Колко ще струва автоголът на Ердоган

С уволнението на гуверньора на централната банка турският президент рискува икономическо самоубийство

Ердоган играе опасна игра. Сметката ще плати турската икономика
Ердоган играе опасна игра. Сметката ще плати турската икономика
Ердоган играе опасна игра. Сметката ще плати турската икономика    ©  Reuters
Ердоган играе опасна игра. Сметката ще плати турската икономика    ©  Reuters

Една от шегите тези дни е, че постът гуверньор на турската централна банка е по-проветрив дори от този на треньор на ФК "Челси". Но докато при футболен клуб честата смяна на ръководителя може да мине за безобиден каприз на собственика на отбора, от който печели или губи само той, при централните банки нещата са доста по-сериозни. Мащабът на последствията - също.

Шокиращото решение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да уволни гуверньора на централната банка Наджи Абгал с указ, издаден в малките часове на 20 март, предизвика земетресение. То още не беше затихнало, когато във вторник стана ясно, че е освободен и заместник-управителят, което отново прати пазарите надолу. Замяната на водещи икономически фигури не свършва дотук - напускат също управителят на фондовата борса, директорът на суверенния фонд, главният изпълнителен директор на най-голямата държавна банка Ziraat.

Всичко това показва, че след като с един подпис унищожи крехката репутация на централната банка, възстановена по време на краткия мандат на Абгал, Ердоган поема икономиката на ръчно управление. Независимо дали го прави, защото се подготвя за предсрочни избори, или с друга цел, резултатът засега прилича на икономическо самоубийство. А в комбинация с две други събития от последните бурни дни - също толкова шокиращото изтегляне на Турция от Истанбулската конвенция и офанзивата за закриване на прокюрдската Демократична партия на народите - заплашва да унищожи и последните илюзии, че Турция на Ердоган все още има нещо общо с демокрацията.

Когато Ердоган удари

За по-малко от две години турският президент сменя за трети път управителя на централната банка, но уволнението на Абгал е най-драматичното и като начин на случване, и като последствия. Ето историята на неговото кратко, но значимо пребиваване начело на институцията. Миналия ноември турската лира беше в състояние на свободно падане и страната изживяваше втората си валутна криза, откакто Берат Албайрак, съпруг на една от дъщерите на Ердоган, беше станал финансов министър. Агресивният и самоуверен Албайрак следваше плътно линията на своя тъст: преследване на икономически растеж, основан на потребление и евтини кредити, и прилагане на веруюто на президента, че лихвите са "майката и бащата на всичко зло". Отказът от вдигане на лихвите, за да бъде овладяна хронично високата инфлация, доведе до потъване на лирата и изгаряне на над 100 млрд. долара от резервите на централната банка в безуспешни опити за подкрепа на валутата.

И така до момента, когато самият Албайрак стана жертва на внезапните уволнения, практикувани от Ердоган. Начело на централната банка бе поставен Абгал, негов предшественик във финансовото министерство. Според турски анализатори Абгал е успял да убеди президента, че икономиката е заплашена от катастрофа, а с нея и наследството на Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP).

За четирите си месеца като гуверньор Абгал доказа, че една по-ортодоксална политика може да стабилизира лирата и да привлече външни капиталови потоци. По изчисления на Goldman Sachs от ноември насам международни инвеститори са вложили близо 4 млрд. долара в турски държавен дълг и 700 млн. долара в турски акции. Лирата се превърна една от най-добре представящите се валути на нововъзникващите пазари, а турската икономика въпреки пандемията имаше хоризонт да порасне с 6% тази година по прогноза на Международния валутен фонд (МВФ).

"Предположението е, че правителството на Ердоган се подготвя за предсрочни избори и се опитва да загрее икономиката преди тях."

Фират Демир, професор по икономика от Университета в Оклахома

След намесата на Ердоган е много вероятно тази прогноза да бъде коригирана надолу. Уволнението на Абгал два дни след като бе повишил лихвите за трети път, сложи край на илюзиите за дори минимална независимост на централната банка, потопи лирата с 14%, а истанбулската фондова борса - с 10%. Замяната му с малко познатия бивш депутат от AKP и бивш зам.-управител на разследваната в САЩ за пране на пари Halkbank Шахап Кавджъоглу не помогна за успокоение. В свои статии в проправителствения вестник Yeni Safak Кавджъоглу споделя ексцентричната теория на Ердоган - точно обратна на тази, защитавана от мнозинството икономисти, че увеличаването на лихвите води до увеличаване на инфлацията. Когато към това се добавят и слуховете за завръщане на Берат Албайрак, тревогите за посоката на турската икономика се засилват още повече.

Какъв е залогът

Надеждите, че бруталната пазарна реакция може да накара Ердоган да размисли и да осъзнае, че страна с толкова голям външен дълг и светещ на червено платежен баланс не може да си позволи лукса да поддържа изкуствено ниски лихви, вероятно ще се окажат твърде оптимистични. "В момента вътрешната икономическа активност е по-важна за турското правителство от курса на лирата. Освен това може да разчитат на идващия туристически сезон и слабата лира ще бъде предимство. Моето предположение е, че правителството на Ердоган се подготвя за предсрочни избори и се опитва да загрее икономиката преди тях. Затова не очаквам централната банка да вдигне лихвите или да се опита да стабилизира икономиката в краткосрочен план. А и тя вече няма никакъв авторитет, след като независимостта й беше унищожена", казва пред "Капитал" Фират Демир, професор по икономика от Университета в Оклахома. Следващите редовни парламентарни избори в Турция са през 2023 г., но вече се говори, че може да има вот още преди края на тази година.

В същата посока сочи и указът за излизане на Турция от Истанбулската конвенция, който дойде едновременно с този за уволнението на Абгал. "Това е пряко свързано с консолидирането на електоралната база на Ердоган сред консервативните и религиозни турци. Защо иначе Турция, която е една от първите страни, подписали конвенцията не толкова отдавна, би се оттеглила точно сега", смята Фират Демир.

Прокурорската акция за забрана на прокюрдската партия също е сигнал, че Ердоган завива още по-твърдо към национализма. "Всичко това е много ясна демонстрация на сила... откъдето и да го погледнете, за една седмица Турция направи крачки назад по отношение на плурализма, върховенството на закона, правата на жените, секуларизма и икономическата политика. И само Ердоган знае какво следва", обобщава в свой анализ журналистът Мурат Йеткин.

Каквото и да следва, завръщането към ексцентрична икономическа политика крие огромни опасности. Нетните резерви на турската централна банка са стопени до 10.9 млрд. долара. До края на годината трябва да бъде рефинансиран дълг от близо 180 млрд. долара в чужда валута. Което обяснява защо започва да се говори за въвеждане на капиталов контрол, който би вкарал икономиката в ступор, но предвид ситуацията вече не изглежда немислим. "В нормални времена опциите биха били две: едната е вдигане на лихвите, стабилизиране на лирата и намаляване на рисковата премия чрез повече независимост на централната банка и засилване на институциите; втората е шокова терапия и заем от МВФ, ако се стигне до сериозно свиване на икономиката. Ердоган показа, че и двете опции не са на масата. И така единствената останала е играта на музикални столове. Ще продължаваме да танцуваме, докато музиката спре", обобщава Фират Демир.

Преподавателят от Университета в Оклахома посочва и няколко външни риска, които могат да объркат още повече и без това опасната игра на Ердоган. Първият са евентуални санкции срещу Турция от страна на САЩ (заради закупуването на руска ракетна система) и ЕС (заради конфронтацията с Гърция в Средиземно море). Вторият е вдигане на лихвите в САЩ, което да вкара Турция в криза. И третият е пандемията от ковид-19, която може да се изостри заради мутациите на вируса и да има нови забрани за пътуване, което да доведе до загубен туристически сезон. Тогава демонстрацията на сила ще струва скъпо и на Ердоган, и на Турция.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Много е рано за се гласим да ядем житото на Турция.

    Откакто се помня турската лира все се срива спрямо долара, задлъжнялостта расте главоломно и...Турция си стои в Г7 сред най-развитите страни в света.

    Набъркването в темата за паридната девалвация на лирата на оттеглянето на Турция от неолибералната Истанбулска конвенция, руските С400 и забраната на кюрдската Демократична партия на народите, а пропускането на същностните доводи: абсолютно сигурните милиардни нвестиции от Катар и тюркския свят срещу сигурност и не на последно място принципите на исмямското банкиране, които не познават понятието "лихва", което е забранено от Корана, говори за пореден път за зидане на статия около предварително взети тези.

    И САЩ няма как да "накаже" Турция за покупката на руските ЗРК, просто защото, когато след свалянето на руския Су-24 руско-турските отношения бяха на прага на война, НАТО спешно изтегли германските и американските комплекси Пейтриът от Турция и я оставиха абсолютно незащитена. Четири години - от 2015 до 2019, когато се договори с руснаците, Ердоган лазеше по корем на Обама да му разрешат да купи Пейтриът. Десетина отказа...

    И да припомня на Капитал, че кюрдският проблем е основният нерешим национален дразнител там още от времето на Османската империя. Който проблем грубо се използва от американците за дестабилизиране на района на Близкия чрез спорадично възкресяване на мечтата за Велик Кюрдистан на отскъснати от Турция, Сирия, Ирак и Иран територии.

    Така еднопланово е допустимо да се пише в читалищно вестниче.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Пардон - Г20.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Турция започва новия век с валута по-скъпа от долара. Сега вече цена между 6 и 8 е ежедневие. Представете си какво щеше да ви е, ако лева беше отбелязал такива "рекорди"...

    Националисти или не, това си е кражба и закрепостяване за турците. Докога ще търпят това?

    Нередност?
  • 4
    ra40n avatar :-|
    ra40

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Не си много убедителен.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#4] от "ra40":

    С кое?
    Че първия ми културен шок в Турция преди 20 г беше, когато на ферибота ми поискаха 15 000 лири, за да ми отключат тоалетната ли?
    Или че Турция е все по-ислямизираща се държава, а Коранът забранява както мъжеложството, така и лихварството?
    Или че Турция е напът да осъществи действителна енергийна независимост?

    Ми четете си щатните преразказвачи.

    Нередност?
Нов коментар