🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията в Германия води до искания за по-високи заплати

Различни сектори настояват за покачване на възнагражденията и планират стачки

Покачващата се инфлация в Германия стана повод за обявяване на стачки и искания за вдигане на заплатите в различни сектори в икономиката. Тя достигна 4.1% през септември на годишна база, което е невиждан от 29 години връх. От друга страна, покачването на цените в страните, които използват еврото, се очаква да достигне 3.3% за същия месец. Според финансисти покачването на инфлацията ще запази сегашния си темп, като се очаква да достигне връх от 4%, преди да започне да се понижава през 2022 г. Една от причините за покачването на инфлацията са проблемите с глобалната верига на доставки, които обхванаха света след настъпването на пандемията от коронавирус в началото на 2020 г.

"Колко време ще отнеме тези затруднения да изчезнат е въпрос, който наблюдаваме много внимателно и това е нещо, което следим с голям интерес", заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

Това неизменно ще окаже влияние върху работниците, които искат покачване на заплатите си, за да се справят с променящата се икономическа ситуация. Един такъв пример е производителят на домове на колела Carthago, чиито работници искат увеличение на заплатите и заради засиления интерес към продукта им, който се наблюдава от началото на пандемията с коронавирус, съобщава Financial Times.

"Индустрията на домовете на колела има толкова много поръчки и толкова много печалба и служителите просто искат техния дял", каза Фредерик Стриглер от най-големия профсъюз в страната IG Metall. Той добавя, че за следващите две седмици са планирани още стачки на производители на кемпери и каравани, както и на мебелни компании в цяла Германия. Подобни искания се виждат още в банковия и в публичния сектор. През миналата седмица магазини и компания за разнасяне на писма във федералния регион Хесен се съгласиха на 3% повишение на заплатите на служителите си до края на годината, както и на допълнителни 1.7% през април 2022 г.

Търсят се кадри

Безработицата, както и липсата на квалифицирана работна ръка също оказват влияние върху процеса. Данни на Европейската комисия (ЕК) сочат, че 27% от строителните фирми, взели участие в проучването, изпитват недостиг на работници, който ограничава възможностите им за работа. Асоциацията на тежкотоварния транспорт и логистика в Германия сигнализира, че в момента има недостиг на около 60 хил. водачи на тежкотоварни превозни средства. Това число само ще се увеличава, защото броят на пенсиониращите се шофьори на камиони е по-голям от този на новообучените. Според асоциацията всяка година ще има недостиг на нови 15 хил. шофьори.

Kurzarbeit, както се казва правителствената схема за подпомагане на бизнеси и работници по време на пандемията от коронавирус, ще бъде намалена в края на годината. Малко под 1 млн. души разчитат на програмата за изплащане на заплатите си, което според икономистите на Allianz "настоящите рекордни темпове на възстановяване на пазара на труда вероятно ще изпитат забавяне през следващите месеци".