🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възстановяваща се Централна Европа се сблъсква с растяща инфлация

Отговорът на централните банки се изправя срещу политиките на правителствата

Централна Европа е в челото на надигаща се инфлация в Европа. В Полша тя достигна 4.7% през май, преди леко да спадне до 4.4% през юни. Унгария държи първенството в ЕС с 5.1%. Част от факторите за това може да са моментни, но има причини да се смята, че ценовото равнище ще продължи да се повишава в тези две страни, създавайки напрежение между техните централни банки и националистическите им правителства, склонни към големи харчове, съобщава Financial Times.

Тези процеси рискуват да сложат под съмнение репутацията на иначе стабилните им икономики. Високата оценка на Брюксел и Берлин за икономическите политики на Полша и Унгария ги прави предпочитана дестинация за германски инвестиции и ги предпазва от по-категоричен отговор срещу тяхната намеса в свободата на словото, нарушаване на права на малцинствата и политизиране на съдебната система.

Фискалните политики наливат масло в огъня

Инфлацията в Полша и Унгария е доста над средната цел на централните им банки от съответно 2.5% и 3% в средносрочен план. Въпреки това Адам Глапински, управителят на Полската централна банка, не бърза да повиши лихвените проценти. Пред Financial Times той заявява, че няма повод за тревога по отношение на инфлацията в страната и тя е причинена главно от фактори, свързани с предлагането и с регулации.

Управителят на Унгарската централна банка призова миналия месец правителството да затегне фискалната политика, за да намали очаквания дефицит от 7.5% от БВП тази година до 3% догодина. Той определи фискалните планове на правителството като "грешка". Предложението му обаче е в разрез с плановете на премиера Виктор Орбан за мащабно данъчно облекчение за семейства с деца (подобно на "Полската сделка") точно навреме за предстоящите догодина парламентарни избори, които се очертава да бъдат оспорвани. Орбан от своя страна отправи предупреждение към централната банка - всяко повишаване на лихвените проценти да бъде внимателно преценено и премерено. По-късно финансовата институция повиши основния си лихвен процент до 0.9% - първо такова увеличение за последното десетилетие, със заявка за последващо затягане на месечна база.

Анализатори очакват високата инфлация да се задържи

Capital Economics съобщава, че централноевропейските икономики изпитват "упорито висока инфлация" отпреди скорошното напрежение свързано със затихването на пандемията. Анализаторите предвиждат риск от продължителен период на още по-висока инфлация и съответстваща рестриктивна парична политика.

Европейската банка за възстановяване и развитие, кредитор на много страни, също изрази опасения. Главният икономист на ЕБВР, Беата Яворчик, твърди, че има краткосрочни фактори като задържаното през пандемията търсене, но има и дългосрочни. На първо място, това е прегряващият пазар на труда в региона, засегнат и от проблемна демография. Средните заплати са се повишили в Унгария и Полша съответно с 10.6% и 7.8% през изминалата година въпреки свилата се икономическа активност. Докато Полша, където безработицата е едва 3.1%, е способна да привлече работна ръка от Украйна, антиимигрантски настроеното унгарско правителство е по-малко склонно да прибегне до тази стъпка. Второ, парите от фонда за възстановяване на ЕС се очаква да започнат да постъпват това лято и да продължат през следващите 4 години, което заедно с данъчните облекчения на двете правителства ще увеличи търсенето и инфлацията. Трето, декарбонизацията ще повиши цените за производителите във все още тежко зависимите от изкопаеми горива страни. Не на последно място, за разлика от западноевропейците по-възрастните поляци и унгарци все още си спомнят хиперинфлацията от края на комунизма. Това означава, че техните очаквания за ценово повишение са по-изменчиви - още един проблем за централните банки с неголям опит. Яворчик допълва, че ако очакванията за инфлация скочат, цената на овладяването на процеса ще бъде висока.

Завръщането на инфлацията в развитите икономики може да се окаже илюзия, но в Централна Европа благодарение най-вече на демографията това е реална заплаха. Регионът поема по път на бързо възстановяване от пандемията, подкрепено от скок в търговската дейност. Повишената инфлация и ръстът на заплатите е логична част от приобщаването към по-богатите съседни икономики. Но растящите цени вече влошават качеството на живот на мнозина. Трудностите ще се засилват, освен ако централните банки не реагират по категоричен начин.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alabalko avatar :-|
    alabalko
    • - 2

    В сравнение с раздуването на баланса на ЕЦБ - нищо работа. Следете цените на имотите, защото това е най-големият разход и той определя реалната инфлация.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [1] от "alabalko":

    Ти колко имота си купи през последните няколко години?

    Нередност?
Нов коментар