НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

САЩ може да пуснат петрол от резерва, за да укротят цените на горивата

Бензинът поскъпна до най-високо ниво от 7 години

Reuters    ©  Reuters

Нарастващите цени на горивата в САЩ отново повдигна идеята за освобождаването на количества от стратегическия петролен резерв. Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм обяви, че всички потенциални мерки вече са били предложени за обсъждане, докато администрацията на президента Джо Байдън трябва да се справи със скока на цената на бензина. Петролният резерв е създаден след световната петролна криза през 1973 г. Запасите в него могат да осигурят нуждите на страната от петрол за 35 дни.

Със средна цена на бензина около 3.19 долара за галон (3.78 литра) - най-високата за последните седем години - Белият дом се опасява, че увеличаването на разходите за гориво може да навреди на политическите перспективи преди междинните избори догодина.

"Това е инструмент, който в момента се обмисля", заяви Гранхолм за освобождаването на запаси от националния стратегически петролен резерв. Според анализатори това може да успокои петролните пазари и да понижи цените. Гранхолм също не изключи вероятността за забрана на износа на суров петрол. "Това е инструмент, който все още не сме използвали, но все пак е инструмент", каза тя на Срещата на високо равнище за стратегиите за енергиен преход на Financial Times в сряда. Износът на суров петрол от САЩ е неограничен, откакто Конгресът отмени федералните ограничения през 2015 г.

Стратегическият петролен резерв, разположен близо до Мексиканския залив, е най-големият запас от суров петрол в света. Управляван от Министерството на енергетиката на САЩ, резервът съдържа 617.8 млн. барела петрол.

Последното голямо освобождаване на запаси беше през 2011 г., когато администрацията на Обама работи с други членове на Международната агенция по енергетика, за да свали цените на горивата. Конгресът също така разреши периодични продажби за увеличаване на държавните приходи.

Притеснения за възстановяването

Цената на петрола в САЩ достигна най-високите си нива от 2014 г. Заедно с нея нарастват и цените на други суровини, което предизвиква опасения, че енергийната инфлация може да забави постпандемичното възстановяване на световната икономика.

В началото на седмицата Организацията на производители на петрол от ОПЕК+ пренебрегна призивите на САЩ за по-бързо увеличаване на производството, отколкото групата вече беше планирала. Тя ще продължи да се придържа към плановете си за пускане на допълнителни 400 хил. барела на ден на пазара през ноември като част от постепенното възстановяване от миналогодишните съкращения на доставките.

Решението на ОПЕК+ беше удар за Белия дом. Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Байдън, повдигна въпроса по време на скорошната му визита в Саудитска Арабия. Освобождаването на запаси се появи като идея, след като Джейк Съливан не постигна успех в Рияд и администрацията осъзна, че производителите няма да могат да увеличат производството достатъчно бързо, твърди Боб Макнали, ръководител на Rapidan Energy Group и бивш съветник на Белия дом при Джордж Буш.

Гранхолм изрази разочарованието на САЩ и заяви, че "всички се надяваха, че ще бъдат предоставени допълнителни доставки, така че цените да не се вдигат". Енергийният министър също така обясни, че САЩ правят "всичко възможно" да се справят с ограничените доставки на природен газ, които вдигнаха цените в Европа и Азия. Това включва и разглеждане на обвиненията за "манипулиране на пазара" от страна на Русия.

Във Великобритания рекордно високите цени на газа се разразиха през пазарите на облигации тази седмица, тъй като търговците претеглиха икономическите щети за британската икономика от скока на цените на горивата. В Азия война за наддаване с европейските купувачи изпрати цените на втечнения природен газ на спот пазара до над 50 долара за милион британски термични единици в сряда, което е рекордно високо и драматично отклонение от рекордно ниските цени през май миналата година.