Енергийната криза направи Русия привлекателна за инвестиции

Нараства търсенето на акции от енергийния сектор на страната

Поскъпването на суровините прави инвестициите в развиващите пазари като добра алтернатива на инфлацията.
Поскъпването на суровините прави инвестициите в развиващите пазари като добра алтернатива на инфлацията.
Поскъпването на суровините прави инвестициите в развиващите пазари като добра алтернатива на инфлацията.    ©  Michael Parulava
Поскъпването на суровините прави инвестициите в развиващите пазари като добра алтернатива на инфлацията.    ©  Michael Parulava
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повишаващите се цени на енергийните суровини оказват благоприятни ефекти за някои развиващи страни. Покрай проблемите в Китай и нарушените вериги на доставки инвеститорите глобално се преориентират от страни, свързани с производството, към държави, които изнасят суровини и горива. Според анализатори на преден план излизат страни като Русия, която увеличи износа си на петрол през септември (до над 10 млн. барела на ден) за пръв от април миналата година. Инвеститорите очакват месечния доклад на ОПЕК, който трябва да излезе в сряда и ще хвърли допълнително светлина върху търсенето и предлагането на нефтените пазари глобално.

"Цените на енергията ще останат завишени, а компаниите в страните, износители на суровини, ще се възползват от глобалния недостиг в предлагането на горива, свързани с електроенергията", споделя Али Акай, главен инвестиционен директор в хедж фонда Carrhae Capital, пред Bloomberg.

Проблемите на енергийния пазар предвид настъпващата зима насочват погледите към Русия, която според някои анализатори е най -големият износител на енергия в света с резерви от над 600 млрд. долара. Ниският държавен дълг на страната и намеренията за повишаването на лихвите от Руската централна банка (за справяне с инфлацията) привличат чуждестранни инвестиции.

Според световния Център за преброяване и икономическа информация (CEIC) директните чуждестранни инвестиции в Русия се увеличават драстично през последната година и достигат близо 5 млрд. долара през второто тримесечие на 2021 г. Резултатът се вижда и на борсовите пазари в страната, където за последните два месеца акциите са поскъпнали с близо 15%, докато в Саудитска Арабия ръстът за същия период е наполовина.

Според отчетите на финансовите мениджъри фондове като британския Carrhae Capital реагират на ситуацията, като частично реалокират инвестициите си от китайските технологични акции към руските енергийни компании през третото тримесечие. Wells Fargo Asset Management също премества част от своите инвестиции от Китай в Русия. JPMorgan Chase също добавя към позицията си в руския бенчмарк (MOEX), тъй като банката остава "оптимистична по отношение на стоките и свързаните с петрола инвестиции до края на годината" според доклад, цитиран от Bloomberg.

"По-високите цени на петрола ще осигурят по-високи печалби и дивиденти на енергийните акции, които представляват 59% от индекса, и ще доведат до по-силна рубла", пише в доклада на JP Morgan."Като такъв индекс, фокусиран основно върху енергийния сектор, той е в основата си перфектно пригоден като средство за инвестиране в акции спрямо нашите очаквания за поскъпване на суровините и по-специално за петрола."

Все пак проблем за страната продължават да бъдат санкциите, наложени от САЩ и ЕС.

Все още няма коментари
Нов коментар