🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията в еврозоната достигна 13-годишен връх

През септември поскъпването е било 3.4% на годишна база

Инфлацията в еврозоната е достигнала през септември рекордните за последните 13 години 3.4%, показват данни на Eurostat. Това е покачване с 0.4% спрямо август месец. Базовата инфлация, изключваща храните, енергията, алкохола и тютюна, се е увеличила до 1.9% спрямо 1.6% през август. Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква процентът да нарасне до 4 в края на годината, което би надвишило поставената от банката цел два пъти. Според ЕЦБ този процес ще се обърне и в началото на 2022 г. ще станем свидетели на спад. Това обаче може и да не стане толкова бързо на фона на енергийната криза в Европа и рекордните цени на природния газ и електроенергията.

"През последните три тримесечия преразглеждахме нагоре много от нашите прогнози. Нещата се развиха по-бързо и това е вярно за растежа, това е вярно за инфлацията и това е вярно за заетостта", каза президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард пред CNBC през септември. Според експерти обаче има немалък шанс това да не е така и банките да останат изненадани. "Смятаме, че има големи шансове тази инфлация да е по-малко преходна, отколкото предполагат всички централни банки, включително ЕЦБ", казва икономистът на BNP Paribas Луиджи Сперанца пред Reuters.

ЕЦБ заяви, че е готова да намери временни решения, за да гарантира, че инфлацията наистина се връща към целта, тъй като борбата със слаб растеж на цените изисква безпрецедентни усилия, включително отрицателни лихвени проценти и трилиони евро покупки на активи. Тъй като програмата за спешни стимули в размер на 1.85 трлн. евро се очаква да приключи следващия март, затягането й през следващите месеци вероятно ще бъде скромно.

Причините

Двигателите на инфлацията са покачващите се цени на енергията, както и проблемите по световната верига на доставки, причинени от пандемията от коронавирус, обхванала света в началото на 2020 г. Очакванията на специалистите са, че нито проблемите с веригата на доставки, нито този с покачващите се цени на енергията ще бъдат решени в скоро време. Цената на газа в TFF Hub в Нидерландия се е повишила с почти 400% от началото на годината. Френското правителство взе мерки за спиране на качващите се цени на газа. В петък влязоха в сила нови цени за природния ресурс, които са с 12.6% по-високи от сегашните, но френските власти ще блокират ново поскъпване, за да гарантират спокойствие на гражданите си. Италия, Гърция и Испания също вземат мерки в същата посока. Цените на тока във Великобритания, най-високите в Европа заради зависимостта на страната от природен газ, се покачиха с 19%.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Европейският съюз не може успешно да се противопостави срещу повишение на цени на стоки и услуги, защото европейските органи прилагат неправилно разбиране за инфлацията.
    Съществената причина за сегашната инфлация е неправилната обществена употреба на евра.
    При достатъчно въздействие от паричната грешка е с поразяваща европейска инфлация.

    Пример: Новите цени на електрическата енергия, газта и други стоки и услуги са прояви на поразяваща инфлация.

    Обществеността коментира европейската инфлация (последицата), а е с мълчание за съществената причина.

    Нередност?
  • 2
    knb avatar :-(
    Кнб
    • - 1
    • + 1

    Ами като четири месеца нищо не работи и се яде и пие, така става. Заради един кромид. Ако някой си мисли че политиците в Брюксел в рискова група ще вземат решение против тях и няма да си пазят само техният живот, въпреки че това е в ущърб на всички, много се лъже. Никой не гласува против себе си.

    Та поколението на хипитата, което пееше "let the Sun shine, let the Sun shine, cause Sun shine is.." за онази война, сега за тази война запя: "let my sun die, let my sun die, but not me". И Европа ще трябва да плаща. Както знаем след загубена война с инфлация, глад и репарации.

    И ако хляба поскъпне с едно Евро, нациите който получава 5000 ще преминат на пирожки и ще наложат нови данъци СО2 на всички останали, а които получават по 500 ще го платят с имота и живота си.

    Нередност?
Нов коментар