ЕС все пак ще санкционира Русия с изваждане от SWIFT, но само за някои банки

САЩ също обмислят санкции срещу руската централна банка

Германия публично постави под въпрос идеята и някои високопоставени служители я смятат за безразсъдна, отбелязвайки, че правителствата не са обмислили напълно въздействието върху световната финансова система
Германия публично постави под въпрос идеята и някои високопоставени служители я смятат за безразсъдна, отбелязвайки, че правителствата не са обмислили напълно въздействието върху световната финансова система
Германия публично постави под въпрос идеята и някои високопоставени служители я смятат за безразсъдна, отбелязвайки, че правителствата не са обмислили напълно въздействието върху световната финансова система    ©  Reuters
Германия публично постави под въпрос идеята и някои високопоставени служители я смятат за безразсъдна, отбелязвайки, че правителствата не са обмислили напълно въздействието върху световната финансова система    ©  Reuters

Няколко руски банки ще бъдат изключени от системата SWIFT. В ранните часове на деня в изявление председателят на ЕК обяви третия транш от санкции, които ЕС ще предприеме срещу Русия. Допълнително ще бъдат блокирани активите на руската централна банка, както и нейните транзакции. Забраняват се т.нар. златни паспорти и се създава трансатлантическа работна група, която ще осигури ефективното прилагане на финансовите санкции срещу санкционирани лица и компании. ЕС ще координира действията си срещу дезинформацията и други форми на хибридна война.

Урсула фон дер Лайен подчерта, че решението е съгласувано с лидерите на страните, за които до последно се говореше, че се колебаят дали да предприемат едни от най-сериозните възможни санкции. Първоначално Германия даде сигнали, че променя мнението си, а Италия заяви, че няма да застане на пътя на подобно решение. Премиерът Марио Драги каза на украинския президент Володимир Зеленски в разговор в събота, че Рим ще подкрепи изцяло работата на ЕС по санкциите срещу Русия, "включително тези, които включват SWIFT", съобщава Financial Times. Думите му, както и сигналите от Берлин, показаха нарастваща подкрепа в полза на изваждането на руските банки от SWIFT, което ще ги затрудни да правят трансгранични транзакции и ще засили натиска върху руската финансова система.

Ключов въпрос сега е как САЩ искат да подходят към проблема. Президентът Джо Байдън каза по-рано през седмицата, че преминаването към тази санкция е опция, но САЩ не я включиха в пакета с последните мерки, защото имаше неразбирателство в ЕС. Сега САЩ обмислят дали да не отидат и още по-далеч, като наложат санкции върху Руската централна банка, твърди Financial Times. Това би била най-сериозната мярка и би попречила на Москва да ползва резервите си от чуждестранна валута. Сигналите, че Вашингтон обмисля драматично да засили натиска идват в момент, когато Германия започва да обръща курса след първоначалната си съпротива срещу изваждането на Русия от SWIFT.

И САЩ се замислят

В събота Bloomberg съобщи, че Вашингтон се е върнал към опцията за изключване на Русия от системата SWIFT и "сериозно" обмисля това, като се позовава на запознати с темата източници. Американски високопоставени служители сега обсъждат въпроса с Федералния резерв, който е надзорният орган на SWIFT, казват двама от източниците. Започнали са и преговори с Европейската комисия, допълва друг източник на агенцията. Пресслужбата на Съвета за национална сигурност на САЩ и представител на Фед са отказали коментар за Bloomberg, а медията не е могла да се свърже с представител на SWIFT.

Италия е сред онези страни в ЕС, които са изложени на най-голям риск от санкции срещу Русия, а нейните дипломати изразиха загриженост за икономическите последствия. Компанията, която управлява SWIFT, е базирана в Белгия и се използва от 11 хил. банки в 200 държави. Тя предоставя услуги за сигурни съобщения за плащания между банките на стойност трилиони долари. SWIFT се оказва в центъра на вниманието по време на международни кризи - най-вече заради ядрената програма на Иран, когато през 2012 г. и отново през 2018 г. иранските банки бяха извадени от нея.

Някои анализатори смятат, че прекъсването на връзките на банките със SWIFT би причинило сериозни оперативни проблеми, но в същото време не би било толкова изтощително, колкото по-целенасочените санкции като тези, наложени от САЩ през последните дни на руските банки.

Но Украйна настоява да бъде задействана тази мярка като част от кампанията ѝ за по-строги действия срещу Русия, което води до интензивен натиск върху големите икономики, включително САЩ и Германия, да изхвърлят Русия от системата.

Германия обърна курса

Първоначално Берлин публично постави под въпрос идеята и някои високопоставени служители я обявиха за безразсъдна, отбелязвайки, че правителствата не са обмислили напълно въздействието върху световната финансова система.

"В тези часове, когато емоциите ни се засилват, думи като споразумението SWIFT звучат много, много тежки", каза в петък Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия. Тя призова за запазване на хладнокръвие. Германските власти също твърдяха по-рано, че дебатът за SWIFT избягва по-важния въпрос за западните съюзници - дали искат да продължат да купуват руски природен газ. Около 40% от вноса на газ в Европа идва от Русия. Берлин смяташе, че ако западните правителства не са готови да бойкотират руските енергийни доставки, изваждането на Москва от SWIFT може да предизвика икономически хаос.

Въпреки това петиция Change.org с искане канцлерът Олаф Шолц да промени позицията си беше обявена в събота сутринта и събра повече от 55 хил. подписа. И в събота вече се появиха признаци, че Германия започва да отстъпва. "Спешно работим по ограничаване на съпътстващите щети от изваждането от SWIFT по такъв начин, че то да засегне правилните хора. Имаме нужда от целенасочено и функционално ограничаване на достъпа до SWIFT", гласи съвместно изявление на Бербок и икономическия министър Роберт Хабек от събота.

Външните министри на ЕС се срещнаха в Брюксел, за да подпишат втория пакет от санкции на ЕС в петък, като редица от тях изразиха подкрепа за това съюзът да отиде по-далеч и да се насочи към мярката за SWIFT. Ирландия и Нидерландия изразиха подкрепа за мярката, както и балтийските страни. Обединеното кралство и Канада също подкрепят този ход.

Френският финансов министър Бруно льо Мер каза в петък, че лишаването на Русия от достъп до системата за плащания е опция. Льо Мер определи този ход като "финансово ядрено оръжие", поради което някои държави, но не и Франция, не са склонни да го използват.

Унгария, чийто премиер Виктор Орбан изрази скептицизъм относно санкциите срещу Русия преди инвазията, казва, че няма да е против този ход. "Никога не сме се противопоставяли или блокирали нито едно предложение за санкции", каза в пост във Facebook външният министър Петер Сиярто.

На какво се дължи нежеланието

Няколко са причините мярката да бъде толкова спорна.

- Русия се подготвя за възможността да бъде отрязана от SWIFT от 2014 г., когато САЩ обявиха тази възможност като наказание за нахлуването в Крим. Изключването би предизвикало бягство на капитали и натиск върху фирми и банки, разчитащи на чуждестранно финансиране, но скоро ще се задействат механизмите за справяне с проблемите. Руските банки и техните чуждестранни партньори ще използват други средства за комуникация. И транзакциите могат да мигрират масово към SPFS, руска алтернатива на SWIFT, която не е толкова повсеместна и сложна, но все пак се използва. Това би причинило известно смущение, но не и бедствие. С течение на времето инвестициите в SPFS биха направили системата по-бърза.

- Западът и особено Европа, която има 10 пъти по-голям търговски обмен с ЕС от САЩ, ще се сблъска с краткосрочни разходи. SWIFT изключи иранските банки през 2018 г., но Русия е далеч по-голяма и обвързана с европейската и световната икономика. Русия е петият по големина търговски партньор на ЕС и главен енергиен доставчик на съюза. В Русия има 310 млрд. евро активи на ЕС, отбелязва Economist. Отрязването на Русия от SWIFT може да затрудни международните купувачи да плащат за енергийните доставки и да доведе до ответни мерки на Москва.

- Използването на SWIFT като оръжие срещу Русия може да навреди на дългосрочните американски интереси. САЩ държат властта над международните финанси благодарение на господството на долара и водещата му роля в глобалните системи за сетълмент. По-нататъшното политизиране на този въпрос ще даде стимул на Китай да развие системата си CIPS - конкурента на SWIFT за трансгранични плащания в юани. Това също би помогнало на Китай да ухажва всяка страна с проблемни отношения със САЩ, която търси алтернативи. До края на 2021 г. китайската система имаше среден дневен обем на транзакции 310 млрд. юана (50 млрд. долара) - доста под 400-те милиарда долара на SWIFT, но почти двойно по-голям от предходната година.

Изваждане на Русия от SWIFT ще блокира веднага приходите от петролни и газови продажби, докато не се премине към алтернативни методи, а те се равняват на 40% от руския БВП. Дори и след възстановяване, заради забавянията на разплащанията и допълнителните гаранции по тях или използването на приятелски банки (например в Китай) липсата на SWIFT ще намалява обема на руската икономика с 5% от БВП всяка година, смята финансовият анализатор Патрик Бойл.

ЕЦБ вече предупреди европейските банки да се подготвят за евентуални санкции, ако Русия нападне Украйна, и изиска от тях как ще действат при различни сценарии на санкции, включително изваждане на Русия от SWIFT. С най-големи експозиции към Русия са Citibank, Raiffeisen, UniCredit и Société Générale.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    andersen_1999 avatar :-|
    Андерсен
    • - 1
    • + 3

    Правилно решение. Трябва да изключим напълно Русия от останалия свят, и пълна забрана за търговия с тях, дори това да ни коства много. Ние ще се оправим, варианти много

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 3

    ...но само за някои банки !?!

    На туй му се вика врата в полето !

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "SS":

    Е, Тексим банк, например, сигурно ще остане встрани от санкциите и сега вече ще се развихри. Всички парични потоци на Русия ще минават през нея.

    Нередност?
Нов коментар