Войната в Украйна ще доминира на форума в Давос

Лидерите се очаква да търсят нови решения за справяне с растящата инфлация

За първи път форумът, който започва официално в понеделник и беше отлаган заради ковид пандемията, се провежда през тази част от годината, а не през януари
За първи път форумът, който започва официално в понеделник и беше отлаган заради ковид пандемията, се провежда през тази част от годината, а не през януари
За първи път форумът, който започва официално в понеделник и беше отлаган заради ковид пандемията, се провежда през тази част от годината, а не през януари    ©  Reuters
За първи път форумът, който започва официално в понеделник и беше отлаган заради ковид пандемията, се провежда през тази част от годината, а не през януари    ©  Reuters

Типичните снежни алпийски сцени, които традиционно са фон на годишната среща на Световния икономически форум (WEF) в Давос, ще бъдат заменени от зелени планински пейзажи и топло време. За първи път форумът, който започва официално в понеделник и беше отлаган заради ковид пандемията, се провежда през тази част от годината, а не през януари. В своята 50-годишна история WEF никога не се е сблъсквал с такива безпрецедентни глобални проблеми - докато светът се възстановява от корона кризата, се опитва да овладее климатичните промени и да се справи с войната в Украйна.

"Давос ще бъде различен, но не главно поради липсата на сняг, а поради липсата на глобално сътрудничество за решаване на тези най-неотложни предизвикателства", каза Бьорге Бренде, президент на WEF, на пресконференция преди събитието. "Глобалните предизвикателства се нуждаят от глобални решения, а ние не виждаме тези глобални решения и това е мястото, където трябва да настояваме в Давос."

Най-важният фокус - нахлуването на Русия в Украйна

Войната в Украйна означава, че тази година Давос ще изглежда малко по-различно. Организаторите решиха да не канят руски компании или представители в светлината на санкциите, наложени срещу режима на Владимир Путин. "Путин започна войната и може да сложи нейния край", каза Бренде. "Като отново приеме това, което е приел в миналото: териториалната цялост на Украйна."

Отсъствието на Русия на една от най-важните срещи на световния елит остави забележим вакуум, който се запълва по неочаквани начини. Свободната къща, която от години е била база за руската делегация на форума, сега е поета от украинска фондация и прекръстена на "Руската къща за военни престъпления", отбелязва Euronews. Мястото, което щеше да е домакин на събития и срещи с руски делегати, сега ще бъде домакин на изложба, документираща предполагаеми военни престъпления, извършени от руски войски. Когато бъде открит в понеделник, той ще напомня на участниците за продължаващата война.

Украинските делегати ще участват активно в програмата тази година, като президентът Володимир Зеленски ще се обърне към участниците чрез включване на живо в понеделник. Кметът на Киев Виталий Кличко също се очаква да пристигне в Давос.

Други украински министри ще се срещнат със западни лидери, включително генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германския канцлер Олаф Шолц. Големият въпрос ще бъде дали делегатите могат да постигнат напредък за инвестициите в плана "Маршал" за възстановяване на Украйна. Очакват се разговори за нови санкции срещу Русия, как да се решат проблемите с украинските бежанци и да се спре спре продоволствената криза.

Търсят се икономически решения

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо и около 50 финансови министри ще бъдат подложени на натиск да предоставят нови решения на предизвикателствата на растящата инфлация и страховете от рецесия. Повишаващите се лихвени проценти и големите разходи за енергия изострят дългосрочните опасения в Давос, включително необходимостта от справяне с неравенството и придобиването на нови умения от работниците.

Справяне с изменението на климата

Основните опасения в доклада за глобалните рискове на WEF от януари, както и в началото на 2020 г., уловиха страховете на елитите, че правителствата, бизнесът и финансистите правят твърде малко, за да предотвратят необратимо изменение на климата. Покачващите се цени на енергията след руската инвазия в Украйна добавиха нов страх - страните, които се опитват да се откажат от руския газ, ще се върнат към въглищата. Китайският пратеник за климата Се Дженхуа ще се срещне със своя американски колега Джон Кери в момент на напрегнати отношения между Вашингтон и Пекин. На фона на предупрежденията, че обещанията за нетни нулеви емисии не са довели до скок на инвестициите, необходими за намаляване на емисиите, делегатите ще бъдат принудени да покажат повече действия, отбелязва Financial Times.

Готови за бъдещи пандемии

На последната среща на живо на WEF през януари 2020 г. участниците знаеха, че в Китай върлува нов коронавирус, но малко от тях можеха да си представят как ще ги засегне COVID-19. Давос 2022 се стреми да избегне повторение на тази кризисна ситуация и ще се проведат няколко срещи, за да може светът да е по-подготвен. Очакват се новини за създаване на нови системи за наблюдение и фокус върху предоставянето на повече ваксини за най-бедните и най-слабо имунизираните хора по света.