🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Байдън и Си разговаряха по телефона за първи път от седем месеца

Инициативата на американския президент е опит за рестартиране на отношенията с Китай

Байдън зае по-твърда позиция спрямо Пекин от очакванията на експертите
Байдън зае по-твърда позиция спрямо Пекин от очакванията на експертите
Байдън зае по-твърда позиция спрямо Пекин от очакванията на експертите    ©  Reuters
Байдън зае по-твърда позиция спрямо Пекин от очакванията на експертите    ©  Reuters

Президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Цзинпин са провели първи телефонен разговор от седем месеца в опит да рестартират отношенията между двете страни след два кръга на срещи на високо равнище, по време на които се почувства осезателно напрежение, а резултатите бяха незадоволителни. Според Белия дом сега са се състояли "стратегически дискусии", в които Байдън е подчертал "трайния интерес на Вашингтон по отношение на мира, стабилността и напредъка на региона". Била е обсъдена и "отговорността на двете държави да гарантират, че конкуренцията няма да прерасне в конфликт".

Обаждането е станало по инициатива на американския президент, след като Белият дом е стигнал до извода, че китайските представители, които се срещнаха със своите колеги от САЩ по-рано през годината, не са били склонни да участват в сериозен разговор. Това посочва висш представител на администрацията на Байдън, цитиран от Financial Times.

Среща на живо?

Отношенията между Вашингтон и Пекин са обтегнати, като напрежението е особено силно по теми като търговията, шпионажа и пандемията от коронавирус. Това е вторият телефонен разговор между двамата лидери, откакто Байдън зае президентския пост. Американският държавен глава не се е срещал със Си от влизането си в Белия дом. През март в Аляска се проведоха разговори между американския държавен секретар Антъни Блинкен и съветника по националната сигурност Джейк Съливан, от една страна, и китайския външен министър Уан И, от друга. С Уан И се срещна и заместник държавният секретар на САЩ Уенди Шърман миналия месец в Тиендзин.

Източникът на Financial Times посочва, че досегашните дипломатически ангажименти на администрацията на Байдън с Китай "не са много плодотворни". Американският президент зае по-твърда позиция спрямо Пекин от очакванията на експертите и търси отговорност от ръководството на азиатската държава както за смазването на демократичното движение в Хонконг, така и за репресиите срещу уйгурите в Синдзян.

Китай пък обвинява САЩ за дипломатическия блокаж и твърди, че продължаването на политиките на предишната администрация на Доналд Тръмп възпира напредъка по теми, в които интересите на двете страни се припокриват, като например климатичните промени. Според Евън Медейрос, експерт по Азия от Georgetown University, сегашният телефонен разговор е съществена стъпка към провеждането на бъдеща среща между двамата лидери. Администрацията на Байдън обсъжда идеята за среща със Си Цзинпин по време на срещата на Г-20 в Италия през октомври, но китайските медии пишат, че е възможно президентът на Китай да участва само онлайн в събитието.

Какво казват Белият дом и Пекин

Белият дом обобщава проведения телефонен разговор така: "Двамата лидери участваха в стратегически дискусии, по време на които обсъдиха области, в които нашите интереси се припокриват, и сфери, в които нашите интереси, ценности и перспективи са различни. Дискусията е част от продължаващите усилия на САЩ отговорно да направляват конкуренцията между Америка и Китай."

Китайските държавни медии коментират, че телефонният разговор е бил "откровен и задълбочен" и е покрил "теми, които будят обща загриженост".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Сигурно с такава честота - през 6-7 месеца - и аз звъня на тъщата. Та и Байдън: честитил е нещо на Си, помълчали са, изкоментирали са шантавота време (метеорологичното), Бай дън е питал как се справят уйгурите, Си е проявил жив интерес в Америка още ли бият негрите, пожелали са си дълголетие. И толкова.

    Двете срещи - в Анкоридж и воаяжа на Сюзън в Китай - извадиха наяве коренно различните подходи в отношенията между страните. За КНР износът на америщансщото схващане за демокрация, права на човека и единната държава са пряка намеса във вътрешните им работи. Дори пом.зам.държ.секр. Сюдън бе изричто натоварена да обясни на началницете си китайските червени линии.Няма вести нещо в подходите да се е изменило.
    Те са си същите. Старанието на Вашингтон да подпали фитила на ислямистите в Синдзян-Уйгурския автономен район, граничещ с Афганистан - също.

    Пък и не се е чуло след беседата с Байдън президенгът Си да е наредил строителството на 109-те шахти за МБР да бъде прекратено.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    P.S.В последните дни графикът на Байдън изчерпва международната тема в К апитал.
    Питам се, дали ако, например Албания за България бе поела издръжката и подбираше темите на Капитал, нямаше всяка статийка да започва с
    : добро утро, другарю Енвер Ходжа?

    Нередност?
Нов коментар