🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Три истории на български компании, които (опитаха да) стимулират служителите си да се ваксинират

Финансовите бонуси за имунизация срещу ковид не са чудодейно решение, но все пак са достатъчно ефективни, сочи опитът и на български фирми

През май ръководството на Албена предложи 500 лв. за всеки имунизиран служител на комплекса. Резултатът е по-скоро успех - 60% ваксинирани
През май ръководството на Албена предложи 500 лв. за всеки имунизиран служител на комплекса. Резултатът е по-скоро успех - 60% ваксинирани
През май ръководството на Албена предложи 500 лв. за всеки имунизиран служител на комплекса. Резултатът е по-скоро успех - 60% ваксинирани    ©  Надежда Чипева
През май ръководството на Албена предложи 500 лв. за всеки имунизиран служител на комплекса. Резултатът е по-скоро успех - 60% ваксинирани    ©  Надежда Чипева

С разпространението на по-заразния и опасен делта вариант на коронавируса правителства и бизнеси в развития свят втвърдяват все повече мерките към неваксинираните. В началото бяха стимулите за ваксиниране под формата на пари, бонуси за пазаруване и безплатни услуги, след това дойдоха ограниченията за пътуване и за достъп на неимунизираните до събития и заведения и др., а в последните седмици работодатели - особено в САЩ, поставят ултимативни условия на служителите си - ваксина или ежеседмично тестване и маска през цялото време.

Тези действия може и да изглеждат прекалени и да предизвикват гняв и протести, но за момента реално няма други полезни ходове в битката с епидемията - алтернативата са препълнени болници, нови жертви и поредни локдауни. А и мерките всъщност работят - навсякъде, където са въведени, процентът на нововаксинираните бързо расте.

В навечерието на нова, вероятно още по-силна вълна България е последна в ЕС по дял на ваксинираните - едва около 15%, но остава сред държавите, които до момента не правят никакви стъпки в тази посока. Недоверието на много от българите спрямо ваксините се оказва проблемно голямо, а институциите не полагат достатъчно усилия, за да променят това. Има обаче компании, които са подходили проакативно и са предприели действия да стимулират служителите си да се ваксинират - с различен успех.

В Албена: 500 лв. бонус за ваксина и 60% имунизирани

Туризмът е сред най-уязвимите от епидемията икономически отрасли и в него имунизациите имат особено голям смисъл - и за предпазването на служителите, и за привличането на посетители от западните пазари. Въпреки това секторът не може да се похвали с особено голям успех при ваксинациите на работещите в него, макар той да бе изведен като приоритет дори на държавно ниво.

Комплексът Албена на Северното Черноморие е сред малкото изключения. През май ръководството му предложи 500 лв. за всеки имунизиран служител на комплекса. "Идеята се роди след дълго обсъждане как да стимулираме персонала, за да може да посрещне здрав идващия сезон. Още след поставянето на първата ваксина дадохме по 500 лева на всеки ваксиниран. Кампанията приключи на 15 юли. Ваксинираха се около 60% от работещите. Честно казано, малко сме разочаровани от слабия интерес, очаквахме поне 70% от служителите да се ваксинират", разказа за "Капитал" Маргита Тодорова, директор "Експлоатация, маркетинг и продажби" в "Албена".

Все пак 60% обаче са много по-висок дял от общото ниво на имунизации в страната, така че подобен ход по-скоро може да се смята за успешен. По думите на Тодорова посетителите в курорта определено оценяват това, че почиват в безопасна среда. А за самия бизнес ползите също са очевидни. "Ако някой от работещите в комплекса се разболее, ще трябва да отсъства най-малко 14 дни, а контактните с него лица - 10 дни. Това означава да се търсят техни заместници, което е прекалено трудно поради недостига на работна сила. Така че загубата от това, че някой може да се зарази и да отсъства, се измерва не само с пари, но и с допълнителни усилия за намиране на хора", казва Тодорова.

"М холдинг": 200 лв. бонус и надежди за 30% ваксинирани

"Не е тайна за никого, че темпът на ваксинацията в България върви отчайващо слабо. Аз бях още по-неприятно изненадан, когато установих, че в нашата фирма, където работят над 500 души, се броят на пръсти ваксинираните. Това на фона на задаващата се още по-заразна нова ковид вълна ме мотивира по някакъв начин да се опитаме да противодействаме, поне на локално ниво", споделя за "Капитал" Севдалин Спасов, собственик на "М холдинг" , който обединява няколко компании за събиране, сортиране и продажба на дрехи втора употреба и аутлет продукти, сред които са и магазините "Мания". Така той решава да обяви бонус от 200 лв. за всеки служител, който се ваксинира, първо в производството на една от компаниите - "Текс тийм", където са заети около 150 души. Там хората работят на гъсто и рискът от бързо разпространение на заразата е висок.

Резултатите: стимулът има ефект и по думите на Спасов веднага след въвеждането му поне десетина души са си поставили първа доза, като той се надява това да е само началото - бонусът важи до края на септември. "Надеждите са ми да достигнем поне 30% нововаксинирани, което на общата картина в страната ще бъде едно добро постижение. Много се надявам на държавата и други работодатели като нас да започнат политика по стимулиране на ваксинациите. За пример мога да дам САЩ, където, въпреки че са достигнали 55% ваксинирани, в някои щати мобилни екипи посещават домовете на хората и от врата на врата ги подканят да се ваксинират на момента непосредствено пред жилищата на хората", споделя собственикът на компаниите.

По думите му разходите за хора в болнични са се удвоили при предходните вълни спрямо средното ниво преди епидемията. "За радост при нас имахме само единични случаи на заболели от коронавирус, но тъй като превантивно спираме от работа хора дори с леки грипоподобни симптоми или контактни такива, излезлите от строя бързо се увеличават. Друг е въпросът, че финансовите загуби от евентуален нов локдаун биха били много сериозни за целия ни холдинг. При първите две затваряния загубихме няколко милиона от спадове в оборота и производството. Възстановяването сега върви с бързи темпове, но скоро нещата могат да придобият обрат", казва Севдалин Спасов. И добавя: "Разбира се, най-големите загуби биха били в чисто човешки план и те лесно могат да бъдат избегнати с ваксинацията. Над 99% от починалите в световен план след Нова година са били НЕваксинирани. Какво повече може да се каже по темата?!"

Много се надявам на държавата и други работодатели да започнат политика по стимулиране на ваксинациите. Освен друго финансовите загуби от евентуален нов локдаун биха били много сериозни. При първите две затваряния загубихме няколко милиона от спадове в оборота и производството.

Севдалин Спасов
Севдалин Спасов

собственик на "М холдинг"

Компания от хранителния бранш: спряха ни адвокатите

Производствените компании в хранителния сектор са едни от най-уязвимите работни места за разпространение на инфекцията, както показаха редица примери на големи огнища в цехове в Германия, Гърция, Франция и ред други страни. Така че именно от тях би трябвало да видим по-активни действия. Оказва се обаче, че решенията не са така лесни.

"Имахме идея да предложим бонуси на ваксинираните служители в компанията, но ни спряха адвокатите. Според тях това ще бъде намеса в лични медицински решения на хората, вид вмешателство. И ако някой вземе решение да се ваксинира, стимулиран от бонуса, без да се съобразява с медицинското си състояние и вземе, че му стане нещо - решението за бонусите ще тежи на съвестта на мениджърския екип", споделя пред "Капитал" собственик на фирма от хранителния бранш, който предпочита да остане анонимен.

По думите му адвокатите на компанията смятат също така, че да се дават бонуси е вид дискриминация, защото има хора, които биха искали да се ваксинират, но по здравословни причини не могат да го направят.

Тези аргументи, макар и принципно не изцяло лишени от основания, са спорни в условията на епидемия, която нанася толкова огромни обществени вреди - ползите от ваксините са многократно по-големи от всички видове съпътстващи рискове за служителите и бизнеса. Всеки собственик обаче е свободен да ги претегли и реши сам.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 6
    • + 5

    Ана, вие ваксинирахте ли се? И ако "да", информирана ли сте за състава и очаквания ефект от препарата? Защото говорим за информирано съгласие, нали?

    Нередност?
  • 3
    zko171137587 avatar :-|
    zko171137587
    • - 1
    • + 3

    "Тези аргументи, макар и принципно не изцяло лишени от основания, са спорни в условията на епидемия, която нанася толкова огромни обществени вреди..."
    Госпожа, това си е ваше мнение. За мен е спорно да се делят хората на две групи. С какво право работодателят ми ще се бърка в здравето ми? Като говорите за обществени вреди, защо не коментирате и щетите
    върху психичното и физическо здраве, което нанесоха затварянията, стреса покрай постоянната страхова кампания от всяка медия?
    Най сте ми любими журналистки-клакьорки.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf
    • + 1

    До коментар [1] от "D-r D":

    30% вода, 70% чипове.

    Във фирмата донесоха джойстиците вече - спираме да работим с клиенти, почваме да управляваме ваксинирани. Ще пишат позитивни коментари за БСП, предимствата на източната цивилизационна система и най-вече да величаят Талибани.

    Нередност?
  • 5
    ejx1410107694376192 avatar :-|
    Mila Stoyanova

    До коментар [#] от "":

    Колко повърхностно, просто, елементарно и надменно! Май вие сте с чипове в главата, ама повредени.

    Нередност?
Нов коментар