🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК подготвя нови правила за ограничаване на чуждестранни субсидии

Промените могат да създадат затруднения в отношенията между ЕС и Китай

При новата система най-големите и потенциално вредни поглъщания на бизнеси или оферти за обществени поръчки трябва да бъдат предварително съобщени на комисията.
При новата система най-големите и потенциално вредни поглъщания на бизнеси или оферти за обществени поръчки трябва да бъдат предварително съобщени на комисията.
При новата система най-големите и потенциално вредни поглъщания на бизнеси или оферти за обществени поръчки трябва да бъдат предварително съобщени на комисията.    ©  Reuters
При новата система най-големите и потенциално вредни поглъщания на бизнеси или оферти за обществени поръчки трябва да бъдат предварително съобщени на комисията.    ©  Reuters

Европейската комисия (ЕК) е близо до създаването на нови правила, които биха й позволили да предприеме мерки срещу държавите извън ЕС, които субсидират свои компании. По този начин ЕС се опитва да се защити от нечестна конкуренция, включително и от тази на Китай, съобщава Financial Times.

Предложените правила, които са били видени от британското издание, представляват значително по-строг подход на Брюксел към конкуренция от чужбина. Проектът на законодателството се приема като предизвикателство, особено за Китай, в напрегнат момент на отношенията на ЕС с Пекин. Това се случва, след като двете страни постигнаха инвестиционно споразумение в края на миналата година, въпреки че самото ратифициране ще отнеме известно време и още не е влязло в сила.

ЕС вече разполага с няколко инструмента за справяне със субсидии за чуждестранни компании, включително за търговска защита и проверка при съмнение, че чуждестранна инвестиция може да се превърне в потенциална заплаха за сигурността. Правилата за държавна помощ на територията на съюза са насочени основно към финансова подкрепа на компаниите, която получават от правителствата.

Брюксел се притеснява, че това е оставило вратичка за субсидиите от държави извън ЕС, което улеснява придобиванията в Европа. Съгласно предложения регламент, който следва бяла книга, публикувана миналата година, Европейската комисия ще получи правото да се намесва при поглъщането на компании от ЕС или в оферти за обществени поръчки, когато кандидатите в тях са подкрепени с държавни субсидии извън блока.

Планът

При новата система най-големите и потенциално вредни поглъщания на бизнеси или оферти за обществени поръчки трябва да бъдат предварително съобщени на комисията. Това включва групови поглъщания на компании на стойност от поне 500 млн. евро или договори за обществени поръчки на стойност поне 250 млн. евро, според два източника на Financial Times.

ЕК може да избере да започне разследвания по други сделки, като има правомощията да изисква информация и да провежда разследвания на място. Компаниите ще могат да бъдат глобени, ако не изпълнят исканията за информация или заповед да се откажат от планове за поглъщане на бизнеси.

Поради липсата на прозрачност при чуждестранните субсидии Брюксел ще използва поредица от "индикатори", за да оцени степента на потенциална вреда на единния пазар, включително размера на всяка субсидия спрямо размера на даден пазар или стойността на придобиване.

Някои видове субсидии като неограничени гаранции ще бъдат разглеждани като особено изкривяващи за пазара. Брюксел ще разполага със средства за защита като забрана на сделка, разпродажба на активи или изплащане на получените субсидии заедно с лихвата.

Предложеният регламент попада в сферата на компетентност на зам.-председателя на ЕК Маргрете Вестагер, която следи конкуренцията. "През последните години изглежда, че чуждестранните субсидии в някои случаи са имали изкривяващо въздействие върху вътрешния пазар на ЕС, създавайки неравномерни условия за конкуренция", казва тя в обобщението на предложените нови правила.

Предложението ще бъде представено за разглеждане от страните членки и от Европейския парламент. Въпреки това може да изминат няколко години, преди регламентът да се превърне в закон и властите предупреждават, че предложенията все още могат да се променят. Представители на ЕС заявиха пред FT, че предложенията ще засегнат и европейските компании, ако се установи, че получават субсидии извън ЕС. "Произходът на парите е от значение, дори да става на въпрос за европейска компания", каза служител, който е пряко запознат с предложенията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар