🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чешките опозиционни партии ще намалят бюджетния дефицит през 2022 г.

Бъдещата нова администрация не смята да увеличава данъците

Петр Фиала препоръча на министерствата да съкратят разходите си.
Петр Фиала препоръча на министерствата да съкратят разходите си.
Петр Фиала препоръча на министерствата да съкратят разходите си.    ©  Reuters
Петр Фиала препоръча на министерствата да съкратят разходите си.    ©  Reuters

Чешките опозиционни партии, които спечелиха мнозинство в парламента след изборите по-рано този месец, ще преработят бюджета за 2022 г., за да намалят планирания дефицит под 300 млрд. крони (13.72 млрд. долара), съобщава Reuters.

Петър Фиала, лидер на десноцентристката коалиция "Заедно", която победи управляващата партия "АНО" на премиера Андрей Бабиш на изборите от 8 октомври и планира да сформира ново правителство с групата "Пирати/Кметове", заяви, че ще отхвърлят бюджетните планове на досегашната администрация. Това означава, че е малко вероятно бюджетът да бъде одобрен преди края на годината, което значи, че страната ще работи с временен, който ще ограничи разходите. Фиала каза, че временният бюджет няма да създаде проблеми, ако е в сила за два месеца.

Правителството на Бабиш предложи дефицит от 376.6 млрд. крони за 2022 г., подобно на рекордния през миналата година след началото на пандемията от коронавирус. Разходите останаха на високо ниво и през тази година.

"Дефицит като този не е възможен", каза Фиала. "Трябва да разчитаме на временен бюджет, но, разбира се, в интерес на всички е новият бюджет да бъде приет възможно най-скоро." Според него промените могат да се направят в рамките на няколко седмици. На въпрос дали дефицитът през 2022 г. би могъл да бъде под 300 млрд. крони Фиала каза, че би искал министерствата да търсят оперативни икономии от около 6%, което според него може да намали дефицита с почти 100 млрд. Той обясни, че бъдещото правителство не иска да повишава данъците.

Правителството на Бабиш беше изправено пред критики за увеличаването на бюджетния дефицит и държавния дълг за сметка на намаление на данъка върху доходите и повишаване на пенсиите и заплатите в публичния сектор в допълнение към разходите за пандемия.

Предаването на властта се бави

В момента се усложнява предаването на властта в страната, защото президентът Милош Земан, който беше приет в болница, не е в състояние да изпълнява своите функции. Това е сериозен проблем, тъй като от държавния глава се очаква да посочи нов министър-председател. Затова чешкият Сенат е задействал процедура, според която президентските правомощия се прехвърлят на сегашния премиер Андрей Бабиш и на председателя на долната камара на парламента Радек Вондарчек.

В случай че президентските правомощия се прехвърлят на Бабиш, очакванията са той да възложи проучвателен мандат за сформиране на правителство на лидера на "Заедно" Петр Фиала. Политическата формация вече преговаря с чешката "пиратска" партия и с партията STAN за по-широка парламентарна подкрепа.