🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Турската икономика се възстановява с най-бързия темп от 1999 г.

Ръстът на БВП достига 21.7% през второто тримесечие, подхранван от скок в потреблението

Ръстът на БВП е добра новина за президента Реджеп Тайип Ердоган, но и подсилва опасенията от покачване на инфлацията.
Ръстът на БВП е добра новина за президента Реджеп Тайип Ердоган, но и подсилва опасенията от покачване на инфлацията.
Ръстът на БВП е добра новина за президента Реджеп Тайип Ердоган, но и подсилва опасенията от покачване на инфлацията.    ©  Reuters
Ръстът на БВП е добра новина за президента Реджеп Тайип Ердоган, но и подсилва опасенията от покачване на инфлацията.    ©  Reuters

Турската икономика се възстановява от пандемията с най-бързия темп от над двадесет години през второто тримесечие. Това носи както добри новини за президента Реджеп Тайип Ердоган, така и подсилва опасенията от покачване на инфлацията, пише Financial Times. Ръстът на БВП достига 21.7% в периода от април до юни на годишна база. В основата на ръста е скокът в потреблението, който е спомогнал за достигането на инфлацията до малко под 19% - най-високото равнище от две години.

"Положителните данни за тримесечието са доста впечатляващи, като в голямата си част са задвижвани от голямо нарастване на вътрешното търсене. Но това не е много стабилно. Курсът към харчене след последния локдаун е до голяма степен краткотраен", твърди Роджър Кели, икономист от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Турският финансов министър Лютфи Елван коментира, че контролирането на инфлацията и поддържането на стабилността на местната валута остават жизненоважни за устойчивия растеж.

Намаляване на лихвените равнища

Въпреки рязкото забавяне в началото на пандемията Турция е една от малкото големи икономики, които отбелязаха растеж миналата година - 1.8% основно заради подкрепяното от кредитите възстановяване, подпомагано от намаляването на лихвите. През март Ердоган уволни управителя на централната банка, след като той рязко увеличи лихвените равнища с цел стабилизирането на лирата, и го смени с Шахап Кавджъоглу, който споделя възгледите на президента, че високите лихви подхранват инфлацията, вместо да я потискат.

Сега ръстът е движен от услугите, които скочиха с 45.8%, а индустрията отбеляза растеж от 40.5%. Потреблението на домакинствата нарасна с 22.9% на фона на увеличаването на потребителските кредити.

Въпреки че ръстът ускори инфлацията, Кавджъоглу запази лихвените равнища до 19% и обеща на инвеститорите, че те ще останат над инфлацията. Същевременно Ердоган настоява управителят на централната банка да намали разходите за вземане на заем. "Може да станем свидетели как Ердоган ограничава призивите си за орязването на лихвите, защото с бързия растеж мантрата "Трябва да орязваме" става малко противоречива. С малко късмет Кавджъоглу ще бъде спасен от умерения ръст. Предизвикателството ще бъде дали ще има по-силна инфлация, която да доведе до вдигане на лихвените равнища, за да се спази обещанието за положителни реални равнища", посочва Роджър Кели.

Недоволство относно безработицата

Същевременно социологическите проучвания показват, че гласоподавателите са недоволни от икономическите политики на управляващите, особено относно безработицата. Тя спадна с 1 процентен пункт до 11.8% през второто тримесечие.

"Силният ръст и високата инфлация означават, че централната банка вероятно ще задържи началото на цикъла за количествено облекчаване до края на 2021 г.", прогнозира Джейсън Тюви, икономист от Capital Economics.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    Да вярвам ли на очите си?!
    След несекващата месеци наред поредица от десетки апокалиптични преразкази от англосаксонски газети, някакъв анонимник е прозрял, че скоро няма да ядем житото на Турция.

    И причината за това е както политиката на Ердоган, така и липсата на демографска криза в Турция, така и развитата й промишленост - произвежда всичко, каквото се сетите: от чорапи до сателити, така и контактите с мюсюлманския свят, така и гарантираните енергоресурси, така и международното влияние, така и ...

    Прекрасно би било да не се праписва и маха с опашка, ама Капитал вече е усвоил синдрома на кучета на Павлов - светне ли лампата/дойде ли мейла с указанието и започва да слюноотделя/да преписва...

    Интересно каква е съдбата на кучето на Павлов...

    Нередност?
Нов коментар