябва да се държи като такава, като показва, че поема повече отговорности. Въпреки че в речта си Си Цзинпин не назова определена страна, скорошните изявления на китайските власти ясно показват, че става дума за САЩ.

В петък американският президент Джо Байдън проведе първата си среща на живо в Белия дом - тя беше с японския министър-председател Йошихиде Суга, по време на която Китай беше главната тема. Двамата лидери заявиха, че споделят сериозни притеснения относно злоупотребите с човешки права в Хонконг и региона Синдзян, където по думите на Вашингтон Пекин извършва умишлен геноцид срещу мюсюлманските уйгури. Китай продължава да отрича подобни злоупотреби. Двете страни обявиха, че ще разширят икономическото си сътрудничество и ще инвестират съвместно в области като 5G технологията, изкуствения интелект, веригите за доставки и други.

Докато администрацията на Байдън усилено търси други демократични съюзници, за да засили позицията си срещу Китай, Пекин се стреми да укрепи взаимоотношенията си с автократични партньори и икономически зависимите си съседи в Югоизточна Азия. Китайски говорители на форума в Боао потвърдиха ангажимента на Пекин към свободната търговия. Търговските практики на Китай бяха фокуса на митническата война между Пекин и администрацията на президента Тръмп, а на форума китайските власти съобщиха, че страната не се страхува от конкурентите си.

Споделени интереси

Въпреки постоянната конфронтация между Вашингтон и Пекин, двете страни преоткриха общ интерес в борбата с климатичните промени. Преди седмица от САЩ изпратиха Джон Кери за разговор с китайските власти по темата. Това беше първото посещение на американски висш служител от назначението на Джо Байдън насам. Двете страни се споразумяха за конкретни действия за намаляване на емисиите в следващите десет години, припомняйки историческия си принос за "разработването, приемането и подписването и влизането в сила на Парижкото споразумение за климата". Едно от първите неща, с които се зае Байдън след встъпването в длъжност, беше да върне САЩ обратно в споразумението, след като предшественикът му Тръмп оттегли страната от него, обявявайки промените в климата за лъжи.

При всички случаи, обещанието за съвместна работа на Китай и САЩ, което последва двудневни срещи в Шанхай, е сигнал, че климатичните промени ще бъдат рядко срещана област на сътрудничество в контекста на обтегнатите им отношения, пише FinancialTimes.

След срещата между Кери и Си обаче природозащитници заявиха, че споразумението между САЩ и Китай относно изменението на климата далеч не е гарантирано. Източник на FT твърди, че изявлението на двете страни за сътрудничество е последвало "трудни преговори" и е дошло на фона на големи геополитически предизвикателства. Посещението на Кери в Шанхай се състоя седмица преди онлайн срещата на върха за климата, която цели да предостави конкретни решения на САЩ за адресиране на климатичните промени. Паралелно на усилията на администрацията на Байдън, Пекин също видимо се бори да стане лидер в глобалните преговори за климата. Дали климатът ще се превърне в поредната конфликтна точка за двете страни, или ще положат взаимни усилия за сътрудничество предстои да разберем.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Е, в Синдзян със сигурност няма концлагери тип Нацистка германия, за да става въпрос за геноцид. Въпросът е, защо не подходят Китайците по-умно?

    Даваш на университетите квота за уйгури, предлагаш им доходоносни позиции на другия край на Китай - в следствие ефективно разселваш целия регион. Защо им трябват камери, лагери, подтисничество?

    Нередност?
Нов коментар