До какво ще доведе фалитът на Evergrande

Малка е вероятността рискът от финансовите проблеми на китайския имотен гигант да се разпространят из целия свят

Рискът за глобалните пазари до голяма степен зависи от преструктурирането на Evergrande
Рискът за глобалните пазари до голяма степен зависи от преструктурирането на Evergrande
Рискът за глобалните пазари до голяма степен зависи от преструктурирането на Evergrande    ©  Капитал
Рискът за глобалните пазари до голяма степен зависи от преструктурирането на Evergrande    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Допреди няколко седмици Evergrande беше неизвестна за повечето глобални инвеститори. Основаната през 1996 г. от Сю Цзяин имотна компания всъщност е една от големите в света, или поне беше такава доскоро. В края на миналата седмица председателят на борда на директорите на Evergrande, Хуи Ка Ян, изпрати съобщение до борсата в Хонконг, че "компанията изпитва проблеми с ликвидността" и е забавила плащане в размер на около 150 млн. долара към инвеститорите си.

Разработването на имоти е основният бизнес на Evergrande, но групата има дъщерни дружества и инвестиции в здравеопазването, автомобилите, спорта, медиите и финансите наред с много други сектори. За да добие човек представа за размера й: Evergrande регистрира продажби от 110 млрд. долара миналата година, притежава активи на стойност от над 355 млрд. долара в 1300 проекта. За компанията работят "само" 200 хил. души, но наема около 4 млн. работници всяка година за построяването на имотите.

Как се строи в Китай

В Китай земята е държавна собственост и когато властите решат, предлагат парцели на концесия за 70 години, за които компании като Evergrande наддават. След спечелването на търга компанията създава проект и започва да предлага на инвеститори и клиенти апартаменти и площ от сградата, докато в същото време използва получените авансови плащания, за да набере средства от кредитори за финансиране на проекта.

По този начин Evergrande, постоянно увеличавайки дълга си и разработвайки нови проекти, успя да се превърне в една от най-големите компании в света за няколко деситилетия. Към настоящ момент близо 1.5 млн. души са платили депозит в компанията за все още незавършени проекти, които обаче предвид обстоятелствата може и да не бъдат готови скоро или изобщо.

Трите червени линии

Проблемите за Evergrande започнаха през август 2020 г., когато Народната банка на Китай обяви мерки, "насочени към мониторинг на финансирането и финансовото управление на ключови предприемачи за недвижими имоти". Според разпоредбите банката налага таван от 15% годишен ръст на дълга за всички предприемачи. Стратегията "трите червени линии" налага имотните компании да бъдат оценявани по три показателя.

На първо място е коефициентът на задълженията, който не трябва да надвишава 70% от активите. След това нетното увеличение на дълга не трябва да надвишава 100%. И съотношението на паричните средства към краткосрочния дълг не трябва да спада под коефициент 1. На компаниите, които "пробиват" и трите червени линии, се забранява да увеличават дълга си. Ако само една или две от червените линии бъдат пресечени, растежът на дълга бива ограничен съответно до 5% и 10%.

Ограниченията на централната банка постигнаха целта си. Нивото на кредитопотоците към компаниите, развиващи имотни проекти в страната, спаднаха. Оттук започнаха и проблемите за Evergrande, чийто бизнес модел зависи от постоянни приход на средства. Обикновено когато авансовите плащания на клиентите намалеят, компанията просто сваля цените, за да компенсира спада в приходите. Докато китайският гигант продава на клиентите си незастроени площи, част от завършените проекти остават в баланса на компанията. Evergrande ипотекира въпросните имоти, за да може да взима на концесия все повече земя и да строи повече сгради.

От тук идва първият проблем за Evergrande. Наложените ограничения за кредитирането спират потоците от средства към компанията, а тя се нуждае от тях, за да завърши проектите си. Поради тази причина се налага продажбите на вече завършени сгради, които се продават на по-ниска цена от пазарната. Според Ка Ян, председател на борда на директорите, проблемът се дължи и на излязлата информация в медиите, което допълнително усложнява разпродажбите на имоти. Според данни на компанията за последните три месеца (юни, юли и август) са продадени активи за над 85 млрд. долара като продажбите се забавят от месец на месец.

Какво следва

Прогнозите за фалит на Evegrande може и да се сбъднат. Но до какво може да доведе затварянето на компания, чиито общи активи са около са около 2.2% от номиналния БВП на Китай според данни от полугодишния доклад на Evergrande за 2021 г. Дълговете на Evergrande са свързани с над 120 банки и още толкова небанкови институции според писмо, изпратено до правителството в края на миналата година. От началото на годината акциите на компанията са загубили над 80%, а емитираният дълг се търгува на 30% от стойността си на вторичните пазари, което показва отчасти в какво положение се намира китайската компания.

Сега фокусът е изцяло върху инвестиционните облигации, емитирани от Evergrande. Някои членове на висшето ръководство на групата са продали въпросните скъпоценни книжа по-рано, което предизвика гняв сред другите инвеститори. Повечето от ранните продажби са извършени от служители на Evergrande и техните приятели и семейства. Но по-обезпокоителен е въпросът доколко банката, която е под крилото на Evegrande, е финансирала със заеми дружеството и какъв е размерът на експозициите на банковия сектор към компанията.

Според JPMorgan China Minsheng Bank има най-висока експозиция към Evergrande, но другите свързани също са изложени на риск, тъй като допълнителното забавяне в плащанията би могло да предизвика вълна от предсрочно изискуеми кредити. Единственото, което може да направи Evergrande, е да продължи да продава най-скъпите си активи. Разпродажбата на пожар на имоти от един от най-големите разработчици в страната неизменно ще доведе до наводняване на пазара (дори и толкова голям като китайския) и понижаване на цените на имотите в страната (или дори глобално).

Спасението е в преструктуриране

Вниманието в момента е насочено към китайското правителство, като въпросът е дали и на каква цена ще бъде спасено дружеството. Засега няма индикации от Пекин, че ще подпомогне компанията, като призивите са единствено тя да продължи да покрива плащанията по кредитите си в средносрочен план. През август Китайската народна банка изпрати предупреждение към Evergrande да преструктурира кредитите си. Но заради събитията от по-късно, Пекин се ангажира да изпрати екип, който да помогне в задачата. По всичко изглежда, че тази задача няма да бъде лесна.

Очакванията са компанията да се раздели с част огромна част от активите си и инвестициите си в други сектори. На преден план според съобщението на Ка Ян излиза продажбата на дялове в China Evergrande New Energy Vehicle Group (компания за електрически автомобили) и Evergrande Property Services Group (управление на недвижими имоти). "Очакваме, че правителственият екип за преструктуриране ще помогне на Evergrande поне да получи някакъв капитал, но може да се наложи да продаде някои дялове на трета страна, като например държавно предприятие", споделя в съобщение до инвеститорите Ирис Панг, анализатор в IGN. Според него продажбата на бизнесите извън основния сектор с имотите ще бъде първата стъпка, след което може да последват продажбите на активи от основния бизнес на Evergrande. Големият въпрос обаче е какво, колко и на каква цена ще бъде продадено. Панг обаче не смята, че Evergrandeможе да стане държавна собственост. "Единственият коментар, който смятаме, че можем да направим с известна степен на сигурност, е, че процесът на преструктуриране вероятно ще бъде дълъг", завършва анализаторът.

Помощ от правителството

Ед Ярдени, управител на Yardeni Research, също смята, че компанията няма да бъде спасена от китайското правителство. "Някои се опасяват, че сривът на Evergrande ще има системни рискове наравно с ефектите от фалита на Lehman Brothers върху американския фондов пазар", пише Ярдени. "Въпреки че не очакваме китайското правителство да спаси Evergrande, очакваме, че ще осигури достатъчно ликвидност, за да се справи с проблемите на кредиторите. Или поне се надяваме", завършва Ярдени.

В действителност Китайската народна банка се опитва да намали напрежението, след като в петък инжектира около 50 млрд. долара във финансовата система, а в понеделник добави още 15 млрд. долара.

Дъг Пета, инвестиционен стратег в BCA Research, обаче е на друго мнение относно помощта от правителството. Според Пета Пекин ще позволи ситуацията да ескалира. "Нашите китайски стратези вярват, че правителството иска да даде пример с Evergrande, за да наложи известна дисциплина на инвеститорите и развиващите проекти компании", пише Пета.

Каквото и да е бъдещето на Evergrande, Китай показва, че ще положи усилия, за да овладее експанзията в имотния сектор.

Сиви носорози

Покрай новините около Evergrande не закъсняха сравненията с Lehman Brothers и знаковия фалит на американската инвестиционна банка, дал началото на кризата през 2008 г. Приликите между двете компании в действителност не са малко. И двете бяха с капитализация от милиарди долари, натрупали огромни дългове, а състоянието и стойността на активите им бяха, меко казано, съмнителни. Такъв вид компании икономистите наричат сиви носорози, тъй като са големи, приспособяват се бавно и са пред риск от изчезване.

"Чувства се като зловещо повторение на случилото се, когато азиатският балон с имоти започна да се пука през лятото на 1997 г.", пише Дейвид Розенберг, директор на Rosenberg Research в писмо до клиенти. Но добавя, че "може да не е точно епизод, подобен на Lehmаn". Според повечето икономисти инвестициите на компанията са предимно в Китай и не се очаква волатилността да се прехвърли към Европа и САЩ.

Дъг Пета от BCA research също не очаква Evergrande да се превърне в епизод, подобен на Lehman, и да засегне глобалните пазари, дори напротив. Според Пета покачването на волатилността в Азия може да предизвика инвеститорите да търсят по-сигурни инвестиции като американски облигации и европейски акции.

Според UBS обаче рискът за глобалните пазари е свързан с бъдещото развитие на Evergrande. "Степента, до която рискът ще се прехвърли на други пазари, зависи от това дали Evergrande се преструктурира или напълно ликвидира", пише до клиенти стратегът на UBS Камил Амин. "Към днешна дата оставаме уверени, че първият вариант е много по-вероятен резултат." Амин съветва клиентите си да следят предстоящите плащания към чуждестранните инвеститори по облигациите на Evergrande, "тъй като това може да бъде спусъкът за кредитното събитие". Плащанията са на 29 септември и 11 октомври.
Все още няма коментари
Нов коментар