Икономисти критикуват субсидиите за енергия в ЕС

Германия, Франция, Италия и Испания са обявили мерки за над 80 млрд. евро в помощ на домакинствата и компаниите

Eнергийните цени в еврозоната са скочили с 45% през последната година
Eнергийните цени в еврозоната са скочили с 45% през последната година
Eнергийните цени в еврозоната са скочили с 45% през последната година    ©  Reuters
Eнергийните цени в еврозоната са скочили с 45% през последната година    ©  Reuters

Германия, Франция, Италия и Испания са обявили мерки за над 80 млрд. евро, за да предпазят домакинствата и компаниите от негативните ефекти на повишените цени на енергията, утежнени от войната в Украйна. Четирите страни обявиха планове за намаляване на данъците или за финансиране на отстъпки за горивото, електричеството или природния газ.

Икономисти обаче предупреждават, че много от тези мерки могат да бъдат контрапродуктивни, пише Financial Times. Като омекотяват последиците от по-високите енергийни цени, правителствата всъщност може да усложнят проблема. Така те ще намалят стимула за потребителите и бизнеса да понижат консумацията на ток или горива и същевременно ще затруднят процеса по скъсване на зависимостта от руския внос на енергия.

"Ужасна" икономика

Много европейски страни насочват средства към уязвимите сектори от населението, за да им помогнат с по-високите енергийни цени, които в еврозоната са скочили с 45% през последната година основно заради ограничените доставки. Според доклад на института Bruegel само три от 25-те страни, които изследва, не предоставят такова финансиране. Но проучването показва и, че 17 държави също така намаляват данъците или митата върху енергията, 10 страни регулират цените на дребно на енергията, а 3 други регулират изцяло цените.

Някои икономисти твърдят, че това не е добър подход. Според проф. Рудигар Бахман от университета на Нотр Дам става въпрос за "ужасна" икономика: "Целта е ценовият механизъм да окаже своя ефект, като покажете, че стоката е по-оскъдна, така че хората да решат дали искат да променят поведението си."

"Субсидиите за енергия за домакинствата е лудост. Те намаляват стимула за ограничаване на енергийната консумация. Дайте на всеки определена сума всеки месец и го оставете да реши дали иска да я използва, за да плати по-високите цени на газта, или дали иска да спести от потребяваната енергия и да я изхарчи за нещо друго", казва проф. Краус Адам от университети в Манхайм.

Поддържане на високото търсене

Вероника Грим, която е член на комисията от икономически експерти, съветваща правителството в Берлин, критикува обявения миналата седмица пакет от мерки за германски бизнеси, чиито разходи за електричество най-малко са се удвоили от 2021 г. насам. По думите й е грешно да се "субсидира потреблението на изкопаеми горива чрез директното субсидиране на консумацията на енергия".

Според икономисти като поддържат високото търсене, такива мерки могат да подкопаят желанието на ЕС да ограничи зависимостта си от руския енергиен внос. Наскоро Брюксел постигна съгласие за забрана на вноса на въглища от Русия от август и обсъжда подобно ембарго на петролните доставки. Също така работи и по план за намаляване на вноса на газ от страната с две трети през следващата година.