Новите санкции вероятно ще произведат двуцифрен срив на рублата и банкова паника в понеделник (допълнена)

ЕЦБ практически затвори "Сбербанк Европа", а Руската централна банка забрани продажбите на ценни книжа от чуждестранни лица

МАТРЬОШКА ВТБ    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Частичното изключване на руските банки от SWIFT и плановете за замразяване на голяма част от валутните резерви на централната банка вероятно ще имат мълниеносен ефект. За разлика от повечето икономически санкции, които обичайно нанасят щети чрез ограничаването на търговията и активността, този път финансовата система на Русия ще бъде изправена пред атака от собственото ѝ население.

Още през уикенда в социалните мрежи се появиха снимки и клипове от опашки пред банкомати и репортажи на чуждестранни медии за това как хората се опитват да си набавят пари в брой и да ги обърнат в евро или долари. Руската централна банка се принуди да излезе в неделя с извънредно съобщение в уверение, че финансовата система е стабилна. Очакванията са при отварянето на пазарите в понеделник рублата да е под силен натиск, като вече банки я обменят на нива 130 - 140 за евро, което в сравнение с курсовете от петък е спад от над 30%.

Страхът за парите

Причината за паниката е, че руските граждани обективно се намират в неизвестност какъв точно ефект ще имат санкциите и логично предпочитат да се запасят с пари в брой. Освен това очакването рублата да се обезцени рязко естествено поражда бягство от нея и хората се опитват да спасят покупателната способност на спестяванията си, като ги обърнат в други валути - най-вече евро и долари. А това поражда и реален риск банките просто да не могат да посрещнат тегленията.

Вече е практически сигурно, че поделенията на най-голямата руска банка в Европа - Сбербанк, няма да отворят врати в понеделник. През нощта на 27 срещу 28 февруари ЕЦБ обяви австрийската "Сбербанк Европа", за "проблемна и вероятно да стане проблемна". Тази оценка се отнася и за дъщерните ѝ банки в Хърватия и Словения, които са под пряк надзор на Франкфурт, и идва след съществен отлив на депозити след геополитическото напрежение и няма реалистичен шанс ликвидната ѝ позиция да се възстанови скоро. Вследствие на оценката на ЕЦБ Единният съвет за преструктуриране наложи мораториум на тегленията и плащанията до края на 1 март, като клиентите й ще могат да получават само ограничени дневни средства, определени от националните регулатори. В следващите дни обаче вероятно ще се пристъпи по преценка на съвета към ликвидация или преструктуриране на "Сбербанк Европа", която има 13.6 млрд. евро активи и поделения също и в Унгария и Чехия, както и в няколко балкански страни извън ЕС. Вложителите с до 100 хил. евро депозити се ползват от държавна гаранция.

Колко силен ще е натискът в Русия зависи от това доколко руснаците имат доверие, че Кремъл може да се справи с финансовия шок. Теоретично централната банка би могла да тушира паниката, като интервенира в подкрепа на рублата. Русия в последните години увеличи значително валутните си резерви (благодарение и на скъпите нефт и газ) и те възлизат на около 630 млрд. долара. Голяма част от тях обаче са вложени в ликвидните дългови пазари на САЩ, Европа и Япония и обявената санкция срещу Руската централна банка може да ги направи практически неизползваеми. Така разполагаемата мощ за интервенции може да се окаже доста по-малка от това, с което страната влезе във войната.

При обявяването на мерките председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че "ЕС и партньорите му целят да отрежат възможностите на Путин да финансира военната си машина". Реалният ефект обаче далеч надхвърля това и реално Руската централна банка може да се окаже с вързани ръце да финансира банките, които при засилени тегления ще имат нужда от ликвидност. Тя може да им осигурява такава в рубли и за понеделник аукционът е обявен за безлимитен. Проблемът за нея ще е да осигури ликвидност в твърда валута.

Пряк и незабавен ефект от санкциите е и поскъпване на кредитирането. В неделя втората по активи банка - ВТБ, обяви, че покачва лихвите по жилищни кредити с 4 процентни пункта до 15.3%, други банки също покачват офертите си с 1-3 процентни пункта.

В очакване на Черен понеделник

Началото на седмицата обаче далеч няма да е проблемно само за банковия сектор, като се очаква всички руски активи - от акции до държавен дълг, да са под натиск от масови разпродажби. Освен чисто финансовите причини всеки да иска да се освободи от рисковите активи вероятно много институционални и стратегически инвеститори усещат и репутационен натиск да се присъединят към санкциите, като прочистят портфейлите си от руски книжа.

Някои правят това с цената на солидни загуби. Например след натиск от британското правителство петролният гигант BP ще пристъпи към освобождаване от своите близо 20% дял в "Роснефт". Норвежкият държавен фонд, който се пълни с постъпленията от продажбите на петрола в Северно море, също заяви, че ще разпродаде инвестициите си в руски активи.

Последното обаче може да се окаже проблем, тъй като през нощта, преди да започне търговията, Руската централна банка забрани на местните брокери да изпълняват поръчки от чуждестранни лица за продажба на ценни книжа.

Това частично ще ограничи отлива на капитали, като обаче няма да прикрие срива на доверието и цените, тъй като някои от големите руски компании имат и инструменти, които се търгуват на международни борси.

"С новообявените санкции, които вероятно ще осакатят руската икономика и ще намалят атрактивността на всичко, което се е докосвало до Москва, инвеститорите масово ще напуснат кораба. А тъй като централната банка е изправена пред сериозни ограничения за валутни интервенции, рублата трудно ще намери дъно. Никой не иска да се опитва да хване падащ нож", коментира пред BBC Карл Шамота, главен пазарен стратег на консултантската компания Corpay.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 1

    Другарят Путин упорито се държи като Жан Виденов през януари 1997. Такава ще бъде и съдбата му - ще ходи да преподава ученията на идолите си в някой колеж в Улан Уде. Ако има кой да го слуша.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 2

    Скоро след падането на Путин очаквайте от Русия молба за членство в ЕС и НАТО. Колегата д-р Д ще излезе от ритъм, малко ми е притеснено за него.

    Нередност?
  • 3
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 2

    Поради някаква причина, предполагам DDoS атака, коментарите в Дневник са изключени.

    Нередност?
  • 4
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679

    До коментар [#2] от "Венцеслав Ралев":

    Зъболекарю, това е толкова налудно, че обещавам, ако изобщо това стане, да ти предпиша вилата си в Трипити.
    Това не ти е зъб с три корена. Това е психология. Национално психология. А бе, що ли си харча времето с ковачи...

    Нередност?
Нов коментар