🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайският износ расте най-бавно от 2 години заради ковид ограниченията

Ударът върху производствената активност и доставките е сравним с този от началото на пандемията през 2020 г.

По-голямата част от населението в Шанхай е била под някаква форма на локдаун през последните 5 седмици
По-голямата част от населението в Шанхай е била под някаква форма на локдаун през последните 5 седмици
По-голямата част от населението в Шанхай е била под някаква форма на локдаун през последните 5 седмици    ©  Reuters
По-голямата част от населението в Шанхай е била под някаква форма на локдаун през последните 5 седмици    ©  Reuters

Ръстът на китайския износ през април се забавя до едва 3.9% на годишна база заради ковид ограниченията в страната, които блокират производствата и затрудняват логистиката във втората най-голяма световна икономика. Резултатът леко надхвърля очакванията на анализаторите, но е най-нисък от юни 2020 г. насам, съобщи Bloomberg. За сравнение - през март Китай регистрира ръст на износа с 14.7%.

Данните от април отразяват въздействието на ковид рестрикциите върху търговския и производствен център Шанхай, където е разположено и най-голямото пристанище в света. По-голямата част от населението там е била под някаква форма на локдаун през последните 5 седмици, a прекъсванията на производствата засягат веригите на доставки на големи световни компании като Tesla и Apple. В същото време някои страни в Югоизточна Азия разширяват производството си и до известна степен заместват китайския износ, смята Чан Ран от Zhixin Investment Research Institute. Износът вероятно ще остане слаб и през май.

Правителството на Китай полага усилия да възстанови производството, но много чуждестранни фирми казват, че все още не могат да възобновят дейността си, и блокирането отново се затяга. Забавянето на търговията притеснява властите, тъй като износът е един от най-силните двигатели на китайския растеж. Експортът беше водещ за възстановяването на икономиката след спада от 2020 г. и помогна за постигане на по-добри от очакваните резултати през 2021 г.

Редица показатели свидетелстват за ефектите на последните COVID ограничения в Китай. Производствената активност е спаднала до най-ниското си ниво от февруари 2020 г. Активността на китайските пристанища е по-слаба, отколкото по време на първата вълна на коронавирус през 2020 г. Доставчиците на суровини правят най-големите закъснения към своите клиенти производители за последните 2 години.

По-слабо външно търсене

С най-голям спад през април е китайският износ към Русия, който е с 26% надолу спрямо година по-рано. Експортът е по-нисък и към Хонконг, Великобритания, Япония и Германия. Износът за САЩ е нараснал с 9.4%. Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN) остава най-големият търговски партньор на Китай през периода януари - април, а ЕС и САЩ се нареждат съответно на второ и трето място. "Основното препятствие за износа е отслабеното външно търсене", смята Джулиан Еванс-Причард, старши икономист в Capital Economics за Китай.

Властите в Китай се опитват да стимулират икономиката, за да постигнат целта си за растеж от 5.5% тази година, но също така се придържат към строгата си стратегия за нулев ковид. Двата приоритета са в конфликт помежду си, смятат икономисти.