🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Президентът на Украйна призовава за обновяване на мирния процес в Донбас

Зеленски настоява за по-голяма дипломатическа роля на САЩ, Великобритания и Канада в прекратяването на конфликта

Зеленски определя деескалацията на напрежението като "малка победа" за Киев и неговите съюзници, но според него ситуацията остава опасна
Зеленски определя деескалацията на напрежението като "малка победа" за Киев и неговите съюзници, но според него ситуацията остава опасна
Зеленски определя деескалацията на напрежението като "малка победа" за Киев и неговите съюзници, но според него ситуацията остава опасна    ©  Reuters
Зеленски определя деескалацията на напрежението като "малка победа" за Киев и неговите съюзници, но според него ситуацията остава опасна    ©  Reuters

Украинският президент Володимир Зеленски призова за преработка на мирното споразумението от 2015 г. за региона на Донбас и по-голямо участие на САЩ, Великобритания и Канада в прекратяване на конфликта. В интервю пред Financial Times, дадено, след като Русия започна да изтегля войските си от границата с Украйна миналата седмица, Зеленски призова Запада да подкрепи промени в споразумението "Минск 2" между Киев и Москва. То трябваше да прекрати войната между украински и ръководените от Русия сили в отцепилите се райони на Източна Украйна, но е в задънена улица. "В момента участвам в процес, проектиран преди моето време", каза бившият комик, който беше избран през 2019 г. заради обещанието си да прекрати войната. "Процесът Минск трябва да бъде по-гъвкав в тази ситуация. Трябва да служи за целите на днешния ден, а не на миналото", казва той.

Зеленски каза това ден след като Русия започна да изтегля някои военни части, струпани по източната граница на Украйна и Кримския полуостров. През последния месец Москва събра около 110 хил. войници в региона, което даде повод за притеснение на Киев и западните му съюзници от потенциална военна офанзива на Кремъл.

Ситуацията остава опасна

Зеленски определя деескалацията на напрежението като "малка победа" за Киев и неговите съюзници. "Това беше крачка от емоционално действие към прагматични решения, които бихме очаквали за района на Донбас." Той предупреди, че ситуацията остава опасна, като същевременно се погрижи да страни от емоционална реторика и антируските изказвания, типични за предшественика му Петро Порошенко. "Има постоянна заплаха, разбира се, защото водим война, особено в района Донбас, и руската армия, както всички знаем, е много могъща. И е непрекъснато по нашите граници. А този конкретен случай е случай на психологически натиск. Готови сме за неприятни изненади. Ще се опитаме да ги избегнем. Армията ни е много силна и сме готови да предотвратим всякакъв вида заплаха от агресия."

След анексирането на Крим през 2014 г. Кремъл подкрепи сепаратистите в източната част на страната за военни действия срещу Киев. Украинските военни претърпяха тежки загуби в началото на 2015 г. и след това се стигна до подписване на мирно споразумение с Москва. То така и не беше приложено, тъй като двете страни не се договориха за конкретните си ангажименти по спазването му.

Първоначално нетърпелив да постигне компромис с руския президент Владимир Путин (до степен да бъде обвинен в наивност от местните критици), Зеленски вече се противопоставя на исканията на Русия. Киев не е склонен да предостави на окупираните от сепаратистите райони автономия, защото се страхува, че това ще се превърне в постоянен вектор на руско влияние.

Повече от 14 хил. души са убити в боевете досега. Временното примирие беше прекратено през юли миналата година. Преговорите, наблюдавани от Франция, Германия, Украйна и Русия, са в застой. Анализатори и дипломати твърдят, че масовата демонстрация на руско военно надмощие по границата е опит за сплашване на Киев, за да отстъпи. Зеленски смята, че е време да се смени дипломатическият подход, с по-голяма роля на Вашингтон.

Възможностите

"Имаме две възможности - можем да променим формата на "Минск 2", да го коригираме. Или можем да използваме друг формат. Скоростта е от значение. Темпът на този процес е важен, защото губим хора всеки ден." Отне две години да се договори оттеглянето на войските от кратък участък от 400-километрова линия и ще отнеме цял живот, за да се изпълни споразумението "Минск 2", казва още той. Президентът призова Нормандската четворка да бъде "разширена", като заяви, че не само САЩ, но и Великобритания и Канада също трябва да участват. Зеленски посрещна с одобрение възможността за среща на Путин и президента на САЩ Джо Байдън, след като Байдън покани руския си колега на преговори по-рано този месец. "Сигурен съм, че няма да излязат от срещата с празни ръце, защото ако среща на върха се случи, ще има някакъв резултат, макар и малък."

Украинският лидер заяви, че иска двустранна среща с Путин, добавяйки, че "не ни интересува къде ще се проведе, а от съдържанието ѝ". Но той не би се съгласил с желанието на руския президент да се срещне първо със сепаратистките лидери от Донбас. "Нямам намерение да разговарям с терористи и е просто невъзможно за мен на моята позиция."

Западът осъди струпването на руски войски по източната граница на Украйна, изрази подкрепа за украинската териториална цялост, но не заплаши с по-строги икономически санкции Москва, а желанието на Киев да се присъедини към НАТО остана нечуто. На въпроса дали е разочарован от отговора на Запада Зеленски каза: "Баща ми ме научи да бъда благодарен за всякаква помощ. Ако ме питате дали искам повече, разбира се, мога откровено да кажа да. Но поуката от конфликта през 2014 г. е, че Украйна трябваше сама да може да се изправи на два крака. Посланието е, че трябва да се научим да бъдем силни."