🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Световните цени на храните достигнаха 10-годишен връх

ФАО прогнозира рекордно производство на зърно, но потреблението ще е още по-голямо

Reuters    ©  Reuters

Световните цени на храните се покачиха за втори пореден месец през септември, достигайки 10-годишен връх, съобщи в четвъртък aгенцията по храните към ООН. Базираната в Рим Организация за прехрана и земеделие (ФАО) прогнозира рекордно световно производство на зърнени култури през 2021 г., но заяви, че то ще бъде задминато от прогнозното потребление, съобщава Reuters.

Индексът на цените на храните на ФАО, който проследява международните цени на най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 130 пункта миналия месец, което е най-високото ниво от септември 2011 г., според данните на агенцията. За сравнение, ревизираната стойност на показателя за август беше 128.5. През септември цените са се повишили с 32.8% на годишна база.

Селскостопанските стоки рязко поскъпнаха през последната година заради нарастващото търсене от Китай и проблеми с прибирането на реколтата.

Зърнените култури поскъпват

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО се повиши с 2% през септември спрямо предходния месец. Това се дължи на близо 4% увеличение на цените на пшеницата. Агенцията на ООН открива причината за ръста в цените в затягането на експортните възможности на фона на силното търсене. "Сред основните зърнени култури, пшеницата ще бъде във фокуса през следващите седмици, тъй като търсенето трябва да бъде тествано спрямо бързо нарастващите цени", казва в изявление старшият икономист на ФАО Абдулреза Абасиан.

Световните цени на растителното масло са се повишили с 1.7% през миналия месец. Годишният ръст се очаква да достигне около 60%, тъй като котировките на палмовото масло се покачиха поради силното нарастване на вноса и опасенията за недостиг на работна ръка в Малайзия, съобщи ФАО. Фючърсите на палмово масло се повишиха още в началото на октомври, за да достигнат рекордни нива, тъй като скокът в цените на петролните пазари даде допълнителна подкрепа на растителните масла, използвани в биодизела.

Глобалните цени на захарта са се повишили с 0.5% през септември поради опасенията от неблагоприятните метеорологични условия в най-големия износител - Бразилия. Забавянето на търсенето за внос и благоприятните перспективи за производството в Индия и Тайланд частично ограничават притесненията, свързани с климата, според ФАО.

За производството на зърнени култури ФАО прогнозира рекордна световна реколта от 2.8 млрд. тона през 2021 г. - малко над изчислените преди месец 2.788 млрд. Това не би могло да задоволи прогнозираното световно потребление от 2.811 млрд. тона зърнени култури, смята ФАО. Въпреки това очакванията на организацията са били глобалните запаси от зърнени култури да намалеят през 2021/22 г., но все пак ще бъдат на достатъчно добро ниво.