ЕК обявява кризисен фонд от 500 млн. евро за фермерите заради войната в Украйна

Руската инвазия заплашва сигурността на хранителните доставки и рискува световен глад

Европейският съюз получава над половината от вноса на царевица и около една пета от вноса си на мека пшеница от Украйна
Европейският съюз получава над половината от вноса на царевица и около една пета от вноса си на мека пшеница от Украйна
Европейският съюз получава над половината от вноса на царевица и около една пета от вноса си на мека пшеница от Украйна    ©  Reuters
Европейският съюз получава над половината от вноса на царевица и около една пета от вноса си на мека пшеница от Украйна    ©  Reuters

Войната между Русия и Украйна, световни лидери в производството на редица земеделски култури, вече доведе до покачване на цените на зърното. Европа трудно може да издържи пореден удар след ковид и свързаната с него инфлация, високите цени на горивата и възможното прекъсване на веригата им на доставки. Фермери в ЕС вече се подготвят за още по-високи разходи за основни суровини като торове и фуражи. И въпреки че е малко вероятно потребителите да видят празни рафтове в супермаркетите, страховете от натрупване на проблемите и от търговските предизвикателства са оправдани. На този фон ЕС се опитва да вземе мерки.

Какво ще предложи ЕС

"Това, което се случва в Украйна, ще промени целия ни подход и виждането ни за бъдещето на селското стопанство, каза еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски в Европейския парламент миналата седмица. Трябва да се върнем фокуса си върху продоволствената сигурност."

ЕС ще обяви още мерки, които биха позволили алтернативи на протеинови култури да се използват за фураж, каза Войчеховски. Съюзът разглежда също възможността за подкрепа за индустрията за свинско месо и формулира предложение, което да позволи на държавите членки да предоставят директна помощ на фермерите (при облекчаване на правилата за държавна помощ), както се случи по време на пандемията. Министрите на земеделието в понеделник одобриха създаването на нов фонд на стойност около 500 млн. евро.

Те се ангажираха още да разгледат и други искания, включително автономия на тора. "Зависим твърде много от вноса от Русия и Беларус в сектора на торовете", каза френският министър на земеделието Жулиен Денорманди.

По време на срещата министрите разговаряха с украинския си колега Роман Лещенко и се съгласиха да предложат помощ на хранителния сектор на страната и финансиране, каза Денорманди, добавяйки, че Лещенко трябваше да прекрати срещата по-рано от планираното поради сирена за въздушно нападение.

Предложенията за подкрепа на селското стопанство в ЕС ще бъдат обявени от Европейската комисия в четвъртък. Следва формалното им одобрение от Европейския парламент и съвета, преди да влязат окончателно в сила.

Колко зависим е ЕС от Украйна

Европейският съюз получава над половината от вноса на царевица и около една пета от вноса си на мека пшеница от Украйна. Страната е вторият най-голям световен износител на зърно и важен доставчик на пилешко и яйца за европейските страни. Почти една четвърт от вноса на растително масло в ЕС също идва от Украйна.

Износът на обсадената държава на практика беше прекъснат, след като Русия блокира черноморските й пристанища, а компаниите й сега се фокусират върху вътрешните доставки на фона на хуманитарна криза. Тези части на Украйна, които са най-продуктивни по отношение на селскостопанското производство, са подложени на въздушни атаки и артилерийски бомбардировки. Работата на полетата в региони като Чернигов, Полтава, Харков, Суми и Житомир стана практически невъзможна.

Войната на Путин заплашва с глад, особено в развиващите се страни. "Цените на зърното на големите борси чупят рекорд след рекорд през последните две седмици, което поражда опасения от нова глобална продоволствена криза като през 2007 г.", пише Ерик Андрие за Euroactiv. Още по-неприятно - цената на основните зърнени култури на международните пазари вече се е повишила със 70% през 2021 г.

Как реагират пазарите

Това обаче не успокоява бранша на този етап. Международните вериги за доставки на храни са прекъснати, има притеснения за недостиг на слънчоглед, ако решение на военния конфликт не бъде намерено скоро. Министрите от Г-7 се събраха миналата седмица, за да изпратят спешно съобщение за важността да не се налагат търговски бариери в момент на тежки пазарни турбуленции.

Някои държави като Унгария въведоха мерки, даващи на правителството възможност да закупи всяко зърно, предназначено за износ, докато извън ЕС Сърбия забрани доставките на някои храни с изключения за съседите си. България също взе мерки, като реши, че ще изкупи от българските производители около 1.5 млн. тона пшeница за гарантиране на нуждите на населението за година напред.

В същото време европейски търговци на дребно започнаха ограничаване на количеството слънчогледово олио на потребител и предизвикаха обратен ефект с паническо търсене. Например супермаркетите в Тревизо и Белуно, два града в региона на Венето, Италия, ограничиха закупуването на масло от семена до максимум две бутилки на клиент, тъй като са имали някои случаи на струпване в магазините. В някои супермаркети в Тоскана като времена мярка клиентите могат да закупят само пет 1-литрови бутилки олио от слънчогледово семе и две 1-литрови бутилки олио от царевично семе.

В България след медийни репортажи още миналата седмица, в които производители прогнозираха, че заради войната в Украйна цената на олиото ще скочи двойно, литърът на места, особено в малките магазини, стигна до 5-6 лв. Голяма верига направи грешката да пусне промоция на определен бранд за 2.99 лв. и опашките се извиха от ранни зори, стигна се до сблъсъци и инциденти. По тази причина хипермаркети отмениха планирани промоции.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby

    Това е добро решение. Европа да се готви за скъп петрол, газ, електроенергия, продоволствени кризи, недостиг на храни, скъпи суровини тази и следващата година. Сега е момента ЕС да подобри земеделието и селското стопанство в страните където има нужда.
    За съжаление у нас нямаме силно правителство, което да постави националните ни приоритети на първо място, да се захване здраво за работа и да намали удара който идва към обикновения българин! А и много трудно при тази умишлено, разделена нация последната една-две години някой да успее да направи нещо добро тук!

    Нередност?
Нов коментар