🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономическата активност в еврозоната се връща към нормалността

Хората се връщат в ресторантите, пътуванията се увеличават

Гражданите в еврозоната са започнали да се завръщат в баровете и ресторантите, да резервират почивки и отново да пътуват до работа според неофициални данни, които предполагат, че моделите на икономическата активност отпреди пандемията се появяват отново.

Използването на обществен транспорт и пътуването до работното място са достигнали най-високите си нива в много страни от началото на миналата година насам, съобщава Financial Times. "Сега много бързо се връщаме към някаква форма на нормалност", смята Берт Колин, икономист в банката ING. Няколко показателя за активност вече надминават нивата си от миналото лято, добавя той: "Това подхранва очакванията за бързо икономическо възстановяване."

Повечето държави в ЕС отново отварят икономиките си след ускоряването на ваксинацията, повишавайки увереността на домакинствата. Коронавирусните инфекции намаляват бързо от май месец насам. Вече около половината от населението на ЕС е получило поне първата доза на ваксините срещу ковид-19, въпреки че опасенията за разпространението на по-заразния вариант Delta нарастват. Облекчаването на ограниченията "прави обществеността по-склонна да се върне към старите си навици", твърди Джак Алън-Рейнолдс, икономист в лондонската консултантска компания Capital Economics.

Обратно в офиса

До средата на юни пътуванията до работните места в най-големите икономики на еврозоната са били с около 10% под нивата им от януари 2020 г. Но това е доста над нивото от юни миналата година и най-високото от началото на пандемията насам според данни на Google Mobility. Докато хората се връщат в офисите си, трафикът към уеб конференции и сайтове за електронна търговия рязко е намалял от началото на годината, показват данни на Similar Web, които проследяват уеб трафика.

Освен това все повече хора биват назначавани на работа. Най-новите данни за заетостта на Испания и Германия показват, че до май броят на хората, получаващи субсидии за безработица, е намалял до най-ниското си ниво през тази година. Уебсайтът Indeed отчита силен ръст на обявите за работа от април насам.

Също така повече хора започнаха да излизат навън. В някои страни от еврозоната пътуванията до летища, жп и автогари са най-много от началото на пандемията насам според данни на Google. Те също така показват, че в много страни пътуванията до места за покупки и развлечения са достигнали най-високото си ниво от миналото лято. В Германия резервациите за ресторанти и потребителските разходи са повече, отколкото са били през юни 2019 г., според Open Table и Fable Data, които проследяват банковите транзакции.

Алън-Рейнолдс твърди, че някои потребители имат големи спестявания, останали от миналата година, и може да са "нетърпеливи да ги похарчат". Това би превърнало потреблението на домакинствата във вероятния двигател на икономическия растеж през останалата част от годината.

Къде има още проблеми

Някои области на икономиката обаче са далеч от нормалното си състояние - като веригите за доставки например. Поради прекъсвания и недостиг на суровини "промишлената дейност вероятно ще остане потисната" до втората половина на тази година, смята Киара Зангарели, икономист в японския финансов холдинг Nomura.

Някои части на развлекателната индустрия като нощни клубове, шоупрограми и театри остават затворени в голяма част от Европа. Киносалоните отново отвориха врати в някои страни, но с ограничен капацитет и ниски приходи. В средата на юни европейският полетен трафик е бил наполовина на трафика от същия период на 2019 г. според Евроконтрол. Въпреки това е бил близо до най-високото си ниво от началото на пандемията.

"Ние сме малко по-малко оптимистични по отношение на перспективите за пълно възстановяване на туристическия сектор тази година, особено за страните, силно зависими от чуждестранни туристи", заявява Фабио Балбони, икономист в британската банка HSBC. Но Томас Дворжак, икономист от Oxford Economics, смята, че данните от уеб търсачките показват, че свързаната с туризма дейност "се е увеличила рязко през последните седмици, което предполага, че има голямо нарастване на търсенето".

Друг обнадеждаващ знак са данните за онлайн резервации на почивки от уебсайта Transparent, показващи бързо нарастващи краткосрочни резервации. В повечето региони в Германия и Франция резервациите са много повече, отколкото през юни 2019 г., което предполага, че пътуващите почиват в родните си страни, вместо да се насочват масово към Средиземно море. Дворжак очаква вътрешният туризъм да бъде "доста силен" тази година спрямо нивата преди пандемията, но "по-слаб, отколкото през 2020 г.". "Добър знак е, че потребителите реагират на намалените ограничения доста бързо дори когато става въпрос за туризъм", допълва той.

Като цяло очакванията на икономистите за икономическото възстановяване на еврозоната се повишават. Европейската централна банка миналата седмица увеличи прогнозата си за растеж на еврозоната през 2021 г. с 0.6 процентни пункта до 4.6%, а икономистите твърдят, че блокът може да се възстанови напълно от въздействието на пандемията още тази есен. "Съдейки по динамичните проучвания на настроенията, силния приток на поръчки и възстановяването на данните за потребителския поток, еврозоната трябва да се върне до предпандемичните си нива на БВП през [третото тримесечие на] 2021 г.", твърди Холгер Шмидинг, главен икономист в банката Berenberg.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Европейският съюз е с неправилност за ползване на евра с пряко създаване на щети.
    Политиката за възстановяване не прекратява политиците, банкерите и другите да сме с щети от пагубна парична политика.
    Ако не е злокобната парична процедура, държавите от еврозоната нямаше да имат сегашни дългове.
    Щетите от съдбовната грешка създават неустойчивост на пазарната цена на еврата.
    Политиците са мълчаливи за европейската слабост и същата се запазва.
    Защо Европейския съюз е със съдбовна парична грешка?

    Нередност?
Нов коментар