🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайските маневри около Тайван подхранват опасенията за потенциална атака

Инцидентите се случват, след като Вашингтон и Тайпе подписали споразумение за засилване на сътрудничеството между бреговите охрани

Китайският президент Си Цзинпин започва своя трети мандат и се нуждае от нови цели и "кръстоносни походи"
Китайският президент Си Цзинпин започва своя трети мандат и се нуждае от нови цели и "кръстоносни походи"
Китайският президент Си Цзинпин започва своя трети мандат и се нуждае от нови цели и "кръстоносни походи"    ©  Reuters
Китайският президент Си Цзинпин започва своя трети мандат и се нуждае от нови цели и "кръстоносни походи"    ©  Reuters

Китай засили военното си присъствие в близост до Тайван през последната седмица, което подхранва нарастващите опасения, че Пекин може да се приближава към атака на острова. Миналия понеделник Тайван и Япония съобщиха за нахлуване на самолети в зоната за противовъздушна отбрана (ПВО) и това е първото едновременно съобщение от Тайпе и Токио. Тайван обяви, че 10 китайски военни самолета, включително изтребители и самолет за борба с подводници, са навлезли в зоната, докато Япония е регистрирала самолет ASW в зоната на изток от Тайван, съобщава Financial Times.

Паралелните маневри последваха най-голямото досега нахлуване в тайванската зона за ПВО по-миналия петък, когато 20 китайски самолета, включително бомбардировачи и изтребители, навлязоха в района.

Инцидентите се случват дни след като САЩ и Тайван обявиха, че са подписали споразумение за засилване на сътрудничеството между техните брегови охрани в опит да отблъснат все по-настоятелните морски активности на Китай. Тайван е смятан от Китай като част от суверенната територия на страната и е неизменна част от кампаниите на президента Си Цзинпин.

Действията на Китай бележат промяна във външната политика на президента. Сблъсъците по границите на Индия, икономическите мерки срещу Австралия, а сега и зачестилите навлизания във въздушната зона на Тайван са част от предизборния проект на Си Цзинпин. Президентът започва своя трети мандат и се нуждае от нови цели и "кръстоносни походи". Насилственото обединение с Тайван би повдигнало рейтинга му и ще му осигури спокойно управление. Според бивш икономически съветник на китайския президент най-важната цел за Си е завладяването на острова, съобщава Bloomberg. Нахлуванията на бойни самолети през изминалите седмици не са безпрецедентни - те зачестиха през последната година.

Каква е ролята на САЩ?

САЩ, които досега внимаваха с обръщенията към самоуправляващия се Тайван, влязоха в директен словесен двубой с Китай по време на срещата с делегацията от Пекин в Аляска през март. Преди дни държавният секретар Антъни Блинкен използва думата "страна" по адрес на Тайван при изслушване в Конгреса. Доколко това изявление е представително за позицията на администрацията на Байдън предстои да разберем.

Целта на американските власти е да превърнат Тайван в "таралеж" чиито защити Китай да не може да пробие.

При всички случаи Тайван е сред приоритетите на САЩ в Тихия океан. Досегашното въздържание на американски дипломати беше прекратено, след като миналия понеделник американският посланик в Палау посети Тайпе. Палау е една от петнайсетте държави, които подкрепят позицията на Тайван срещу Китай.

Още повече че Тайван купи нови американски ракети "Пейтриът", съобщи Reuters. Източник на агенцията отказа да сподели колко ракети ще пристигнат в острова до 2025 г., но основната причина по думите му е опасността от военна атака.

Целта на американските власти е да превърнат Тайван в "таралеж", чиито защити Китай да не може да пробие. Желанието на САЩ за модернизиране на тайванската армия осигурява възможност за потенциална защита от Китай, но също така допринася за търговските отношения с острова.

Добрият голям брат

Рискът, който САЩ поема при съдействие на Тайван, не е малък. Китай на свой ред предупреди за последствията при намеса на Вашингтон в отношенията с Тайпе. Външният министър Ван И посъветва американските власти "да не си играят с огъня" и да стоят далеч от тази деликатна за Китай тема.

Тайван е само един от проблемите между САЩ и Китай. По време на срещата на двете администрации преди няколко седмици в Аляска САЩ осъди дейностите на Китай в Тайван, Хонконг и Синдзян. Антъни Блинкен заяви, че приветства икономическия растеж на Китай, но няма да позволи нарушаването на човешките права и незаконното нарушаване на суверенитет. Това рязко противоречи с обещанията на президента Байдън, който гарантира, че ще направи всичко по силите си да победи в борбата за икономическо надмощие с Китай.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    slon avatar :-|
    slon
    • - 2

    Тия копеленца китайците май се вземат много на сериозно, забравят, че все пак са обградени от световни сили и много бързо може да им свият сармите.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 2
    • + 1

    Китайците не могат да приемат мисълта, че Тайван е живият пример как със същите хора, същото население, несравнимо по-ограничени ресурси и демокрация са постигнали много по-висок просперитет.

    Нередност?
Нов коментар