НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Сергей Гуриев, руски икономист, пред "Медуза": Санкциите ще принудят Путин да преговаря

Към безпрецедентния им мащаб и изненадалата го съпротива на украинците ще се прибави и недоволството на руснаците

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сергей Гуриев е един от най-известните руски икономисти, преподавател в Instituts d'études politiques в Париж, бивш главен икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие. Той напуска Русия след обиски в Руското висше училище по икономика, чийто ректор беше между 2009 по 2013 г. Публикуваме с незначителни съкращения интервюто му за популярния руски сайт "Медуза", до който, както и до всички независими медии в Русия, руските граждани вече нямат достъп.

ЕС, САЩ и Канада замразиха резервите на руската централна банка - колко голям е този удар върху Русия?

Това беше абсолютно неочаквано, никой не предполагаше, че това е възможно. Наличието на резерви е един от ключовите стълбове на макроикономическата стабилност - какво ще се случи е трудно да се предвиди. Просто защото никога не се е случвало. Но това е огромен удар за рублата. Това може да се каже с абсолютна сигурност.

Има ли значение в коя държава всъщност се съхраняват резервите на централната банка сега?

Да, има. Някои казват: всичко е наред, централната банка все още има злато и юани, те могат да бъдат продадени. Това също е неочевиден момент. Американските санкции са много сериозен механизъм и китайските банки не е задължително да искат да помогнат на руската централна банка, защото Америка може да им наложи сериозно наказание за това. Случвало се е и преди, не е теория. Например френската BNP Paribas, която наруши санкциите на САЩ, беше принудена да плати многомилиардна глоба. Не си представям, че китайските банки биха били готови да помогнат на Русия на тази цена.

Ситуацията е напълно неясна. Ще може ли да се продават "златни десетки", както би казал Михаил Булгаков? Не е напълно ясно кой би искал да купи това злато (от резервите на централната банка) с риск да попадне под санкциите на САЩ. Америка може да забрани на китайските банки да купуват руско злато и да обменят юаните, които има централната банка, за долари. А Руската централна банка, разбира се, се нуждае от долари и евро, защото по-голямата част от вноса на руската икономика все още е от Европа. За да купите хапчета, технологии, храна, ви трябват долари и евро, а не юани.

Не бих заложил на подкрепата от китайските банки. Мисля, че най-вероятно ще кажат: "Съжаляваме, ние сме страхотни приятели и смятаме, че вие сте страхотни хора, но поради американските санкции ние няма да можем да си сътрудничим с вас".

Сегашната криза прилича ли на някоя от тези, през които Русия вече е преминала?

Не е ясно. Ще бъде по-трудно, отколкото през 2014 г., защото тогава имаше резерви - и централната банка знаеше какво може и какво не. По принцип цените на петрола днес са високи. Но не е ясно дали руските износители на петрол ще могат да продадат този петрол и да получат долари, защото на теория ще ги получават, но на практика ще могат ли да ги прехвърлят в Русия?

Всичко това става много сложно. Никой не знае как ще действат санкциите. Русия не е Иран или Северна Корея, тя е много по-важен играч. Как ще работи това с Русия все още никой не знае. На Иран и Северна Корея също им бяха замразени резервите, но това бяха съвсем различни величини, а и те не разчитаха на тях. Ако ме бяхте попитали на 25 февруари (ден след руската инвазия в Украйна - бел. ред.), щях да ви кажа: ситуацията е трудна, Русия ще бъде откъсната от технологиите, няма да има икономически растеж, но Русия няма да има валутна криза, защото има огромни външни валутни резерви. Днес не мога да кажа нищо, защото това никога не се е случвало.

Реалистичен ли е сценарий, при който руснаците ще започнат да теглят спестявания в долари?

Да, абсолютно. Но по-вероятно е да им кажат: "Имате долари, но нямате право да ги теглите, можете да ги конвертирате в рубли по курса, определен от държавата". Подобен сценарий е напълно възможен.

Реален е и сценарият, при който заради рязко намаления внос руските граждани да нямат достатъчно долари или доларът да е толкова скъп, че руснаците да не могат да си купуват лекарства, защото няма да са им по джоба.

Най-вероятно такива сурови санкции ще доведат до това, че Владимир Путин ще трябва да започне преговори за изтегляне на войските от Украйна. И недоволството на гражданите ще го принуди. Едва ли благодарни граждани ще излязат с плакати: "Благодаря ви, Владимир Владимирович, защото рублата е много по-евтина от миналата седмица. Подкрепяме войната срещу братския народ". Няма да има такива реакции. Рано или късно Путин ще трябва да преговаря.

Ако Путин отиде на преговори и изтегли войските, какво ще стане с руската икономика?

Основният въпрос е кои санкции ще бъдат премахнати. Но не мога да кажа нищо добро. Защото самият прецедент, който се случи, предполага, че в Русия е възможно нещо, което не се е очаквало преди. В този смисъл не съм сигурен, че всички санкции ще бъдат премахнати, и най-важното - не съм сигурен, че ще има приток на инвестиции. Защото западните инвеститори ще си помислят: "Аз сега инвестирам в Русия, а след това Путин ще измисли нещо ново и аз ще загубя всичко".

Има ли варианти за още по-голямо затягане на санкциите?

Мога да ви кажа много неща, но няма да го направя, за да не изглежда, че предлагам някакви идеи на хората, които налагат санкции срещу Русия. Мога да кажа едно: може да бъде въведено ембарго върху износа на руски петрол. Ако ме бяхте попитали преди няколко дни, щях да кажа: това е невъзможно. Сега виждаме, че всичко е възможно.

Западните инвеститори вече ще си мислят: "Аз сега инвестирам в Русия, а след това Путин ще измисли нещо ново и аз ще загубя всичко".

Кога може да се случи това и какво ще го замени?

Той ще бъде заменен от разширяването на производството на шистов петрол в Америка. Владимир Путин ще се опита да продаде руски петрол на Китай и просто да получи по-ниска цена за него. Но не мисля, че ще има нужда. При днешните толкова мащабни санкции Путин има много повече причини да избере да преговаря. Въпреки че не бих прогнозирал нищо със сигурност.

Забраната за износ на високи технологии за Русия до какво ще доведе?

Русия ще остане без перспективи за технологично развитие. Всичко, което Русия иска да направи в областта на технологиите, зависи от сътрудничеството с други страни. Китай също не може да направи нищо сам. Както и Америка. Има прост факт - най-модерните микрочипове се произвеждат в Тайван. Тайван се присъедини към санкциите. Това означава, че развитието на технологиите в Русия ще спре.

На какво е разчитал Путин с тази война, знаейки колко сме зависими от другите страни?

Трудно е да се прецени, но сигурно си е мислел, че Западът няма да посмее да наложи толкова сериозни санкции. Второ, той е мислел, че войната ще свърши много бързо и всички ще бъдат изправени пред свършен факт. Защо да налагаме санкции, ако всичко вече е приключило? Но се случи различно. Западните лидери се почувстваха измамени. И което е много важно - западното общество видя, че 1939 г. отново е дошла. Те знаят, че след 1939 идват 1940, 1941, 1945, и никой не иска нова европейска война. И западното общество поиска драстични мерки от своите правителства.

Западът рискува ли нещо с налагането на подобни санкции? Русия може ли да спре доставките на газ?

Западът е готов за това, обсъжда го доста сериозно. Освен това знае, че зависи по-малко, отколкото самата Русия зависи от доставките на газ. Затова Владимир Путин не каза, че ще спре доставките на газ и европейците ще горят дърва. Той каза: имаме ядрени оръжия. От това се страхуват всички. Ето защо западните войници няма да се бият на украинска земя. Трябва обаче да помним и изявлението на френския външен министър Льо Дриан: "Не забравяйте, че НАТО също е ядрен съюз". Но цената на живота на Запад е много висока, никой не иска ядрена война. Всички се надяват, че икономическите мерки ще бъдат достатъчни.

Западното общество видя, че 1939 г. отново е дошла. И поиска драстични мерки от своите правителства.

Вие мислите ли, че ще са достатъчни?

Да, мисля. Разбира се, напълно възможно е Владимир Путин да продължи войната. Но има и друг важен фактор - украинският народ продължава да се съпротивлява. Без неговата героична защита на страната си икономическите санкции нямаше да са достатъчни.

Какво можете да посъветвате обикновените руснаци в тази ситуация?

Войната струва скъпо на руснаците и ще струва още повече. Войната трябва да бъде спряна. Това мога да кажа. Живея в чужбина и не мога да давам съвети на моите съграждани, които са в Русия. Но се възхищавам на смелостта на тези, които публично говорят срещу войната и ходят на антивоенни митинги.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    deutschwagen avatar :-|
    deutschwagen
    • - 4
    • + 7

    най-добре да го принудят да се гръмне

    Нередност?
  • 2
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • + 3

    Че до сега санкциите са за Трилион долара!
    Само резеввите блокирани, са към 600 милиарда..

    "8.11.2021 г. — Международните резерви на Русия са надхвърлили 623 млрд. долара.."

    "Руските власти разполагат със значителен обем финансови резерви. Независимо от тяхното частично блокиране от Западните страни.."

    Отделно - загубите на "Газпром" за Северен поток-2 и други проекти , са поне 300-400 милиарда, загубите от ограничаване на фирмите - още 300-400 милиарда.. и общо - 1200-1500 милиарда.
    Трилион и половина до сега !

    Могат да бъдат нанесени още загуби, най-много за още трилион..

    Нередност?
  • 3
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 10
    • + 1

    Нямало да има лекарства, защото нямало с какво да си ги купят?

    Само че завчера Путин обяви за невалидна интелектуалната собственост на всички, които са наложили санкции. А това означава че ще може да си произвежда каквито си иска лекарства и да си пише каквито си иска програми. И ако едно лекарство, разработено в САЩ струва 60000 (хепатит С), ако се произвежда в Индия струва 130. А Индия все пак спазва повечето патенти. Изобщо, ако Русия се докара до ситуацията на Северна Корея, ще забележим същото развитие като на КНДР. За 30 години почти удвоиха населението си. И при това при забележителен ръст на нивото на живота. Защо? Ами защото ще бъдат защитени от кризите и зелените планове и други ограничаващи ги споразумения и ще бъдат изолирани от кризите. Пример: През 2007, Иран беше изолиран от финансовата криза поради санкциите.

    Единствените санкции, които щипят са изземването на частна собственост на руснаци олигарси.

    Нередност?
  • 4
    pae40646711 avatar :-|
    pae40646711
    • - 11
    • + 3

    Ще го принудят да преговаря с ядрени ракети. Накрая нали е ясно кой ще плати цената за западния дебилизъм и старчески инфантилизъм?

    Нередност?
  • 5
    simonapetkova avatar :-|
    simonapetkova
    • + 4

    До коментар [#4] от "pae40646711":

    Не, без ядрени ракети! Ужас. Това ще е края на цивилизацията и най-голямата глупост на хората. Дано никой не започне такава война.

    Нередност?
  • 6
    cfs34668776 avatar :-|
    cfs34668776
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#1] от "deutschwagen":

    Зеленият , нали?
    Фашисти не са ни нужни.

    Нередност?
  • 7
    vmware18 avatar :-P
    vmware18
    • - 2
    • + 8

    До коментар [#3] от "Кнб":
    Не е толкоз просто, товариш...
    Аспирин, инсулин или някой прост анибиотик вероятно ще могат да произвеждат без проблеми, да. Но дотам. По-скъпи антибиотици, модерни ваксини, животоподдържащи лекарства, апаратури за болниците... всичко това идва от прогнилия запад.

    А за пък сравнението ти с КНДР ... няма какво да коментирам

    Нередност?
  • 8
    pae40646711 avatar :-|
    pae40646711
    • - 6

    До коментар [#5] от "simonapetkova":

    Ами дано, но ако западната агресия срещу Русия продължи, конфликтът (между Запада и Русия) може да ескалира и да се прибегне и до това като крайна мярка.

    Нередност?
  • 9
    vjz16501245 avatar :-|
    vjz16501245
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#3] от "Кнб":

    Значи в северна Корея е рай. Между другото кога ходи там? Същият рай ще настъпи и в Путландия в най-скоро време. Интересно защо руснаците се изнасят от там?

    Нередност?
  • 10
    simonapetkova avatar :-|
    simonapetkova
    • + 3

    До коментар [#8] от "pae40646711":

    хм западната? А защо не Русия да спре войната?

    Нередност?
Нов коментар