🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономическият ръст на Китай надмина прогнозите, но блокадите тежат на перспективите

Брутният вътрешен продукт нарасна с 4.8% през първото тримесечие, докато продажбите на дребно се свиват за първи път от 2020 г.

Дори преди вълната от силно заразния вариант на омикрон да набере скорост, китайската икономика беше засегната от криза с недвижими имоти
Дори преди вълната от силно заразния вариант на омикрон да набере скорост, китайската икономика беше засегната от криза с недвижими имоти
Дори преди вълната от силно заразния вариант на омикрон да набере скорост, китайската икономика беше засегната от криза с недвижими имоти    ©  Reuters
Дори преди вълната от силно заразния вариант на омикрон да набере скорост, китайската икономика беше засегната от криза с недвижими имоти    ©  Reuters

Икономиката на Китай е нараснала по-бързо от очакваното през първото тримесечие, но официалните данни показват свиване на потребителската активност, тъй като блокадите заради разпространението на COVID-19 помрачават перспективите за растеж на страната.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е покачил с 4.8% в сравнение със същия период година по-рано, след като се увеличи с 4% през последните три месеца на 2021 г. На тримесечна база ръстът на БВП е 1.3%. Очакванията на анализаторите бяха за повишение от 4.4% на годишна база и 0.6% на тримесечна.

Продажбите на дребно, които са важен показател за потребителските разходи, са се понижили с 3.5% през март. Това е първият спад на годишна база от юли 2020 г. и е доста над предвижданията за свиване с 1.6%. Причина за лошия резултат са ограниченията на властите в опит да противодействат на най-тежкото огнище на коронавирус в страната от над две години. През миналия месец официалното ниво на безработица се повиши до 5.8%, което е най-високото от май 2020 г.

Натиск върху Си

Данните за икономиката ще окажат по-голям натиск върху правителството на президента Си Цзинпин, което отново потвърди ангажимента си към политика на нулев ковид въпреки нарастващите разходи и смущения в най-големите градове в страната. През април, когато икономистите очакват активността да се влоши, инфекциите в Китай се увеличиха и финансовият център Шанхай беше блокиран.

Новата вълна на заразени и последвалата поредица от ограничения идват в несигурен момент за китайската икономика след дългова криза в имотния сектор. Правителството си е поставило за цел ръст на БВП от 5.5% през 2022 г., която е най-ниската от 30 години.

Фу Лингхуи, говорител на Националното статистическо бюро, заяви, че икономиката като цяло е стабилна, но обърна внимание на честите огнища на ковид и все по-тежката и сложна международна среда. "Страната е изправена пред повтарящи се вълни на пандемията на много места и нейното въздействие върху икономиката се увеличава", каза той, цитиран от Financial Times.

Данните за първите три месеца не дават представа за негативните ефекти от блокадата на Шанхай заради вълната от заразени с коронавирус. Анализатори от Nomura миналата седмица изчислиха, че 45 града, отговорни за около 40% от БВП на Китай, са били под пълно или частично блокиране, и добавиха, че страната е в "риск от рецесия".

Томи Ву, водещ китайски икономист в Oxford Economics, предположи, че увеличението на БВП с 4.8% "отразява основно растежа, наблюдаван в официалните данни за януари-февруари преди отслабването на икономическите дейности през март". Според него централното правителство се опитва да балансира и минимализира щетите от ограниченията заради последната вълна от инфекции с COVID-19, но прекъсването вероятно ще продължи седмици и ще се отрази върху дейността през април и през май, ако не и по-дълго.

За разлика от внезапното свиване на потребителските разходи индустриалното производство, което беше голям двигател за първоначалното възстановяване на Китай от пандемията през 2020 г., се покачи с 5% на годишна база през март. Инвестициите в дълготрайни активи нараснаха с 9.3% през първите три месеца на 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година.

Дори преди вълната от силно заразния вариант на омикрон да набере скорост, китайската икономика беше засегната от криза с недвижими имоти заради проблемите на силно задлъжнялата компания Evergrande, която се разпространи в целия сектор.

Помощ от централната банка

Китайската централна банка реши късно в петък - за първи път тази година, да намали резервите на банките, като по този начин освободи около 530 млрд. юана (83.25 млрд. долара) дългосрочна ликвидност. Това беше до голяма степен очаквано, след като по-рано през седмицата правителството обяви, че инструментите на паричната политика - включително намаляването на задължителни резерви на банките, трябва да се използват своевременно. Политиците трябва да са сигурни, че нищо няма да се обърка преди конгреса на управляващата комунистическа партия през есента, на който президентът Си Цзинпин почти сигурно ще си осигури трети мандат като лидер.

Смятаме, че в навечерието на партийния конгрес централната банка ще даде приоритет на растежа, особено ако битката с COVID-19 се проточи и имотният пазар не успее да се възстанови, заявяват анализаторите на Barclays.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар