🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Северна Македония си постави за цел 46% от енергията й да идва от ВЕИ до 2025 г.

Скопие основава фонд за инвестиции в сферата на зелените и дигитални стартъпи

Въпреки зелените амбиции на Скопие на 28 януари стана ясно, че планираното за 2027 г. изваждане на въглищата от енергийния микс се отлага с три години.
Въпреки зелените амбиции на Скопие на 28 януари стана ясно, че планираното за 2027 г. изваждане на въглищата от енергийния микс се отлага с три години.
Въпреки зелените амбиции на Скопие на 28 януари стана ясно, че планираното за 2027 г. изваждане на въглищата от енергийния микс се отлага с три години.    ©  Reuters
Въпреки зелените амбиции на Скопие на 28 януари стана ясно, че планираното за 2027 г. изваждане на въглищата от енергийния микс се отлага с три години.    ©  Reuters

Република Северна Македония си постави амбициозната цел 46% от енергийния микс на страната да идва от възобновяеми източници до края на 2025 г. Новината съобщи финансовият министър Фатмир Бесими, като целта на реформите е покриването на критериите за влизане в Европейския съюз (ЕС).

За да постигне целта си, министерството представи Програма за икономически реформи. Според плана усилията ще бъдат концентрирани в различни аспекти на енергийния сектор. Сред тях попадат обработката на отпадъци и отпадъчна вода, повишаването на енергийната ефективност, както и увеличаването на зелените източници за енергия. В програмата има заложени и действия, които да повишат квалификациите на хората в сектора.

Правителството планира основаването на фонд, който да се концентрира върху инвестиции в сферата на зелените и дигитални стартъпи. То се надява, че по този начин качеството на местните компании ще се повиши и дори би дало възможността за интегриране на дадените компании в световната верига на доставки. Очакванията на експерти са, че фондът ще привлече капитал от около 17 млн. евро, който трябва да бъде инвестиран до 2023 г., съобщава SeeNews.

По последни данни на Министерството на икономиката 22.9% от енергийния микс на страната идва от възобновяеми източници. Тази информация обаче вече може да не е актуална, защото това е било валидно за 2019 г.

Отказът от въглищата се отлага

Въпреки зелените амбиции на югозападната ни съседка на 28 януари стана ясно, че планираното за 2027 г. изваждане на въглищата от енергийния микс се отлага. Тогава министърът на околната среда и пространственото планиране Насер Нурадини заяви, че и двата ТЕЦ-а в страната - в Битоля и Осломей, ще бъдат затворени през 2030 г.

Правителството на Зоран Заев беше поело ангажимент това да се случи до 2027 г., като малко след обявяването на решението страната дори се присъедини към Powering Past Coal Alliance - организация, която се опитва да ускори процеса на поетапно отказване от въглищата. Новото правителство обаче веднага преразгледа решението. Причината е твърде голямото значение на двата ТЕЦ-а за покриването на енергийните нужди на страната. По данни, които Нурадини представи, те осигуряват 65% от електрическата енергия в Северна Македония. Той обеща държавна подкрепа за изграждането на слънчеви електроцентрали в двата въглищни комплекса.

Нурадини също така изрази мнение, че затварянето на централите в Битоля и Осломей ще помогне и за справянето с проблемите със замърсяването на въздуха. Данни на "Обединени Балкани за чист въздух" показват, че излагането на замърсен въздух намалява плодовитостта с 10% и повишава риска от спонтанни аборти. В него се добавя, че 3400 души умират в Северна Македония всяка година само от излагане на микроскопични PM2.5 фини прахови частици.