🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Парламентът в Полша прие спорния медиен законопроект

Според опонентите му той е насочен срещу критичен към управляващите тв канал

Протест в защита на свободата на медиите в Полша.
Протест в защита на свободата на медиите в Полша.
Протест в защита на свободата на медиите в Полша.    ©  Reuters
Протест в защита на свободата на медиите в Полша.    ©  Reuters

Полският парламент прие медиен законопроект, който според опонентите му е насочен срещу критичен към управляващите тв канал. Законът може да доведе до обтягане на отношенията с ключовия съюзник САЩ и до задълбочаване на притесненията на Брюксел относно медийната среда в Полша.

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на редица полски градове във вторник, за да изразят несъгласието си с плановете на правителството, пише британската ВВС. Промененият медиен закон е поредната стъпка от страна на управляващата партия "Право и справедливост" за подкопаване на медийната свобода в страната.

Критика от САЩ

Според правителството законът е необходим, за да се попречи на враждебни чуждестранни сили да поемат контрола над медиите в Полша. То твърди, че настоящите правила, забраняващи на компании, базирани извън Европейската икономическа зона, да притежават директно медии, трябва да се затегнат, за да не могат китайски и руски фирми да контролират полски медийни организации.

Критиците на закона обаче смятат, че той цели да накара американската компания Discovery да продаде най-голямата тв мрежа в страната - TVN, която е притежавана от Discovery чрез филиал, базиран в Холандия. Компанията нарече прокарването на законопроекта "атака по основните демократични принципи на свободата на словото и независимостта на медиите" и заяви, че това е "директна дискриминация срещу TVN и Discovery". Също така тя се обърна към полския Сенат и към полския президент, които трябва да одобрят документа, с молба да не го правят, защото "бъдещето на Полша като демократична страна на международната сцена и доверието в нея от страна на инвеститорите зависят от това."

Натискът върху TVN, която е една от най-големите американски инвестиции в Полша, заплашва да обтегне отношенията с ключовия съюзник САЩ, пише Financial Times. Американският държавен секретар Антъни Блинкен коментира, че законодателството значително ще отслаби полската медийна среда и ще се отрази негативно на инвестиционния климат: "Големите търговски инвестиции на САЩ в Полша обвързват нашето благополучие и заздравяват колективната ни сигурност".

Разпад на управляващата коалиция

Вотът в сряда трябваше да се състои следобед, но беше отложен за кратко след опитите на опозиционни депутати да прекъснат сесията. Коалиционното правителство бе разтърсено, след като премиерът Матеуш Моравецки уволни своя заместник във вторник. Бившият вицепремиер Ярослав Говин, който е против промяната на закона, и неговата партия "Споразумение", която е младши коалиционен партньор, в последните месеци все по-често влизаха в противоречие с основната партия в управлението "Право и справедливост" и сега гласуваха за излизане от коалицията. От правителството заявиха, че с действията си Говин е "загубил доверието". Лишаването от 13-те депутати от "Споразумение" означава, че коалиционното правителство вече не разполага с мнозинство в долната камара на парламента.

Що се отнася до медийния законопроект, той сега ще бъде разгледан от контролирания от опозицията Сенат, който може да направи поправки или да отхвърли текста. Долната камара на парламента обаче може да отмени поправките и в крайна сметка да одобри документа.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    Горната информация е едно от обясненията защо продължавам да упорствам да чета Капитал. Ами обогатява ме.
    След като изчетох Марининия текст - пълен с шаблони и неясноти, - написах в google ключова фраза и изчетох не американски, а полски медии по темата, за да разбера къде е проблемът, та Вера Юрова и Сасоли рипат на нещо, което с нищо не засяга ЕС.

    Както обикновено се оказва, Капитал е спестил съществената част от истината: в сряда Сеймът (долната камара на парламента) приема законопроект, според който медии с национално покритие, над 49% от чиито капитал е чуждестранен, от страна извън ЕС, имат 7-месечен преходен период да го приведат в съответсвие с новите правила, или губят лиценза си.

    Депутатите от управляващата ПиС са изтъкнали като причина ограничаване възможността на руския RT и kd китайски корпорации да завладеят медиен монопол в Полша, но видимо не са догледали, че телеканала TVN пък е собственост на американската корпорация Diskovery.

    Странни неща стават в Полша: гонят Русия/Китай, обиждат се САЩ...

    Всъщност ако ЕС вземе да стане 51-ви щат на САЩ, тези разночетения ще се решат веднъж завинаги!

    Нередност?
  • 2
    xte29566872 avatar :-P
    xte29566872
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Докторе, що не си гледаш лудите, а се буташ у дълбокото?
    Русия и Китай по дефолт ограничават свободата на словото, докато Америка я генерира непрекъснато и денонощно.
    Капиш?
    Пък и Прокопиевите медии няма как да не фърлят къчове срещу всеки подобен акт, щото и тяхната грантаджийска работа е дантела, а щом мечката заиграе у съседа, чакай я и в твоя двор.

    Нередност?
Нов коментар