🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дистанционната работа превзема богатия свят

Все по-голям брой проучвания показват защо

През февруари 2020 г. американците прекарваха средно 5% от работното си време у дома. До май, с разпространението на локдауните, делът нарасна до 60% - тенденция, която се отразява и в други страни. Много хора, може би вярвайки, че работата от вкъщи в действителност означава бягане от отговорности вкъщи, предполагаха, че животът в офиса скоро ще се върне към нещо като нормата отпреди пандемията. Да се каже, че не се оказа така, би било голямо подценяване.

Повечето служители в офиса остават твърдо "най-вече дистанционно", прекарвайки по-голямата част от платеното си време извън офиса. Въпреки че голям дял от хората нямат друг избор, освен физически да отидат на работа, 40% от цялото работно време в Америка все още се прекарват у дома. В средата на октомври американските офиси бяха запълнени малко над една трета, сочат данни на компанията за сигурност Kastle Systems. От Торино до Токио търговските райони на градовете остават значително по-тихи в сравнение с нормите отпреди ковид, отколкото жилищните. Икономистите се опитват да разберат какво означава всичко това за производителността.

Какво означава това за производителността

Възприятията за бъдещето на офис работата се променят. Миналата година министрите на британското правителство призоваха работниците да се върнат в офиса; сега са по-тихи. Банките на Уолстрийт, често най-ентусиазираните защитници на работата в офиса, смекчават реториката. Според месечно проучване на трима икономисти - Хосе Мария Бареро, Ник Блум и Стивън Дейвис, шефовете очакват, че в свят след пандемия средно 1.3 дни в седмицата ще се работи от вкъщи - с една четвърт повече, отколкото очакваха, когато ги попитаха същия въпрос през януари. Дори това с времето може да се окаже подценяване. Работниците се надяват, че ще прекарат близо половината от работното си време на кухненската маса.

Няколко фактора обясняват защо дистанционната работа остава доминираща. Много хора продължават да се страхуват от заразяване с ковид и по този начин искат да избягват обществените места. Друга възможност е, че работниците имат по-голяма сила при договарянето. В свят на недостиг на работна ръка е необходим смел шеф, за да накара хората да пътуват потни пет дни в седмицата (работниците смятат, че принуждаването им да бъдат в офиса на пълен работен ден е еквивалентно на 5% намаление на заплатите). Има обаче по-интригуваща възможност. Работата, която до голяма степен се извършва дистанционно, може да бъде по-ефективна в сравнение с модела за работа в офис среда.

През изминалата година се наблюдава експлозия от изследвания за икономиката на работата от вкъщи. Не всички от тях намират положително въздействие върху производителността. Скорошен доклад на Майкъл Гибс от University of Chicago и колеги изучава азиатска компания за IT услуги. Когато фирмата преминава към дистанционна работа миналата година, средните часове се повишават, но производството леко спада. Авторите приписват част от спада в производителността на "по-високите разходи за комуникация и координация". Например на мениджъри, които някога са могли да застанат на нечия врата, може да им е по-трудно да предадат точно това, от което се нуждаят, когато всички работят дистанционно.

В средата на октомври американските офиси бяха запълнени малко над една трета.

Повечето проучвания обаче откриват по-положителни резултати. Проучванията на Бареро и колегите му обхващат голям брой фирми, а не само една. Само 15% от дистанционните работници смятат, че работят по-малко ефективно по този начин, отколкото в офисите преди пандемията, според документ, публикуван от екипа през април. Проучване, публикувано същия месец от Statistics Canada, установява, че повече от половината от "новите" дистанционни работници (т.е. тези, които обикновено са работили извън дома преди пандемията) съобщават, че изпълняват приблизително същото количество работа на час, както преди, докато една трета казват, че са свършили повече.

Икономистите по-малко разбират защо дистанционните работници могат да бъдат по-продуктивни. Една от възможностите е, че те могат по-лесно да се съсредоточат върху задачи, отколкото в офис, където изкушението да клюкарстват с колега е голямо. Освен това пътуването до работното място е изморително. Друг фактор е свързан с технологията. Дистанционните работници по необходимост разчитат повече на "инструменти" като Slack и Microsoft Teams. Това може да позволи на шефовете да координират екипите по-ефективно, ако алтернативата в офиса са инструкции от уста на уста, които лесно могат да бъдат забравени или погрешно интерпретирани. Приложенията за патенти за технологии за работа от вкъщи се увеличават, докато инвестициите на американския частен сектор в тях нарастват с 14% на годишна база.

Въпросителните

И все пак популярността на дистанционната първа работа представлява пъзел. Ако е толкова прекрасно, тогава защо има малко доказателства за преминаване към "напълно дистанционна" работа, при която фирмите напълно затварят офисите си? Компаниите, които са избрали да направят това, са част от малко малцинство. Броят на хората, които се местят в градове като Тулса, в Оклахома, която се позиционира като световна столица на дистанционната работа, остава малък.

Може би е само въпрос на време всеки, който може, да премине напълно дистанционно. Ново проучване в Nature Human Behaviour обаче предполага, че фирмите имат добра причина да задържат своите офис сгради, дори ако те се използват по-рядко. То изследва комуникациите (включително незабавни съобщения и видеоразговори) на 60 хил. служители на Microsoft през 2019-2020 г. Дистанционната работа прави практиките за сътрудничество на хората "по-статични и отделени", установява проучването. Хората взаимодействат повече с най-близките си контакти, но по-малко с по-маргиналните членове на своите мрежи, които могат да им предложат нови гледни точки и идеи. Това вероятно вреди на иновациите. Резултатът е, че напълно отдалечените екипи може да се справят доста добре в краткосрочен план, но в крайна сметка ще страдат, когато иновациите пресъхнат.

Какъв начин да си изкарваш прехраната

Тогава как най-добре да си сътрудничим в един дистанционен свят? Много фирми приемат, че е достатъчно всеки да идва в офиса няколко дни в седмицата, тъй като това ще доведе до това хората да се срещат на живо и да говорят за идеи. Други, подкрепени с по-силни доказателства, казват, че мениджърите трябва да бъдат по-преднамерени и да събират хората с изричната цел да обсъждат нови идеи. Фирмите ще трябва да експериментират, докато свикнат с нов начин на работа, а точната подредба може да варира в зависимост от вида работа. Това, което изглежда ясно обаче, е, че офисите все още ще играят роля след пандемията - дори и да са предимно празни.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved