Брюксел одобри възстановителния план на Полша, но парите ще се отпускат с условия

Преди плащанията ЕК ще провери дали промените, договорени с Варшава относно върховенството на закона, са изпълнени

"Одобрението за този план е свързано с ясни ангажименти от Варшава", казва председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
"Одобрението за този план е свързано с ясни ангажименти от Варшава", казва председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
"Одобрението за този план е свързано с ясни ангажименти от Варшава", казва председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен    ©  Reuters
"Одобрението за този план е свързано с ясни ангажименти от Варшава", казва председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен    ©  Reuters

При визита в Полша днес председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще обяви официално сделката, според която страната ще получи 23.9 млрд. евро като грантове и 11.5 млрд. евро като евтини заеми за няколко години. Това става, след като вчера Брюксел одобри възстановителния план за общо 35.4 млрд. евро за Полша след дълго закъснение заради нежеланието на Варшава да отмени някои промени, извършени в съдебната система.

"Стигнахме дотук след дълги и интензивни преговори, като засегнахме и някои фундаментални въпроси, свързани с отражението на върховенството на закона върху инвестиционния климат", коментира еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони. Плащанията обаче няма да бъдат извършени, докато Полша не поправи съдебната си система, пише Еuractiv.

Изискванията към Варшава

Полското правителство приветства решението на ЕК да одобри възстановителния план. Премиерът на страната Матеуш Моравецки посочи, че се радва, че "този дълъг процес е зад нас". Варшава твърдеше, че средствата трябва да бъдат отблокирани, за да може да се справи с вълната от бежанци заради руската война в Украйна и за да подкрепи икономиката си. Парите от фонда за възстановяване от COVID-19 бяха замразени от Брюксел заради опасения относно върховенството на закона в Полша и спорната Дисциплинарна камара към полския Върховен съд, въведена през 2018 г. Тя беше отговорна за освобождаването от длъжност на няколко съдии, които се изказваха критично към управляващите, и съдът на ЕС излезе с решение, че страната трябва да разпусне институцията заради притеснения за независимостта на полската съдебна система.

Полският парламент прокара миналата седмица законопроект за заменянето на Дисциплинарната камара с ново звено, което спомогна да отблокирането на евросредствата. За да ги получи реално обаче, Варшава ще трябва да изпълни няколко условия, сред които пълното закриване на камарата и преразглеждането на решенията за отстраняването на съдиите.

Фон дер Лайен потвърди, че ЕК ще провери дали всички промени, договорени с Полша, са изпълнени, преди отпускането на финансирането. "Одобрението за този план е свързано с ясни ангажименти от Варшава във връзка с независимостта на съдебната система, които трябва да се изпълнят, преди да бъде направено действителното плащане", заяви председателят на ЕК.

Критика към решението

Решението на Брюксел среща и критика. "ЕК изоставя върховенството на закона в Полша. Дисциплинарната камара не е премахната, а сега се нарича по друг начин, и незаконно санкционираните съдии не са върнати на постовете", посочва пред Еuractiv евродепутатът от "Зелените" Даниел Фройнд, според когото всъщност ЕС се е отказал от най-важния си коз за връщането на съдебната независимост в Полша.

Според зам.-председателя на Европейския парламент Евелин Регнер става въпрос за "лоша практика и прецедент", тъй като не трябва да се прави компромис с ценностите на ЕС. Тя посочва, че Полша блокира въвеждането на минимален корпоративен данък от 15%, за който ЕС настоява: "Смятам това за нечестен натиск - да пречиш на това решение, защото казваш, че искаш пари, че няма да спазваш върховенството на закона и затова налагаш вето."

Отражението на войната в Украйна

Одобрението на полския план се случва на фона на факта, че Варшава е силно засегната от инвазията на Москва в Украйна - прие 3.6 млн. бежанци и пострада от спиране на руското газоподаване. Променената политическа обстановка допринесе за решението на Брюксел. Но според анализ на Politico има и друга причина - разблокирането на средствата за Варшава ще вбие нов клин в отношенията между Полша и Унгария, което допълнително ще изолира управлението на Виктор Орбан.

Същевременно много неправителствени организации смятат, че обещаните от полското правителство промени, които още не са завършени, са недостатъчни за успокояването на притесненията относно върховенството на закона. Подобно е и мнението на полския центристки опозиционен депутат Паулина Хениг-Клоска, която казва пред Еuractiv: "Приемането на възстановителния план не означава, че парите ще бъдат изплатени. За това предстои още много работа."