🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Байдън предупреди Си за последици, ако Пекин осигури военна помощ за Русия

Различията между президентите на САЩ и Китай относно войната в Украйна остават

Дискусията между двамата лидери е поредният дипломатически опит за намиране на изход от войната срещу Украйна
Дискусията между двамата лидери е поредният дипломатически опит за намиране на изход от войната срещу Украйна
Дискусията между двамата лидери е поредният дипломатически опит за намиране на изход от войната срещу Украйна    ©  Reuters
Дискусията между двамата лидери е поредният дипломатически опит за намиране на изход от войната срещу Украйна    ©  Reuters

Президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Цзинпин не успяха да тушират различията си спрямо войната в Украйна по време на двучасовия видеоразговор между двамата лидери в петък. Байдън е предупредил за "последици", ако Пекин осигури военна помощ на Москва. Си пък е критикувал санкциите, наложени на Русия от западните сили.

Разговорът се случва в края на седмицата, през която Вашингтон изказа опасения, че Китай ще подкрепи руските военни, чийто напредък в Украйна до голяма степен е в застой. По информация на Financial Times Кремъл вече е поискал от ръководството в Пекин няколко вида оръжие, включително дронове.

"Санкциите са един от инструментите"

Байдън не е дал подробности какви могат да бъдат последиците или как САЩ ще определят какво точно е "материална подкрепа", но говорителят на Белия дом посочва, че може да бъде засегната търговията на Китай. "Санкциите определено са един от инструментите", коментира говорителят.

По време на разговора китайският президент е казал, че "украинската криза не е нещо, което искаме да виждаме", и е подчертал, че Пекин и Вашингтон "трябва да поемат своите общи международни отговорности и да работят за мир в света". Той е заявил, че санкциите "само ще накарат хората да страдат" и могат да доведат до "сериозна криза в глобалната икономика, търговия, финанси, енергия, храна и доставки". Затова Си Цзинпин смята, че приоритет трябва да бъде "поддържането на преговорите, избягването на цивилните жертви, предотвратяването на хуманитарна катастрофа и спиране на огъня възможно най-скоро".

Дискусията между двамата лидери е поредният дипломатически опит за намиране на изход от войната срещу Украйна. Китай е най-важният поддръжник на Владимир Путин както преди руската инвазия, така и през първите седмици на конфликта. Макар че Пекин публично заявява, че заема неутрална позиция, САЩ се опасяват, че китайското лидерство все повече се приближава към решението да подкрепи Кремъл с военно оборудване. От началото на войната азиатската държава не споменава думата "инвазия", а вместо това използва израза "украински въпрос".

Партньорство "без граници"

Белият дом следи отблизо и дали Китай ще помогне на Москва да заобиколи санкциите, наложени от Запада върху управлението на Путин. Миналия месец руският президент и китайският му колега обявиха, че тяхното разрастващо се партньорство е "без граници".

Докато най-големите украински градове остават извън контрола на Москва, Путин все повече разчита на тежки оръжия и на ракетни нападения, за да сломи съпротивата и да унищожи големи участъци от гражданската инфраструктура. Досега около 3.2 млн. украинци са напуснали страната.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 7

    Това е американската гл.т.
    Ето и китайската. която очаквано е на другия полюс:
    "China will never accept US threats and coercion, and if the US takes measures that harm China's legitimate interests and the interests of Chinese enterprises and individuals, China will not sit idly by and will make a strong response, the official stressed, noting the US should not have any illusions or miscalculations about this."
    https://www.globaltimes.cn/page/202203/1255263.shtml

    Председателят Си е завършил разговора с китайска пословица: Който е вързал камбана на тигъра, трябва да я развърже.

    Допускам, че е имал пред вид възпаляването на Украина от САЩ.

    Восток дело тонкое...

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 2

    Какви... точно опиати приемате, ,,, тов. Д... ма по-силни от бело, плевел и талибан дрийм комбинирано... няква исвънземна повер...
    https://youtu.be/XhAe4lLR8Ms

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    А пък Си Мечо Пух поискал толкова гърненца с мед , че ФЕД трябвало да пусне пак печатницата на Мах въпреки липсата на хартия ...

    Нередност?
Нов коментар