🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономиката на Германия нарасна с 2.7% през 2021 г., но остава под предкризисните нива

Ръстът леко надхвърля очакванията, но е под средния за еврозоната, показват предварителни данни

Държавните разходи продължават да подкрепят растежа, като през втората година на пандемията се увеличават в сравнение с вече високите стойности от 2020 г.
Държавните разходи продължават да подкрепят растежа, като през втората година на пандемията се увеличават в сравнение с вече високите стойности от 2020 г.
Държавните разходи продължават да подкрепят растежа, като през втората година на пандемията се увеличават в сравнение с вече високите стойности от 2020 г.    ©  Reuters
Държавните разходи продължават да подкрепят растежа, като през втората година на пандемията се увеличават в сравнение с вече високите стойности от 2020 г.    ©  Reuters

Реалният БВП на Германия отчита ръст с 2.7% на годишна база през 2021 г. и не успява да надмине нивата отпреди пандемията, показват предварителни данни на Федералната статистическа служба на страната. Резултатът леко надхвърля очакванията на икономистите, но е по-слаб от средния за еврозоната според оценки на Oxford Economics.

Въпреки антиковид ограниченията и проблемите с веригите за доставки през изминалата година, германската икономика върви нагоре след спада с 4.6% през 2020 г. Макар данни за последното тримесечие на 2021 г. да не са налични, най-вероятно няма спад на БВП през този период, смятат анализатори.

Потреблението в Германия се задържа на ниското си ниво от 2020 г., показва статистиката. Държавните разходи продължават да подкрепят растежа, като през втората година на пандемията се увеличават в сравнение с вече високите стойности от 2020 г., основно заради осигурените безплатни антигенни тестове, ваксини и други медицински разходи. Инвестициите в машини и оборудване са нараснали с 3.2%, а в строителството - с 0.5%.

Ръст, но не достатъчен

Ръст отчитат почти всички сектори на германската икономика. Брутната добавена стойност в производството е 4.4% нагоре на годишна база, въпреки продължаващите забавяния на доставките и недостига на основни материали като полупроводници. Секторът на услугите расте неравномерно - бизнес услугите с 5.4%, а търговията, транспортът и настаняването - с 3% поради ограниченията. Спад отчита само строителството, където брутната добавена стойност се е свила с 0.4%. Тези резултати се оказват недостатъчни и БВП на най-голямата европейска икономика през 2021 г. остава 2% под нивото от предкризисната 2019 г.

Външната търговия на Германия се възстановява, но остава малко под равнището от 2019 г. Износът на стоки от страната се е повишил с 9.4% на годишна база, а вносът - с 8.6%. Страната е най-големият търговски партньор на България.

Очаквано в условията на криза нетният дълг на федералната република отчита увеличение през 2021 г. Финансовият дефицит също е нараснал от 145.2 млрд. евро в края на 2020 г. до 153.9 млрд. в края на 2021 г.

БВП на Германия вероятно ще расте по-бързо тази година, като според актуалната прогноза на Европейската комисия ръстът ще се ускори до 4.6%.

Великобритания прескочи рецесията през ноември, но беше ударена от омикрон

През ноември миналата година икономиката на Великобритания е надминала нивото си отпреди пандемията, показват данни на британската статистика, цитирани от Financial Times. Отчетен е неочаквано висок месечен ръст от 0.9% спрямо октомври. Това се дължи на силно потребителско търсене и облекчаване на веригите за доставки в промишлеността и строителството. Производството е нараснало, възстановяване има и при услугите, които са най-значителната част от икономиката на Острова. Голямото търсене в страната е засилило вноса, но износът изостава и леко се свива на месечна база.

През третото тримесечие БВП на Великобритания все още беше 1.5% спрямо предкризисното ниво - една от най-големите разлики сред развитите страни. За сравнение - САЩ успяха да наваксат спада през второто тримесечие на миналата година.

През ноември 2021 г. БВП вече е 0.7% над равнището от февруари 2020 г., преди да бъдат въведени първите ковид рестрикции. Така страната е излязла напълно от рецесията малко преди да бъде ударена от варианта омикрон. Именно поради новата вълна на ковид очакванията са данните за декември да покажат нов спад. Покупателната способност на домакинствата и съответно потреблението вероятно ще спаднат поради инфлацията, повишаването на данъците и цената на заемите, прогнозират икономисти.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар