НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

С Русия е свършено като световна енергийна сила

Няма такова нещо като "евтин" руски петрол и газ - след като светът се приспособи да живее с много по-малко от тях, няма да има връщане назад

Някои страни от ЕС вече де факто бойкотират руския петрол
Някои страни от ЕС вече де факто бойкотират руския петрол
Някои страни от ЕС вече де факто бойкотират руския петрол
Някои страни от ЕС вече де факто бойкотират руския петрол
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Саймън Джонсън, бивш главен икономист в МВФ, преподавател в Училището по мениджмънт Sloan на Масачузетския технологичен институт

и Олег Устенко, икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски, в статия за Project Syndicate

Русия постигна експанзия на световните енергийни пазари. Тя доставя 40% от газа заЕвропейския съюз и това е особено важен икономически въпрос за Германия, Италия и Австрия. Но глобалният енергиен отпечатък на Русия е до голяма степен свързан с петрола. Страната е вторият по големина износител на суров петрол, веднагаслед Саудитска Арабия, със средно около пет милиона барела на ден. Русия също така изнася около 2.85 млн. барела рафинирани продукти, като дизелово и авиационно гориво.

Този износ на изкопаеми горива подсигури нахлуването на Русия в Украйна и нейното изключително насилие срещу невъоръжени цивилни и гражданска инфраструктура. Руският президент Владимир Путин очевидно е убеден, че никой не може да се изправи срещу него заради оголената сила, която може да упражнява чрез енергийните пазари. Ако европейците се съпротивляват твърде много, той ще им спре газа. Ако останалата част от света намали покупките си от Русия, цената на петрола ще се повиши - причинявайки икономически трудности навсякъде.

Но Путин подцени ужаса и страха, които неговата инвазия ще предизвика, особено в Европа. Още по-лошо за него е, че САЩ, Европа и техните съюзници разполагат с всички необходими инструменти за отнемане на енергийния лост на Русия. Вносителите по света избягват руския петрол и газ. Европа със сигурност никога повече няма да рискува националната си сигурност при внос на рускаенергия. Следователно Русия скоро ще приключи като основен играч на световните енергийни пазари.

Агресивната война на Путин уби хиляди цивилни и разсели около десет милиона, над 4 млн. от които - вън от Украйна. Тъй като руските сили методично обстрелват цивилни райони, 13 млн. украинци са изложени на риск от бомбардировки. В Мариупол и на други места руските сили взеха на прицел сгради, в които се приютяват цивилни, дори там, където думата "деца" е била ясно отбелязана или с червен кръст на покрива. В очите на света това са чисто и просто военни престъпления.

Никъде шокът и отвращението не се усещат толкова силно, колкото в Европа. Целият ЕС се обедини, приема милиони украински бежанци и се стреми да помогне на Украйна по възможно най-много начини. Всяко зверство, извършено от руските сили, генерира повече подкрепа за Украйна сред европейските лидери и обществеността.

Някои страни от ЕС вече де факто бойкотират руския петрол. Според TankerTrackers.com през февруари Дания е внесла малко над 7.5 милиона барела суров петрол от Русия с кораб. Но през март не е внасяла никакъв руски суров петрол. Швеция, Финландия и други страни също отчетоха голям спад на руския суров петрол, внесен с танкери. И има все повече признаци, че Германия и други страни ще се забързат, за да наложат пълно ембарго върху вноса на руски петрол с танкери в ЕС.

Обсъжда се и плащането на руски газ и петрол по тръбопроводи в ескроу сметки, които са ефективно замразени - за да се гарантира, че приходите в евро не могат да бъдат използвани от Русия за закупуване на оръжия. Путин се опита да изпревари такова развитие, като поиска плащане за газ само в рубли, но ЕС отхвърли това като нарушение на договора. Германия и Австрия се готвят да наложат ограничения в потреблението на газ.

Путин и някои търговци на енергия очевидно смятат, че за Русия ще бъде лесно да премине от доставките на петрол за Европа към азиатските пазари. Но, изглежда, са забравили основния урок от петролните санкции срещу Иран. Ако САЩ, ЕС, Обединеното кралство и Норвегия въведат санкции, които забраняват всички форми на морско застраховане на танкери, превозващи руски петрол и рафинирани продукти, повечето от световните танкерни флотове ще се изтеглят от руския пазар.

Руснаците имат свои собствени танкери, разбира се, но флотът им е твърде малък, за да пренася повече от около един милион барела на ден, особено като се има предвид, че голяма част от суровия петрол ще трябва да се изтегля от Мурманск, Балтийско или Черно море чак до Азия. Някои оператори ренегати може да се опитат да влязат в бизнеса, но тези дейности ще бъдат проследени внимателно и собствениците на кораби, наемателите и капитаните най-вероятно ще бъдат изправени пред лични санкции на САЩ и ЕС. Украйна вече посочи, че ще търси всички възможни средства за това всеки, съучаствал във финансирането на военни престъпления, да получи възмездие.

След като светът се приспособи да живее с много по-малко руска енергия, няма да има връщане назад. Никой нормален европеец не иска ядрено въоръжената Русия да се ползва от свободния паричен поток, който в момента осигурява нейния износ на въглеводороди, защото тези пари ще позволят на Путин (или неговите наследници) да се превъоръжи и да стане още по-агресивен. И може би следващия път да атакува страни от НАТО. Няма такова нещо като "евтин" руски петрол и газ.

Руските изкопаеми горива финансират ужасна война. Убийството трябва да спре. И светът трябва да се научи да живее без руски енергийни продукти.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 6

    То не само русия , ами и пясъчните монархии трябва ...

    Нередност?
  • 2
    wjv51646754 avatar :-|
    wjv51646754
    • - 10
    • + 5

    Пропагандно-истеричен бълвоч, който се опровергава елементарно: "Светът" не е равно на "Запада". Точка. Всичко написано се отнася до Запада, не до света.
    За да внася Западът руски петрол, газ, въглища, уран, торове и пр. в мащаби, водещи до "зависимост", значи ги е предпочел пред конкурентните. А имайки предвид геополитическата вражда, очевидно са им излизали значително по-евтино за да се случи.
    И сега когато Западът се откаже от руските ресурси, ще се наложи да се насочи към по-скъпи, което само ще намали конкурентоспособността на западните икономики. Освен това, Русия вече няма да е зависима от западните пари и ще продава само на приятелски страни. Тоест, изчезва още един западен лост за влияние.

    Нередност?
  • 3
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 2
    • + 1

    Да Русия няма да изнася за запада , но за китай и индия , а те ще изнасят за запада стоки с добавена стойност . Проблема е какво , може да произведе запада , което истока да не може - , Процесори -не , Софтуер - Не , Автомобили - Не , . Виж царевица и говеда - може би :-) . Когато си слаб , не трябва да нападаш , а да направиш крачка назад , после в страни и после пак напред , както направиха Китай и Русия 90-те .

    Нередност?
  • 4
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "SS":
    Те затова накрая саудитите ще кандисат да продават петрол в юани на китайците и резултатът ще бъде доста интересен за щатския долар. Те са основния производител в момента. Санкциите имат "многовекторно действие", трудно е да се предскажат ефектите предварително и върху кого и как ще ударят, и кой как ще се пази от нови.

    Нередност?
Нов коментар