🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната в Украйна забавя икономическия ръст в ЕС до 0.4%

Растежът на БВП в няколко от най-големите страни в еврозоната рязко е намалял

Въпреки войната в Украйна европейската икономика се представя по-добре от американската през първото тримесечие
Въпреки войната в Украйна европейската икономика се представя по-добре от американската през първото тримесечие
Въпреки войната в Украйна европейската икономика се представя по-добре от американската през първото тримесечие    ©  Reuters
Въпреки войната в Украйна европейската икономика се представя по-добре от американската през първото тримесечие    ©  Reuters
Темата накратко
  • Икономиките на Централна Европа са нараснали през първото тримесечие отчасти поради силното вътрешно търсене
  • Ръстът на БВП в България също се забавя в началото на годината - на тримесечна база е 1%, а на годишна - 4.5%
  • Въпреки войната в Украйна европейската икономика се представя по-добре от американската

Икономическият ръст на ЕС през първото тримесечие се забавя в сравнение с предходното, а този в еврозоната остава без промяна, показват предварителните данни на Евростат. До голяма степен това беше очаквано на фона на започналата в края на февруари война на Русия в Украйна, която се отрази на бизнес активността в съюза. Брутният вътрешен продукт (БВП) в 19-те страни във валутния съюз се е увеличил с 0.3% на тримесечна и 5.1% на годишна база, а в ЕС покачването е съответно 0.4% и 5.2%.

Данните сочат, че ръстът на БВП в няколко от най-големите икономики в еврозоната рязко е намалял, което повишава опасенията от стагфлация, като цените на енергията и храните продължават да нарастват. Икономиката на Франция е била в застой през първото тримесечие, тази на Италия се е свила, а на Испания е забавила значително темпото си. Германия отчита слаб ръст от 0.2% спрямо предходните три месеца, но все пак избягва изпадането в рецесия, след като през последните три месеца БВП на най-голямата икономика в Европа се сви.

Икономическият ръст на България също се забавя в началото на годината - на тримесечна база БВП е нараснал с 1%, а на годишна - с 4.5%.

Въпреки войната в Украйна европейската икономика се представя по-добре от американската през първото тримесечие, след като БВП на САЩ изненадващо намаля с 0.4% спрямо предходното и нарасна по-скромно на годишна база - с 3.6%.

Трябва да се има предвид, че ефектите от войната в Украйна тепърва ще се отразяват на европейската икономика. В понеделник Европейската комисия обяви пролетната си прогноза, в която се казва, че ръстът на БВП в ЕС ще се забави, а инфлацията ще се увеличи именно зарази руската инвазия. Войната поставя ЕС пред ново изпитание в момент, когато континентът се възстановява от пандемията от коронавируса. Тя оказа допълнителен натиск върху веригите на доставки, увеличи несигурността и цените на стоките. В първата прогноза след началото на войната в Украйна ЕК предвижда БВП и в ЕС, и в еврозоната през тази година да бъде 2.7% и 2.3% през 2023 г. Предвижданията от февруари бяха за покачване съответно от 4% и 2.7% (2.8% за ЕС).

Вътрешното потребление засега помага на Централна Европа

Икономиките на Централна Европа са се покачили през първото тримесечие, отчасти поради силното вътрешно търсене, но очакванията са нарастващата инфлация и въздействието на войната в Украйна да намалят растежа по-късно тази година. Докато пълната рецесия в момента изглежда малко вероятна за региона, нарастващите лихвени проценти ще натежат върху търсенето на кредити през следващите месеци, тъй като централните банки се борят с високата инфлация.

"Предстоят няколко риска, така че как ще се представи икономиката през следващите тримесечия е несигурно. Очакваме значително забавяне", казват от брокерската компания Equilor пред Reuters. Несигурността в глобалните вериги за доставки, войната в Украйна и произтичащата от това потенциална енергийна криза представляват риск за свиване на европейските икономики. Рязкото покачване на лихвените проценти досега не успява да овладее ценовия натиск в Централна Европа поради бързото покачване на заплатите и растящите цени на енергията. Централните банки в целия регион сега са изправени пред предизвикателството да решат колко да затегнат паричните си политики, за да намалят инфлацията, без да потискат икономическия растеж през тази и следващата година.

Независимо от това икономиката на Унгария се разраства с 8.2% на годишна база през първото тримесечие, над прогнозите на анализаторите за 6.9% растеж. Най-голямата икономика в региона - Полша, нарасна с 8.5% на годишна база, надхвърляйки също очакванията за ръст от 7.9%. Разрастването в Полша беше подкрепено от разходите за милиони бежанци, бягащи от съседна Украйна, докато потребителските разходи в Унгария бяха засилени от предизборните увеличения на заплатите на премиера Виктор Орбан.

Но проблемите се очаква да доведат до забавяне през втората половина на годината, въпреки че ръстът на БВП в Полша и Унгария може да е над 4% за 2022 г. "Полската икономика ще се забави доста видимо през втората половина на годината. Фактът, че тръгваме от толкова високо ниво, означава, че средният растеж за цялата година ще бъде над 4%, дори ако паднем до около 1% в края на годината", казва Пьотр Белски, водещ икономист в Santander Bank Polska.

Икономиката на Румъния нарасна с 6.5% на годишна база, значително над пазарните очаквания, докато тази на Словакия - с 3.1%. Чехия също отчита по-голям ръст от очаквания.

Ръст на заетостта в еврозоната и ЕС

Броят на заетите през първото тримесечие се увеличава с 0.5% в еврозоната и с 0.4% в ЕС в сравнение с предходното. Така възходящата тенденция продължава, след като през последното тримесечие на миналата година беше отчетен ръст от 0.4% както в еврозоната, така и в ЕС. На годишна база покачването е още по-солидно - с 2.6% в еврозоната и с 2.5%.